Εκνευρισμός στην Τουρκία για το καλώδιο με Κύπρο

Πηγή Φωτογραφίας: Offshore-energy.biz, Offshore cable installation for France-Ireland interconnector on track to kick off next year
Η τουρκική κυβέρνηση εκφράζει εκνευρισμό και ανησυχία λόγω της επικείμενης επανάληψης των ερευνών στα ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου, που σχετίζονται με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, όπως αναφέρουν τα τελευταία 24ωρα τα τουρκικά ΜΜΕ. Από την πλευρά της Αθήνας, οι διαρροές και οι δημοσιεύσεις αυτές αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία. Παράλληλα, το έργο υποδομής για την έκδοση της NAVTEX, που θα καθορίζει την περιοχή ερευνών για το έργο Great Sea Interconnector, έχει ολοκληρωθεί. Οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και απομένει μόνο θέμα χρόνου για την υλοποίηση.
Χθες, η εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» δημοσίευσε εκτενές άρθρο που αναφέρει ότι αναμένεται ελληνική NAVTEX για τη δέσμευση της περιοχής ανατολικά των νησιών Κάσου και Καρπάθου. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «ξεκινά ένα υποθαλάσσιο έργο τοποθέτησης καλωδίων μεταξύ της Ελλάδας, της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου (όπως αποκαλεί η Άγκυρα την Κυπριακή Δημοκρατία) και του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο». Το τουρκικό δημοσίευμα τονίζει επίσης ότι «είναι αξιοσημείωτο πως οι ισχυρισμοί αυτοί προκύπτουν μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη, στο περιθώριο των συναντήσεων του ΝΑΤΟ την Πέμπτη».
Πριν από το δημοσίευμα της «Τζουμχουριέτ», την Κυριακή, αναρτήθηκε άρθρο στην ιστοσελίδα «Τουρκιγιέ», το οποίο επικαλούνταν τουρκικές διπλωματικές πηγές. Αυτές οι πηγές χαρακτήριζαν την επανέναρξη των ερευνών νότια της Κάσου ως «προκλητικά βήματα». Σύμφωνα με την ανάρτηση, «αυτές οι δραστηριότητες παραβιάζουν σαφώς το διεθνές δίκαιο και τους θεμελιώδεις κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας», τονίζοντας ότι «τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν ακόμη καθοριστεί με κοινή συναίνεση».

Αναμφίβολα, οι απόψεις αυτές αντικατοπτρίζουν τις σταθερές θέσεις της Άγκυρας σχετικά με τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου. Στην Αθήνα είναι γνωστό ότι αυτά τα θέματα αγγίζουν ευαίσθητες πτυχές για την Τουρκία. Παρ’ όλα αυτά, είναι επίσης ξεκάθαρο ότι, δεδομένης της κατάστασης γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση, η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για υποχωρήσεις, παρά τους ελιγμούς που έχουν παρατηρηθεί κυρίως στους τομείς της οικονομίας και της τεχνολογίας. Αντιθέτως, εκτιμάται ότι η διεθνής συγκυρία, οι συμμαχίες που έχει δημιουργήσει η Αθήνα σε επίπεδο Ε.Ε. και σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς και η ήδη εκτεθειμένη Τουρκία σε διάφορα μέτωπα, συνθέτουν ένα περιβάλλον που επιτρέπει στην Ελλάδα, αν όχι να επιλύσει την εκκρεμότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, τουλάχιστον να καταστήσει σαφή τη θέση της σχετικά με ένα θέμα που αφορά την ελεύθερη δραστηριότητα των κρατών στη διεθνή θάλασσα.
Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο των γεωπολιτικών εξελίξεων και της αναμονής των ερευνητικών σκαφών που έχει ναυλώσει η Nexans για τις βυθομετρικές έρευνες του καλωδίου, οι ρυθμιστικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου (ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ) ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα, με κοινή απόφασή τους, δαπάνες ύψους 72 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει ο ΑΔΜΗΕ στη γαλλική εταιρεία. Οι δαπάνες περιλαμβάνουν μια δόση 36 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του καλωδίου, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε σε προσωρινό «πάγωμα» πληρωμών, καθώς και πληρωμές που σχετίζονται με τη ναύλωση των πλοίων. Οι δαπάνες αυτές θα ενσωματωθούν στη ρυθμιστική βάση του έργου CSI, ώστε να ανακτηθούν από τους καταναλωτές στην Ελλάδα και την Κύπρο, σε ποσοστά 37% και 63% αντίστοιχα.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας