ΕΝΕΡΓΕΙΑ

BCG: Τα πυρηνικά μονόδρομος για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών – Τι ζητάνε οι μεγάλοι της τεχνολογίας

BCG: Τα πυρηνικά μονόδρομος για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών – Τι ζητάνε οι μεγάλοι της τεχνολογίας

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//BCG: Τα πυρηνικά μονόδρομος για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών - Τι ζητάνε οι μεγάλοι της τεχνολογίας

 Πιέζουν οι κολοσσοί τεχνολογίας, προς την αύξηση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, σύμφωνα με την Boston Consulting (BCG) για να μπορέσουν να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες ενέργειας των Data Centers.

Χρειάζεται να τριπλασιαστεί η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2050.Πιέζουν οι κολοσσοί τεχνολογίας, προς την αύξηση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, σύμφωνα με την Boston Consulting (BCG) για να μπορέσουν να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες ενέργειας των Data Centers.

Την ίδια στιγμή η Ευρώπη προετοιμάζεται ώστε οι πυρηνικές τεχνολογίες όπως οι SMR να μπορούν να αναπτυχθούν στις αρχές της επόμενης δεκαετίας πληρώντας τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας,

Ειδικότερα, η Boston Consulting αναφέρει ότι η  Amazon, η Google και η Meta ζητούν από σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλους κορυφαίους χρήστες ενέργειας και περισσότερες από 30 χώρες την ταχεία επιτάχυνση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας ως καθαρής πηγής ενέργειας για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης.

Και υπογραμμίζουν ότι χρειάζεται να τριπλασιαστεί η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2050.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων, την τεχνητή νοημοσύνη και τον τομέα των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να διπλασιαστεί έως το 2026, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Και η BCG προβλέπει ότι η συνολική ζήτηση ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων στις ΗΠΑ θα αυξάνεται κατά 15%-20% ετησίως για να φτάσει τα 100–130 GW (800–1.050 TWh) έως το 2030.

Τα εμπόδια για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας

«Η πυρηνική ενέργεια έχει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην παροχή μιας πηγής καθαρής, ασφαλούς και αξιόπιστης ενέργειας», εξηγεί ο Ben Vannier της BCG, διευθύνων σύμβουλος και συνεργάτης που ηγείται του έργου της εταιρείας στην πυρηνική και την παραγωγή ενέργειας.

“Αλλά η κλιμάκωση της παραγωγικής ικανότητας με ταχύτητα δεν είναι εύκολη. Και ο τριπλασιασμός της παγκόσμιας ικανότητας μέσα σε 25 χρόνια είναι μια τεράστια φιλοδοξία.”

Συνήθως χρειάζονται 10-12 χρόνια για την κατασκευή και θέση σε λειτουργία ενός πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, με ένα χρονοδιάγραμμα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολυπλοκότητα του σχεδιασμού και το ρυθμιστικό περιβάλλον.

Όμως, πολλά έργα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ μπλοκάρουν από καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους .

Στις άλλες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν πιθανά σχέδια για ενίσχυση των πυρηνικών είναι:

  • Οι κρατικές επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια, καθώς και οι προδιαγραφές, οι διασφαλίσεις και τα κίνητρα δεν είναι σταθερά αλλά αλλάζουν με διαδοχικές διοικήσεις.
  • Η ιδιωτική υποστήριξη νέων εργοστασίων είναι οικονομικά επικίνδυνη εάν το κόστος δεν είναι πλήρως γνωστό στην αρχή και εάν υπάρξουν αλλαγές πολιτικής περαιτέρω.
  • Ο τομέας πάσχει από έλλειψη δεξιοτήτων και έλλειψη θεσμικών γνώσεων μεταξύ του εργατικού δυναμικού.
  • Οι αλυσίδες εφοδιασμού δεν είναι τόσο ολοκληρωμένες όσο σε άλλους τομείς όπως η αμυντική ή η αεροδιαστημική βιομηχανία.
  • Η κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ πολλών εργολάβων και ενδιαφερομένων που μπορεί να εργάζονται με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα και κίνητρα.

Και η Ευρώπη στο ρυθμό της ενίσχυσης των πυρηνικών

Ο Επίτροπος Ενέργειας και Στέγασης, Dan Jørgensen, προχθές συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους της πυρηνικής βιομηχανίας για να συζητήσουν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις του τομέα στην Ευρώπη, αλλά και την επέκταση των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων σε όλη την Ευρώπη.

Όπως ανακοινώθηκε στο σχέδιο δράσης για την προσιτή ενέργεια, η Επιτροπή ετοιμάζει ένα απεικονιστικό πρόγραμμα (PINC) το οποίο θα παρουσιάζει μια συνολική επισκόπηση του κόστους και των επενδυτικών αναγκών που θα καλύπτουν τον πλήρη κύκλο ζωής των πυρηνικών εγκαταστάσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ο διάλογος με τους εκπροσώπους του κλάδου, επικεντρώθηκε και στην ασφαλή ανάπτυξη και εγκατάσταση μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς η Επιτροπή στοχεύει να επιτρέψει την υιοθέτησή τους έως τις αρχές της δεκαετίας του 2030.

«Καθώς παρακολουθούμε γρήγορα τα οφέλη της καθαρής μετάβασης, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η εγχώρια καθαρή ενέργεια στην Ευρώπη τροφοδοτεί μια φθηνότερη, καθαρότερη και πιο συνδεδεμένη Ενεργειακή Ένωση, ξεκινώντας με περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα με το δικαίωμα των κρατών μελών να επιλέγουν το ενεργειακό τους μείγμα, η πυρηνική ενέργεια θα διαδραματίσει επίσης σημαντικό ρόλο στην ηλεκτροδότηση και την απαλλαγή του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ. Στόχος του σημερινού διαλόγου είναι να κατανοηθούν καλύτερα οι επενδυτικές ανάγκες και οι προκλήσεις του κλάδου, καθώς και οι πιθανοί παράγοντες που επιτρέπουν στην πυρηνική βιομηχανία της ΕΕ να συνεχίσει τη συμβολή της στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και η αξιοποίηση των ευκαιριών θα είναι ουσιαστικής σημασίας για την προώθηση της καινοτομίας, ώστε οι πυρηνικές τεχνολογίες όπως οι SMR να μπορούν να αναπτυχθούν στις αρχές της επόμενης δεκαετίας και να πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας», δήλωσε ο Επίτροπος Jørgensen.

Σημειώνεται, ότι περίπου τα μισά κράτη μέλη σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την πυρηνική ενέργεια για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και την ασφάλεια του εφοδιασμού, όπως ορίζεται στα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments