Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλεται για “αδιαφανή” χρηματοδότηση ΜΚΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Think Global Health, The EU Global Health Strategy, One Year On
«Αδιαφανή» χαρακτηρίζει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο τη χρηματοδότηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λέγοντας ότι εκθέτει σε κίνδυνο τη φήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρ’ όλα αυτά, το πόρισμα του ΕΕΣ, το οποίο προήλθε από μακροχρόνια έρευνα, δεν ήταν τόσο ενοχοποιητικό όσο κάποιοι επικριτές ενδεχομένως να ήλπιζαν.
«Δεν βρήκαμε ούτε μία περίπτωση κατά τη διάρκεια του ελέγχου μας για παραβίαση των αξιών της ΕΕ από ΜΚΟ», δήλωσε η Λάιμα Αντρικιένε, το μέλος του ΕΕΣ που είναι υπεύθυνο για την έκθεση, στους δημοσιογράφους σε ενημέρωση λίγο πριν από τη δημοσίευση.
Αυτό έγινε με την επιφύλαξη, ωστόσο, ότι το γραφείο της εξέτασε ένα τυχαίο δείγμα μόνο 90 συμβάσεων και μπορεί να του ξέφυγε κάτι. «Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ΜΚΟ», δήλωσε η Αντρικιένε. «Κάθε περίπτωση, κάθε παράδειγμα ΜΚΟ που παραβιάζει τις αξίες της ΕΕ θα έθετε σε κίνδυνο τη φήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Επιβεβαίωσε περαιτέρω ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που προβάλλουν την υπόθεσή τους απευθείας στους νομοθέτες, οι οποίοι υποχρεούνται να δημοσιεύουν λεπτομέρειες για όλες τις συναντήσεις με ομάδες πίεσης, είτε πρόκειται για την κοινωνία των πολιτών είτε για επιχειρήσεις.
«Από τη δική μας άποψη, οι κανόνες επέτρεπαν στις ΜΚΟ να ασκούν πιέσεις», δήλωσε η Αντρικιένε. «Αν θέλουμε κάτι διαφορετικό, αυτό θα το αποφασίσουν οι νομοθέτες, όχι οι ελεγκτές».
Το Ελεγκτικό Συνέδριο δημοσίευσε τα πορίσματά του σε μια περίοδο κατά την οποία το ζήτημα της χρηματοδότησης των ΜΚΟ έχει καταστεί διχαστικό πολιτικό ζήτημα στις Βρυξέλλες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε με μία μόνο ψήφο την περασμένη εβδομάδα πρόταση μομφής κατά της Κομισιόν για τις λειτουργικές επιχορηγήσεις που εκταμιεύονται μέσω του περιβαλλοντικού προγράμματος LIFE.
Το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ισχυρίζεται ότι η Επιτροπή έδωσε εντολή στις ΜΚΟ να ασκούν πιέσεις σε ευρωβουλευτές για την προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, μιας κεντρικής πολιτικής ατζέντας της πρώτης θητείας της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μεταξύ 2019 και 2024.
Έλλειψη αδιάσειστων στοιχείων Ωστόσο, το ΕΛΚ και οι εκ δεξιών σύμμαχοί του δεν έχουν παρουσιάσει συγκεκριμένες αποδείξεις για να στηρίξουν αυτούς τους ισχυρισμούς.
Ο επίτροπος Προϋπολογισμού Πιοτρ Σέραφιν παραδέχθηκε, ωστόσο, τον Ιανουάριο ότι ήταν «απρεπές για ορισμένες υπηρεσίες της Επιτροπής να συνάπτουν συμφωνίες που υποχρεώνουν τις ΜΚΟ να ασκούν πίεση ειδικά σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Όμως, παρά τις μηχανορραφίες ορισμένων ομάδων εντός του Κοινοβουλίου και τις έρευνες των μέσων ενημέρωσης για τη διαρροή αντιγράφων εμπιστευτικών επιχειρησιακών συμφωνιών επιχορήγησης, δεν έχουν αποδειχθεί τέτοιες υποχρεώσεις, τις οποίες έχουν αρνηθεί κάθετα οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Φαίνεται ότι ο ελεγκτικός οργανισμός με έδρα το Λουξεμβούργο – ο οποίος εξέτασε δύο λειτουργικές επιχορηγήσεις του Προγράμματος LIFE (καμία ΜΚΟ δεν κατονομάζεται στην έκθεση) κατά τη διάρκεια της έρευνάς του – έβγαλε το ίδιο κενό.
Ορισμένα «στοιχεία άσκησης πίεσης» περιγράφονται λεπτομερώς στα προγράμματα εργασίας που πρέπει να καταρτίζουν οι αιτούντες όταν υποβάλλουν αίτηση για επιχορήγηση, δήλωσε ο Τόμας Κόκοτ, υπάλληλος του ΕΕΣ που εργάστηκε για τον έλεγχο. Αλλά οι ελεγκτές δεν ήταν σε θέση να πουν αν, όπως ισχυρίστηκαν δεξιοί βουλευτές, αξιωματούχοι της Επιτροπής είχαν απαιτήσει τέτοιες δεσμεύσεις από τους αιτούντες.
«Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν βρήκαμε αδιάσειστα στοιχεία για καμία από αυτές τις καταστάσεις», δήλωσε ο Κόκοτ στους δημοσιογράφους.
Οι ελεγκτές πιέστηκαν επίσης σχετικά με το γιατί επέλεξαν να επικεντρώσουν την έρευνά τους σε ΜΚΟ μόνο στη Γερμανία, την Ισπανία και τη Σουηδία, παρά το γεγονός ότι δήλωσαν ρητά πως ένας σημαντικός παράγοντας που ώθησε την έρευνά τους ήταν το σκάνδαλο του 2022 με αξιωματούχους του Κατάρ, όπου οι ΜΚΟ φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν για να διοχετεύσουν μετρητά σε διεφθαρμένους ευρωβουλευτές – μια υπόθεση που συνεχίζεται.
«Τις επιλέξαμε επειδή είχαν τις μεγαλύτερες αναφερόμενες δαπάνες», δήλωσε η Αντρικιένε, κατονομάζοντας το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Plus και το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης ως τις δύο μεγαλύτερες πηγές.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας