Συναγερμός στις Φιλιππίνες: Εξερράγη ηφαίστειο – Εκτόξευσε τέφρα σε ύψος 4.000 μέτρων

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Συναγερμός στις Φιλιππίνες: Εξερράγη ηφαίστειο - Εκτόξευσε τέφρα σε ύψος 4.000 μέτρων
Συναγερμό έχουν σημάνει οι Αρχές στις κεντρικές Φιλιππίνες μετά την έκρηξη ηφαιστείου, που εκτόξευσε μια στήλη τέφρας στον ουρανό το πρωί της Τρίτης.
Το ηφαίστειο Κανλάον στη νήσο Νέγκρος των Φιλιππίνων εκτόξευσε τέφρα σε ύψος 4.000 μ. με την έκρηξη να διαρκεί περί τη μία ώρα από τις 05:51 μέχρι τις 6:47 τοπική ώρα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας της χώρας (Phivolcs).
Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μια μεγάλη γκρι στήλη τέφρας να υψώνεται στον ουρανό υπό τα βλέμματα πανικόβλητων κατοίκων της περιοχής.
An explosive eruption is currently occurring at the summit vent of Kanlaon Volcano that began at 5:51 AM today, 8 April 2025. The eruption is producing a voluminous bent plume approximately 4,000 meters tall that is drifting southwest. Pyroclastic density currents or PDCs… pic.twitter.com/eFXChTMuIE
— PHIVOLCS-DOST (@phivolcs_dost) April 7, 2025
Σύμφωνα με τις Αρχές ο κίνδυνος ήταν περιορισμένος αφού οι περιοχές γύρω από το ηφαίστειο είχαν σε μεγάλο βαθμό εκκενωθεί μετά την προηγούμενη έκρηξή του τον Δεκέμβριο.
Και πρόσθεσε ότι οι τοπκές Αρχές παρακολουθούν ποια χωριά μπορεί να επηρεαστούν από την πτώση της ηφαιστειακής τέφρας και έχουν ήδη εισηγηθεί την προληπτική ακύρωση μαθημάτων και εργασιών στην περιοχή.
Το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο παραμένει στο 3 της πεντάβαθμης κλίμακας, που υποδεικνύει μια σχετικά υψηλή πιθανότητα ηφαιστειακής δραστηριότητας και περαιτέρω εκρήξεων.
«Η πιθανότητα μιας μεγαλύτερης έκρηξης πάντα υπάρχει», δήλωσε ο ηφαιστειολόγος Τερεσίτο Μπακολκόλ στο Associated Press καλώντας τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να παραμένουν άγρυπνοι και να μην πλησιάζουν τη ζώνη κινδύνου των έξι χιλιομέτρων γύρω από το ηφαίστειο.
Summary of Mount Kanlaon Eruption – April 8, 2025
🔸 Location: Mount Kanlaon, Negros Island, Philippines
🔸 Time of Eruption: 5:51 AM local time
🔸 Type: Moderately explosive eruption
🔸 Ash Plume: Reached up to 4 kilometres high, drifting southwest
🔸 Duration: 56 minutes… pic.twitter.com/lRdsk8hhAK
— Volcaholic 🌋 (@volcaholic1) April 8, 2025
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας