ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δορυφόρος θα καταγράψει τον άνθρακα στα τροπικά δάση

Δορυφόρος θα καταγράψει τον άνθρακα στα τροπικά δάση

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Δορυφόρος θα καταγράψει τον άνθρακα στα τροπικά δάση

Σύμφωνα με τον Guardian, για τα επόμενα πέντε χρόνια, το διαστημόπλοιο βάρους 1,25 τόνων θα σαρώνει τα τροπικά δάση της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής και θα καταγράφει δεδομένα μέσα από πυκνές φυλλωσιές ύψους 40 μέτρων, ώστε να μελετήσει τη βλάστησή τους

Επιστήμονες θα συμμετάσχουν σε μια επαναστατική αποστολή με στόχο τη δημιουργία λεπτομερών τρισδιάστατων χαρτών των πιο απομακρυσμένων, πυκνότερων και πιο σκοτεινών τροπικών δασών του πλανήτη… από το Διάστημα. Θα χρησιμοποιήσουν έναν ειδικό ραντάρ-σαρωτή τοποθετημένο πάνω σε έναν ανιχνευτή με το όνομα «Biomass» (Βιομάζα), που θα εκτοξευθεί στην τροχιά της Γης στα τέλη Απριλίου. Σύμφωνα με τον Guardian, για τα επόμενα πέντε χρόνια, το διαστημόπλοιο βάρους 1,25 τόνων θα σαρώνει τα τροπικά δάση της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής και θα καταγράφει δεδομένα μέσα από πυκνές φυλλωσιές ύψους 40 μέτρων, ώστε να μελετήσει τη βλάστησή τους.

Ακολούθως, αυτά τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία τρισδιάστατων χαρτών των δασών. Λιγότερο από το 2% του ηλιακού φωτός φθάνει στο δάσος σε αυτές τις περιοχές, ωστόσο το Biomass θα τις μελετά με αξεπέραστη λεπτομέρεια, από ύψος άνω των 600 χλμ. Παράλληλα, θα επιτρέψει στους επιστήμονες να υπολογίσουν τον άνθρακα που αποθηκεύεται στα δάση και να μετρήσουν τις αλλαγές των επιπέδων μόλυνσης από το κόψιμο των δένδρων στις τροπικές περιοχές, μέσω της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Επιπλέον, το Biomass –κατασκευασμένο από μια κοινοπραξία με επικεφαλής την Airbus UK και χρηματοδοτημένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA)– θα χαρτογραφήσει την υποεπιφανειακή γεωλογία και την τοπογραφία των δασικών δαπέδων, ενώ θα παρέχει και δεδομένα σχετικά με τον ρυθμό απώλειας της βιοποικιλότητας, καθώς τα δάση χάνονται εξαιτίας των εξορύξεων και της γεωργίας. Τα τροπικά δάση διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προστασία του πλανήτη από κάποιες από τις χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης, καθώς απορροφούν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, απορροφούν περίπου οκτώ δισ. τόνους άνθρακα – εξ ου και ο χαρακτηρισμός τους ως «πράσινοι πνεύμονες της Γης». Αλλά η αποψίλωση των δασών και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος αντιστρέφουν τώρα αυτό το αποτέλεσμα.

Ο άνθρακας, αφού αποθηκευτεί σε τεράστιες ποσότητες, επανέρχεται στην ατμόσφαιρα, αυξάνοντας τα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου. Σημεία κρισιμότητας αποτελούν οι βόρειες περιοχές της Νότιας Αμερικής, η Υποσαχάρια Αφρική, η νοτιοανατολική Ασία και ο Ειρηνικός – όπου η αυξημένη παραγωγή βοείου κρέατος, σόγιας, καφέ, κακάο, φοινικέλαιου και ξυλείας προκαλούν εκτεταμένη αποψίλωση των δασών. Η ποσοτικοποίηση του προβλήματος είναι απαραίτητη για τις προβλέψεις σχετικά με την εξέλιξη του κλίματος της Γης τα επόμενα χρόνια. Ειδικά η ακριβής εκτίμηση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην κατανόηση των αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στο κλίμα, όπως τονίζουν επιστήμονες που συμμετέχουν στον σχεδιασμό της αποστολής του Biomass.

Το διαστημόπλοιο-δορυφόρος έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί από τον διαστημικό λιμένα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, κοντά στην κωμόπολη Κουρού της Γαλλικής Γουϊάνας, στις 29 Απριλίου, μέσω του πυραύλου Vega-C, ενώ θα φέρει ένα ραντάρ συνθετικού ανοίγματος γνωστό ως «ραντάρ συχνότητας P», που έχει τη δυνατότητα να εξερευνά περιοχές κάτω από οργιώδη βλάστηση. Η χρήση βραχέων συχνοτήτων επιτρέπει στον συγκεκριμένο τύπο ραντάρ να εκτιμά τις ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που αποθηκεύονται στα δασικά δάπεδα και στα κλαδιά των δέντρων στα τροπικά δάση – και ακολούθως να αξιολογεί τις αλλαγές των επιπέδων του εντός τους. Αυτός ο τύπος ραντάρ δεν έχει βρεθεί ποτέ στο Διάστημα, Απαιτείται λοιπόν η τοποθέτηση μιας γιγάντιας κεραίας ύψους 12 μέτρων στο διαστημόπλοιο Biomass, η οποία θα αναπτύσσεται καθώς το διαστημικό σκάφος θα ξεκινά τη σάρωση της Γης. Ουσιαστικά, το ραντάρ θα «ζυγίζει» την περιεκτικότητα του άνθρακα στα τροπικά δάση. 

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments