Πολιτική

Το τρίπτυχο της Ελλάδας στη δασμολογική καταιγίδα Τραμπ

Το τρίπτυχο της Ελλάδας στη δασμολογική καταιγίδα Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Για την Αθήνα, είναι ζωτικής σημασίας η Ε.Ε. να δράσει με συντονισμό και ενιαία κατεύθυνση. Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ανέρχονται στο 1% του ΑΕΠ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε μια συνολική αξιολόγηση του βαθμού έκθεσης και των κινδύνων που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία λόγω των νέων συνθηκών που προκύπτουν από την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών.

Για την Αθήνα, όπως τονίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, είναι ζωτικής σημασίας η Ε.Ε. να κινηθεί με συντονισμό και ενιαία στρατηγική απέναντι στα νέα δεδομένα. Η ελληνική πλευρά εκφράζει θετική στάση απέναντι στην αρχική προσέγγιση των Βρυξελλών, οι οποίες προτιμούν να μην βιαστούν, αλλά να εξετάσουν προσεκτικά όλα τα στοιχεία προτού καθορίσουν την καλύτερη τακτική απέναντι στις αποφάσεις της νέας αμερικανικής ηγεσίας. Όπως επισημάνθηκε, αυτές οι αποφάσεις δημιουργούν συνθήκες που είναι πρωτοφανείς για το διατλαντικό και παγκόσμιο εμπόριο από τη μεταπολεμική περίοδο. Επομένως, είναι απαραίτητο να αποφευχθούν σπασμωδικές αντιδράσεις και να διασφαλιστεί ότι θα γίνουν προσεκτικά και μελετημένα βήματα. Ο προβληματισμός που υπάρχει στην Αθήνα φαίνεται να είναι κοινός σε όλη την Ευρώπη και εκφράζεται μέσω μιας αρχικής προσέγγισης που διερευνά τις προθέσεις της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με το πόσο σταθερή και αμετάβλητη θα παραμείνει στις αρχικές της ανακοινώσεις.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, αν δεν υπάρξει συμφωνία για την εξισορρόπηση της κατάστασης, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσει τρόπους ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος θα πληγεί από τους δασμούς.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε σε προϊόντα που δεν παράγονται στις ΗΠΑ, υπονοώντας ότι θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από την επιβολή δασμών. «Θα υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά θέλω να κρατήσω τις προσδοκίες χαμηλές, καθώς δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ. Έχουμε προϊόντα όπως οι ελιές, το λάδι και η φέτα, που δεν παράγονται στις ΗΠΑ, και η επιβολή δασμών σε αυτά δεν έχει λογική», δήλωσε. Η ελληνική πλευρά θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκοντας ωστόσο να διατηρήσει χαμηλούς τόνους.

Η τρίτη παράμετρος που απασχολεί την Αθήνα είναι η ενίσχυση της διείσδυσης σε αγορές τρίτων χωρών και η προώθηση ελληνικών προϊόντων προς αυτές, με στόχο να αντισταθμιστεί η πιθανή έκθεση από την επιβολή αμερικανικών δασμών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ινδία.

Χωρίς να υπάρχει εφησυχασμός, τα στοιχεία δείχνουν ότι η έκθεση της χώρας μας στην αμερικανική αγορά είναι σχετικά περιορισμένη, καθώς οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ δεν ξεπερνούν το 5% του συνόλου και αντιστοιχούν μόλις στο 1% του ΑΕΠ. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για πιθανές έμμεσες επιπτώσεις στην οικονομία και πληθωριστικές πιέσεις από τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι δασμοί σε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η τουριστική βιομηχανία αν επικρατήσουν διεθνώς υφεσιακές τάσεις.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments