Τα θύματα του εμπορικού πολέμου του Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: Pittsburg Post - Gazette, Trump says he's not backing down on tariffs, calls them 'medicine' as markets reel
Οι πολιτικές αποφάσεις του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με τη μεγαλύτερη αύξηση δασμών σε καιρούς ειρήνης σε πολλές χώρες-εμπορικούς εταίρους προκαλούν διεθνείς αντιδράσεις. Μάλιστα, μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ τον κατηγορούν ότι κατάργησε την παγκοσμιοποίηση μέσα σε μία μόνο ημέρα.
Ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος και πρώην υπουργός Εργασίας επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, Robert Reich, υποστηρίζει ότι οι δασμοί από μόνοι τους δεν οδηγούν σε περισσότερες θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς ούτε σε αύξηση της εγχώριας παραγωγής. Σύμφωνα με τον Reich, ο πραγματικός λόγος πίσω από την επιβολή δασμών από τον Τραμπ είναι η επιδίωξη παραχωρήσεων από άλλες χώρες και εταιρείες που ζητούν εξαιρέσεις.
«Όλα εξαρτώνται από την ικανότητά του να μοιράζει τιμωρίες και ανταμοιβές», δήλωσε. Ο Reich τον κατηγόρησε για την κατάσταση χάους που επικρατεί στη χώρα, αναφέροντας ειδικά τις 7.000 θέσεις εργασίας που έχουν ήδη περικοπεί από τη Διοίκηση Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της ιστοσελίδας της, την υπερφόρτωση των τηλεφωνικών γραμμών και την αδυναμία εξυπηρέτησης των δικαιούχων.
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι οι δασμοί είναι απαραίτητοι για την αναζωογόνηση της αμερικανικής βιομηχανίας και τη βελτίωση των παλαιών συμφωνιών με χώρες που δεν ευνοούσαν την οικονομία των ΗΠΑ. Αν και οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές αναγνωρίζουν την ύπαρξη προβλημάτων στην αμερικανική οικονομία, αμφισβητούν έντονα την αποτελεσματικότητα της πολιτικής των δασμών, την οποία ο Τραμπ θεωρεί ως λύση.

Η Κίνα έχει ήδη λάβει άμεσα αντίμετρα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολούθησε πριν από λίγο και αυτή. Παράλληλα, άλλες χώρες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους. Ωστόσο, η πολιτική δασμών του Τραμπ έχει οδηγήσει σχεδόν όλες τις χώρες να επιδιώκουν εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτό ήταν και ο αρχικός του στόχος, όταν προκάλεσε αυτή την αναστάτωση.
Μέχρι τώρα, ο Τραμπ φαίνεται να αγνοεί την αναστάτωση που έχει προκαλέσει στις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ και στην παγκόσμια οικονομία, επιμένοντας ότι θα τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Ισχυρίζεται ότι τα έσοδα από τους δασμούς θα χρησιμοποιηθούν για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τις μεγάλες φορολογικές περικοπές που προγραμματίζει για τους Αμερικανούς, οι οποίες, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ανέρχονται σε 5,5 τρισεκατομμύρια δολάρια για την επόμενη δεκαετία. Αυτές οι περικοπές αναμένεται να ωφελήσουν κυρίως τους πλουσιότερους Αμερικανούς και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Εκτός από την διεθνή κριτική σχετικά με τις σχέσεις με άλλες χώρες, πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι δασμοί θα προκαλέσουν αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές στις ΗΠΑ, πλήττοντας κυρίως τα άτομα με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας