Η γεωπολιτικά κρίσιμη επιστροφή στην Κάσο

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝ)
Με την προγραμματισμένη συνάντηση στην Άγκυρα μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν, όπου θα διεξαχθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (η οποία έχει μετατεθεί για μετά το Πάσχα), η ελληνική πλευρά εστιάζει στην επανεκκίνηση των εργασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Πρόκειται για ένα σημαντικό και εκτεταμένο έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση να υποχωρήσει σε ένα έργο που υλοποιείται στην ανοιχτή θάλασσα, νότια της Κάσσου και της Καρπάθου, καθώς δεν υπάρχουν ζητήματα κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων που να εμπλέκονται.
Η Τουρκία αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της στις αρχές της εβδομάδας, προειδοποιώντας για αυθαίρετες και παράνομες διεκδικήσεις στην περιοχή, σύμφωνα με πηγές. Θα μπορούσε η επιστροφή των ερευνητικών σκαφών στην Κάσο να αποτελέσει σημείο καμπής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Τα απαραίτητα διαδικαστικά έχουν ήδη ξεκινήσει. Το αίτημα για την έκδοση Navtex έχει υποβληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών από τον ΑΔΜΗΕ και η Navtex προωθείται στο υπουργείο Άμυνας. Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι η ελληνική πλευρά έχει τη στήριξη της Γαλλίας. Η Nexans, η οποία έχει αναλάβει το έργο και μισθώνει τα πλοία, είναι γαλλική εταιρεία και το Παρίσι δεν επιθυμεί νέα επεισόδια και καθυστερήσεις.

Μόλις η αρμόδια εταιρεία δώσει το «πράσινο φως» για την επανέναρξη των ερευνών, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα συνοδεύσουν τα πλοία, ενώ αναμένεται και η διακριτική παρουσία γαλλικών μονάδων. Το γεωπολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή είναι πολύπλοκο και δεν περιορίζεται μόνο στο μεγάλο έργο του Great Sea Interconnector. Η διαμάχη μεταξύ Τελ Αβίβ και Άγκυρας είναι γνωστή, τόσο λόγω της κατάστασης στη Συρία όσο και για τα F-35 που επιθυμεί να αποκτήσει ο Ταγίπ Ερντογάν, με τον Νετανιάχου να θεωρεί τον Τούρκο πρόεδρο ως έναν από τους κύριους αντιπάλους του. Αν και δεν υπήρξε άμεση σύνδεση της πρόσφατης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ με την Κάσο, το μήνυμα που ήθελε να μεταφέρει η ελληνική πλευρά ήταν σαφές.
Το επόμενο ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας έχει προγραμματιστεί για τις 14-15 Μαΐου, στο πλαίσιο της άτυπης υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Απριλίου, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, θα επισκεφθεί την Αθήνα για συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια. Ένα σημαντικό στοιχείο στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας είναι και μια ακόμη εκκρεμότητα: η ολοκλήρωση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, για τον οποίο οι γείτονες έχουν εκφράσει αντιδράσεις. Η αποτύπωση των θαλάσσιων ζωνών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκαλεί επιπλέον εκνευρισμό στον Ταγίπ Ερντογάν, ειδικά σε μια περίοδο που η φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου αποτελεί διαρκή «πονοκέφαλο» για τον ίδιο.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας