Τρόφιμα: Αύξηση σε παγκόσμιες ανακλήσεις το α’ τρίμηνο – Άνοδος για γαλακτοκομικά, πουλερικά, φρέσκα προϊόντα

Πηγή Φωτογραφίας: DNA, Santé. Yaourt, lait, fromage… Pouvez-vous manger des produits laitiers à volonté ?
Αύξηση σημειώθηκε στις παγκόσμιες ανακλήσεις τροφίμων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, με τις κατηγορίες γαλακτοκομικών, πουλερικών και φρέσκων προϊόντων να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη άνοδο, σύμφωνα με το νέο Global Food Recall Index του FOODAKAI, ο οποίος δημοσιεύεται κάθε τρίμηνο.
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αύξηση στα γαλακτοκομικά, με σχεδόν 400 ανακλήσεις μόνο στο πρώτο τρίμηνο—το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί για την κατηγορία. Αντίστοιχα, τα πουλερικά και τα φρούτα & λαχανικά κατέγραψαν απότομες αυξήσεις, υποδεικνύοντας προβλήματα σε κρίσιμες διαδικασίες.
«Ο αριθμός των ανακλήσεων στα γαλακτοκομικά τον Φεβρουάριο ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ σε έναν μήνα για αυτή την κατηγορία», αναφέρει η ομάδα της FOODAKAI στην ανάλυση που συνοδεύει τον δείκτη.
Αντίθετα, οι ανακλήσεις σε αυγά και λιπαρές ύλες παρουσίασαν σημαντική μείωση, προσφέροντας μια θετική νότα μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο αυξανόμενων κινδύνων. Η πρόβλεψη της FOODAKAI δείχνει ότι η αυξητική τάση σε γαλακτοκομικά και κρέατα θα συνεχιστεί και το δεύτερο τρίμηνο.
Γιατί είναι σημαντικό:
Οι ανακλήσεις γαλακτοκομικών στο Α’ Τρίμηνο σχεδόν ισοδυναμούν με το άθροισμα όλων των άλλων κατηγοριών Οι ανακλήσεις πουλερικών τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2024 Τα δημητριακά και το κακάο παρουσιάζουν αυξανόμενα προβλήματα αλλεργιογόνων και επιμολύνσεων Τα φρούτα και λαχανικά παραμένουν στις πιο ανακληθείσες κατηγορίες διεθνώς Σημειώνεται ότι ο δείκτης Global Food Recall Index Παγκόσμιος Δείκτης Ανακλήσεων Τροφίμων του FOODAKAI παρέχει τριμηνιαία στατιστικά για 10 βασικές κατηγορίες προϊόντων, συγκρίνει ετήσια δεδομένα και προβλέπει μελλοντικές τάσεις. Βασίζεται σε επίσημες ανακοινώσεις αρχών ασφάλειας τροφίμων από όλο τον κόσμο.
Πηγή: Pagenews.gr
Το σχόλιο σας