Podcasts | Pagenews Politics #74
Σκούρας: Καμιά χώρα δεν βελτίωσε μακροπρόθεσμα την οικονομική της θέση με τους δασμούς
Συνέντευξη για την πολιτική που ακολουθεί σε αυτή τη δεύτερη θητεία του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, καθώς επίσης και για την πορεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, παραχώρησε ο κ. Αλέξανδρος Σκούρας στο Pagenews και στην δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.
10.04.2025 | 16:38
Ο Αντιπρόεδρος ΙΔΟΜ (Ινστιτούτο Δημοσιονομικών και Οικονομικών Μελετών) δηλώνει ότι δεν αισθάνεται ξαφνιασμένος από τη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, εκφράζει την αντίθεσή του με την ακολουθούμενη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, χτυπά προειδοποιητικό καμπανάκι για την ίδια την ύπαρξη του υφιστάμενου παγκοσμίου συστήματος εμπορίου και αναδεικνύει τις, κατά την εκτίμησή του, θετικότερες όψεις του έως τώρα έργου της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Κανένας δεν ξαφνιάστηκε από τις αποφάσεις του Τραμπ»
Συγκεκριμένα στην ερώτηση της Σοφίας Χύτου για το αν ξαφνιάστηκε από τις πρόσφατες αποφάσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών, το στέλεχος του φιλελεύθερου χώρου απάντησε, λέγοντας: «Νομίζω ότι κανείς δεν ξαφνιάστηκε. Ο Τραμπ έχει την ίδια σταθερή θέση από τη δεκαετία του ’80 για το σύγχρονο εμπορικό σύστημα.
Βασικό είναι ότι για πρώτη φορά εισήγαγε δασμούς σε όλες τις χώρες. Αντίστοιχο στην αμερικανική νομοθεσία υπάρχει στο 1932 εν μέσω της μεγάλης ύφεσης, χωρίς οι δασμοί να έχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Οι δασμοί ουδέποτε βελτιώνουν την οικονομική θέση μιας χώρας μακροπρόθεσμα. Κατά την άποψή μου, ο Τραμπ διαπράττει ένα πολύ μεγάλο σφάλμα. Μάλιστα αρθρογράφησα στο site Liberal για τα πιθανά σενάρια αναφορικά με το τι θέλει να επιτύχει. Το πρώτο σενάριο είναι να αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια. Το δεύτερο σενάριο εκκινεί από το ότι έχει βάλει τον εαυτό του σε μια θέση ισχύος. Αυτή τη στιγμή,. Ο Λευκός Οίκος δέχεται κλήσεις από πάρα πολλές χώρες του πλανήτη για διμερείς συνομιλίες και συμφωνίες. Σε αυτό το περιβάλλον ο πρόεδρος Τραμπ αισθάνεται πολύ άνετος. Στρατηγικά έχει θεωρήσει ότι έχει φέρει τον εαυτό του σε μια πλεονεκτική θέση, αλλά δεν συμφωνώ ότι έχει γίνει κάτι τέτοιο. Άρα το δεύτερο σενάριο είναι ότι βάζουμε τους δασμούς γιατί θέλουμε να αναδιαμορφώσουμε το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα προς όφελος των ΗΠΑ από θέση ισχύος. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η λογική πίσω από αυτή την κίνηση είναι ότι θέλει να διαπραγματευτεί με όλους.
Είναι σαφές ότι ως αντισυστημικός υποψήφιος βάζει το παγκόσμιο status quo στο τραπέζι. Αυτό είναι επικίνδυνο, γιατί πράγματα που εδώ και δεκαετίες θεωρούσαμε ως δεδομένα δεν μπορούμε να τα θεωρούμε πλέον δεδομένα».
«Στη δεύτερη θητεία του, ο Τραμπ στηρίζεται σε ανθρώπους πλήρως αφοσιωμένους στο όραμά του»
Σε δεύτερο χρόνο, ο Αλέξανδρος Σκούρας ρωτήθηκε για το εάν τα έως σήμερα δείγματα γραφής του Τραμπ αντιστοιχούν σε αυτό που περίμενε ο αμερικανικός λαός, τι συμβαίνει στην αμερικανική καθημερινότητα και κατά πόσον αυτό μπορεί να επηρεάσει και εμάς: «Θέλω να εστιάσω σε τρία σημεία. Το πρώτο είναι ότι ανάμεσα στη δεύτερη θητεία του Τραμπ σε σχέση με την πρώτη και αυτή την περίοδο, η διαφορά γίνεται εξαιρετικά πασιφανής. Και θα ήθελα να αναφερθώ και σε δυο άλλα ζητήματα, τα οποία αφορούν στην εσωτερική πολιτική τω ΗΠΑ», είπε ο κ. Σκούρας.
«Στην πρώτη θητεία του, ο Τραμπ δεν στηρίχθηκε τόσο πολύ στην πτέρυγα MAGA (=Make America Grate Again) του κόμματος των Ρεπουμπλικανών, παρά το γεγονός ότι εξέφραζε κυρίως αυτή την τάση. Τώρα έχει επιτελείο. Έχει ανθρώπους έμπιστους, οι οποίοι είναι ταγμένοι φανατικά στο να υλοποιήσουν την ατζέντα του. Αυτό σημαίνει πως κάνει πράξη ένα – ένα όλα τα θέματα που υπήρχαν στην προεκλογική καμπάνια του. Καταργεί τις woke πολιτικές, κυνηγά τους παράνομους μετανάστες και για τους δασμούς δεν έχει σταματήσει να μιλάει. Μέχρι στιγμής οι Αμερικανοί πολίτες δείχνουν να ανταποκρίνονται σε αυτό το στυλ. Αυτό το στυλ το κάνει με επικίνδυνο τρόπο, με προεδρικά διατάγματα και με αμφιλεγόμενη συνταγματικότητα, επικαλούμενος καθεστώς έκτακτης ανάγκης και να αποφύγει τη Γερουσία. Κατά τη γνώμη μου, όσοι άνθρωποι αντιδρούν στην προεδρία του Τραμπ ξεχνούν επιμελώς να αποδώσουν τις ευθύνες στους προκατόχους του, στους Δημοκρατικούς Ομπάμα και Μπάιντεν. Για όλες τις υπερβολές που βλέπουμε από την πλευρά του Τραμπ έχουν προηγηθεί υπερβολές από την αντίθετη πλευρά, που του έδωσαν ώθηση».
«Σείεται συθέμελα το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα – Αμφισβητείται ευθέως το ελεύθερο εμπόριο»
Αναφερόμενος στο εάν είναι δικαιολογημένη όλη αυτή η αγωνία ενόψει της εφαρμογής της πολιτικής του Τραμπ, τόνισε πως «ό,τι γίνεται είναι δικαιολογημένο, διότι σείεται συθέμελα το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. Η υποτιθέμενη ηγέτιδα δύναμη του ελεύθερου κόσμου, που μέρος του ήταν και το ελεύθερο εμπόριο, πλέον γυρίζει στον προστατευτισμό και το κάνει με έναν ωμό τρόπο, με έναν τρόπο που πρώτα θα βλάψει τους Αμερικανούς φορολογούμενους και καταναλωτές – πρώτοι μεγάλοι χαμένοι θα είναι αυτοί -, έπειτα θα είναι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι, που θα χάσουν τις δουλειές τους επειδή ο κλάδος τους εξαρτάται από εισαγωγές και πλέον θα καταστούν μη ανταγωνιστικοί και κατά συνέπεια, ο υπόλοιπος πλανήτης θα περάσει μια μεγάλη δοκιμασία. Το χειρότερο σενάριο είναι να εξελιχθεί σε έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, με επίκεντρο τις ΗΠΑ και Κίνα, και η Ευρώπη πρέπει να δείξει αυτοσυγκράτηση. Υπάρχει η ανάγκη σήμερα να κάνουμε και μια υπεράσπιση της παγκοσμιοποίησης. Η παγκοσμιοποίηση έγινε ένα σκιάχτρο που το χτυπάμε όλοι. Η παγκοσμιοποίηση κατάφερε να εξαλείψει την ακραία φτώχεια στον πλανήτη. Ο κύριος παράγοντας ήταν το ελεύθερο παγκόσμιο».
«Η Ευρώπη έδωσε αφορμές στην Αμερική να νοιώθει αδικημένη»
Σε σχέση με το εάν οι Αμερικανοί πολίτες δεινοπάθησαν από το ελεύθερο εμπόριο και την παγκοσμιοποίηση, ο Αλ. Σκούρας τοποθετείται, ισχυριζόμενος: «Συμφωνώ εν μέρει με τη διάγνωση του προέδρου Τραμπ. Η Ε.Ε. προάγει τον προστατευτισμό. Ο Τραμπ λέει ότι οι ΗΠΑ πέφτουν θύμα εκμετάλλευσης από τους Ευρωπαίους. Είναι αλήθεια ότι η Ε.Ε. χρησιμοποιεί περισσότερα εμπόδια και μορφές αλλοίωσης του ελεύθερου εμπορίου από ό,τι οι ΗΠΑ μέχρι τώρα. H E.E. χρησιμοποιεί τα μη δασμολογικά εμπόδια στο εμπόριο, όπως είναι, για παράδειγμα, το ρυθμιστικό πλαίσιο. Η Ευρώπη έχει δώσει αρκετές αφορμές στην Αμερική να αισθάνεται αδικημένη και αυτό είναι κάτι που οι υπέρμαχοι του ελεύθερου εμπορίου το αναδεικνύουμε με συνέπεια τα τελευταία χρόνια».
«Εξαιρετικά επικίνδυνο το δίπολο ΗΠΑ – Κίνα»
Ερωτηθείς για το πώς θα εξελιχθεί το δίπολο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, ο κύριος Σκούρας απάντησε πως «είναι ένα πολύ επικίνδυνο δίπολο και το χειρότερο σενάριο είναι να ξεφύγει από τον εμπορικό πόλεμο και να επεκταθεί και αλλού. Για την Κίνα τίθεται ζήτημα επιβίωσης. Η Κίνα είναι πολύ εκτεθειμένη στην αμερικανική οικονομία. Οι ΗΠΑ και η Κίνα παίζουν το λεγόμενο game chicken, δηλαδή το παιχνίδι του ποιος θα δειλιάσει πρώτος και θα κάνει πίσω. Οι καιροί δεν είναι ιδανικοί για τις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας».
«Η τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, το βασικότερο επίτευγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη»
Κληθείς να τοποθετηθεί για το πώς βλέπει την πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το στέλεχος του φιλελεύθερου χώρου υποστήριξε πως «έχουν γίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις επί των ημερών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίες, όπως είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το σημαντικότερο επίτευγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι τήρησε τη δημοσιονομική πειθαρχία, ακόμη και όταν υπήρχαν πιέσεις για το αντίθετο. Είναι η πρώτη διακυβέρνηση που θυμάμαι που από επιλογή εφαρμόζει δημοσιονομική πειθαρχία. Τα οφέλη αυτά τα βλέπουμε στη οικονομία, όπως το γεγονός ότι φτάσαμε στην επενδυτική βαθμίδα. Ξέρουμε πως όταν υπάρχει αύξηση του κατώτατου μισθού, η κοινωνία μας πανηγυρίζει. Είναι ένα μέτρο που η κοινωνία μας το λατρεύει. Όμως αυτό που δεν λέγεται είναι ότι δεν είναι ο μέσος μισθός που παίρνουν οι Έλληνες. Αν θέλουμε να αυξάνουμε τους κατώτερους μισθούς, πρέπει να αυξάνουμε την παραγωγικότητά μας ως χώρα και ως οικονομία. Με την ίδια ποσότητα εργασίας να παράγουμε περισσότερα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι μέχρι το τέλος της τετραετίας να ολοκληρώσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που ξέρει ότι πρέπει να κάνει, τις έχει αναφέρει και στο παρελθόν. Σε τρεις βασικούς τομείς θα εστίαζα: στο συνταξιοδοτικό, τη φορολογική πολιτική και κυρίως, στη δικαιοσύνη. Αυτά είναι τα τρία στοιχήματα για την κυβέρνηση».
Μιλώντας, ακόμη, για τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό, υπογράμμισε πως «αναφορικά με τον κ. Αρίστο Δοξιάδη, το βιογραφικό του ήταν γνωστό. Κάποιος δεν έκανε καλή έρευνα. Γίνονται τόσοι πολλοί ανασχηματισμοί στην Ελλάδα που η αξία είναι να μην τον κρίνουμε στην αρχή, αλλά στο τέλος. Έτσι, λοιπόν, επιφυλάσσομαι».
«Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι ένα ισχυρό και πολύ ικανό στέλεχος του κινήματος Τραμπ»
Αναφερόμενος στη νέα πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο Αλ. Σκούρας επισήμανε: «Δεν την γνωρίζω προσωπικά. Κάπου μπερδεύτηκαν ορισμένα πράγματα, με το γεγονός ότι ήταν μια ιδιαίτερα προβεβλημένη δημοσιογράφος ή με το γεγονός ότι είχε σχέση με τον γιο του προέδρου. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα πολύ ικανό και ισχυρό στέλεχος του κινήματος του Τραμπ, με πολύ μεγάλη επιρροή και αρκετά αξιόλογη παρουσία στα κοινά. Και οι αναλυτές εδώ κάπου μπερδεύτηκαν. Και αμφισβητώ τη θέση ότι η παρουσία της εδώ υποβαθμίζει τη χώρα μας, την Ελλάδα. Νομίζω, δε, ότι και η ίδια επιθυμούσε να έρθει και να εργαστεί στην Ελλάδα».
«Σοβαρά εμπόδια στη Γερουσία για την προώθηση F – 35 στην Τουρκία»
Σε σχέση, τέλος, με την προώθηση αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, υποστηρίχθηκε ότι «είναι πολύ νωρίς. Ξέρω ότι στη Γερουσία υπάρχουν σοβαρά εμπόδια για να προχωρήσει κάτι τέτοιο. Θα θυμίσω ότι το 2016 λέγαμε ότι ο Τραμπ είναι κουμπάρος του Ερντογάν και ότι θα καταστρεφόμασταν. Εν τέλει, με κυβέρνηση της αριστεράς, αναβαθμίσαμε την ποιότητα και τη στρατηγική των σχέσεων μας με τον Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρο. Θέλω να πω ότι οι προβλέψεις με τον Τραμπ είναι δύσκολες, γιατί είναι απρόβλεπτος. Οι Ρεπουμπλικάνοι, ειδικά μετά το Tea Party, ακολούθησαν ένα δρόμο, ο οποίος ήταν εξαιρετικά αμερικανικός, εξαιρώντας τον υπόλοιπο κόσμο. Ήταν ένα τελείως αμερικανοκεντρικό κίνημα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την αποξένωση των Ρεπουμπλικάνων από τους Ευρωπαίους στα fora της δεξιάς και της κεντροδεξιάς. Και πρέπει κάπως να ρίξουμε γέφυρες προς τους Ρεπουμπλικάνους, γιατί είχαμε συνηθίσει με τους Δημοκρατικούς ως συνομιλητές».
Πηγή: pagenews.gr