EU BUDGET

OK της ΕΔΕΥΕΠ για τα 21,45 εκατ ευρώ στον Πρίνο – Εγκρίθηκε η πρώτη δόση του RRF

OK της ΕΔΕΥΕΠ για τα 21,45 εκατ ευρώ στον Πρίνο – Εγκρίθηκε η πρώτη δόση του RRF

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//OK της ΕΔΕΥΕΠ για τα 21,45 εκατ ευρώ στον Πρίνο - Εγκρίθηκε η πρώτη δόση του RRF

Ένα σημαντικό βήμα για την έναρξη υλοποίησης του project αποθήκευσης CO2 στο εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου, γίνεται με την έγκριση από την ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων), της πρώτης δόσης χρηματοδότησης του έργου, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Υπενθυμίζεται ότι το project του Πρίνου έχει πάρει το πράσινο φως για να λάβει μια ακόμη χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο Connecting Europe FacilityΈνα σημαντικό βήμα για την έναρξη υλοποίησης του project αποθήκευσης CO2 στο εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου, γίνεται με την έγκριση από την ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων), της πρώτης δόσης χρηματοδότησης του έργου, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Συγκεκριμένα η ΕΔΕΥΕΠ με επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της Αριστοφάνη Στεφάτου προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιβεβαιώνει ότι η εταιρία EnEarth, θυγατρική της Energean, έχει ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να λάβει το ποσό των 21,45 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στην πρώτη δόση της ενίσχυσης συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ που έχει εγκριθεί να λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η εταιρία έχει υποβάλει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, έχει ήδη ολοκληρώσει τις μελέτες και έχει υποβάλει αίτηση για χορήγηση άδειας αποθήκευσης στην ΕΔΕΥΕΠ. Επίσης έχει ολοκληρώσει επιμέρους εργασίες που αφορούν την Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων και την έχει υποβάλει στο ΥΠΕΝ.

Υπενθυμίζεται ότι το project του Πρίνου έχει πάρει το πράσινο φως για να λάβει μια ακόμη χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο Connecting Europe Facility (CEF). Το συνολικό κόστος της επένδυσης για τη δημιουργία μονάδας αποθήκευσης CO2 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 500 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η επένδυση του ΔΕΣΦΑ για τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς του CO2 στο κέντρο συλλογής της Ρεβυθούσας, απ’ όπου με πλοίο, το υγροποιημένο CO2 θα μεταφέρεται στην εγκατάσταση του Πρίνου.

Σύμφωνα με μελέτη της EnEarth, η δυναμικότητα αποθήκευσης του Πρίνου φθάνει στο 1 εκατ. τόνους ετησίως, που μπορεί σε πλήρη ανάπτυξη να φθάσουν τα 3 εκατ. τόνους ετησίως. Η περιβαλλοντική διαβούλευση για το έργο στον Πρίνο έχει ολοκληρωθεί, και η εταιρία εκτιμά ότι μπορεί να λάβει την περιβαλλοντική άδεια έως το τέλος Απριλίου.

Δεσμευτικό market test  εντός του 2025

Επίσης εντός του 2025 θα γίνει δεσμευτικό market test καθώς μέχρι στιγμής έχουν εκφράσει ενδιαφέρον 12 βιομηχανίες, με τις οποίες η Energean έχει συνάψει συμφωνίες κατανόησης (MoUs), αλλά το market test θεωρείται απαραίτητο για να ληφθεί η επενδυτική απόφαση. Με βάση το χρονοδιάγραμμα ο Πρίνος θα αρχίσει να λειτουργεί μέχρι τέλη 2026 – αρχές 2027, με στόχο το έργο να είναι πλήρως λειτουργικό (3 εκατ. τόνοι) το 2030 το αργότερο.

Παράλληλα μεγάλες βιομηχανίες της Ελλάδας σχεδιάζουν επενδύσεις για τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται κατά τη διαδικασία παραγωγής και τη διοχέτευσή του στο κέντρο συλλογής του ΔΕΣΦΑ. Ήδη, το πρότζεκτ IRIS της Motor Oil, το IFESTOS της τσιμεντοβιομηχανίας Tιτάν και το OLYMPUS της τσιμεντοβιομηχανίας Ηρακλή έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Ταμείο Καινοτομίας για έργα που θα δεσμεύουν περισσότερο από 3,5 εκατ. τόνους CO 2 ετησίως. Και η HELLENiQ ENERGY έχει υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης για δέσμευση 1 εκατ. τόνων ετησίως.

Σημειώνεται ότι η EnEarth ενδιαφέρεται για αντίστοιχα έργα στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες, ωστόσο σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπεται η εξαγωγή CO2 σε τρίτες χώρες. Υπό αυτό το πρίσμα, η ελληνική κυβέρνηση από την άνοιξη του 2024 πιέζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει την στρατηγική διαχείρισης των βιομηχανικών εκπομπών ώστε να δοθεί η δυνατότητα αποθήκευσης ποσοτήτων δεσμευμένου CO2 σε γεωλογικές αποθήκες ή άλλες υποδομές εκτός ΕΕ. Μάλιστα η Ελλάδα έχει υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με την Αίγυπτο για την δέσμευση και αποθήκευση CO2.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments