Γεωπολιτικά

Ο Τραμπ λέει ότι μπορεί να «λύσει» τις εντάσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τη Συρία

Ο Τραμπ λέει ότι μπορεί να «λύσει» τις εντάσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τη Συρία

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ο Τραμπ λέει ότι μπορεί να «λύσει» τις εντάσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τη Συρία

Ο Τραμπ, μιλώντας μαζί με τον βασικό σύμμαχο Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, προέβαλε τις «εξαιρετικές σχέσεις» του με τον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως μια οδό για διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προβάλλει τον εαυτό του ως μεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας στη διαμάχη τους για την πολιτικά εύθραυστη Συρία, όπου και οι δύο χώρες διεκδικούν επιρροή.

Ο Τραμπ, μιλώντας μαζί με τον βασικό σύμμαχο Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, προέβαλε τις «εξαιρετικές σχέσεις» του με τον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως μια οδό για διαπραγματεύσεις.

«Είπα στον πρωθυπουργό, είπα, απλά Μπίμπι, αν έχεις πρόβλημα με την Τουρκία, πραγματικά πιστεύω ότι θα μπορέσω να το λύσω», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο του Νετανιάχου.

«Ξέρετε, έχω μια πολύ καλή σχέση με την Τουρκία και με τον ηγέτη της και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να τα βρούμε», πρόσθεσε.

Η Τουρκία είναι βασικός υποστηρικτής του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ισλαμιστών στη Συρία που ανέτρεψε τον Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο μετά από σχεδόν 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου σύμφωνα με το turkish minute

Η επιρροή της στις νέες αρχές της Συρίας έχει ανησυχήσει το Ισραήλ, το οποίο έχει πραγματοποιήσει πλήγματα και χερσαίες εισβολές στη νότια Συρία για να απωθήσει τις κυβερνητικές δυνάμεις από τα σύνορα.

Ο Τραμπ φάνηκε να αναγνωρίζει την κυριαρχία της Τουρκίας στη Συρία, λέγοντας ότι είπε στον Ερντογάν ότι «την έχει αναλάβει μέσω υποκατάστατων».

«Είπα: «Συγχαρητήρια, έκανες αυτό που κανείς δεν μπόρεσε να κάνει εδώ και 2.000 χρόνια. Κατέλαβες τη Συρία». Με διαφορετικά ονόματα, αλλά το ίδιο πράγμα», είπε ο Τραμπ.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον, εξέφρασε εν τω μεταξύ τις ισραηλινές ανησυχίες για την τουρκική επιρροή στη Συρία, ενώ χαρακτήρισε τον Αμερικανό πρόεδρο ως μεσολαβητή.

«Είχαμε γειτονικές σχέσεις με την Τουρκία που έχουν επιδεινωθεί και δεν θέλουμε να δούμε τη Συρία να χρησιμοποιείται από οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ως βάση για επιθέσεις στο Ισραήλ», είπε.

«Συζητήσαμε πώς μπορούμε να αποφύγουμε αυτή τη σύγκρουση με διάφορους τρόπους και νομίζω ότι δεν μπορούμε να έχουμε καλύτερο συνομιλητή από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για το σκοπό αυτό», πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments