Άδωνις Γεωργιάδης: Με την πρόληψη και τον ηλεκτρονικό φάκελο προάγουμε τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας

Πηγή Φωτογραφίας: [377145] 10ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ
«Για εμάς, η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας είναι ένα πραγματικό στοίχημα», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, παρεμβαίνοντας στα πλαίσια των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Αναφερόμενος, εισαγωγικά, στη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «χωρίς αυτά τα δυο στοιχεία, δεν θα έχεις σύστημα υγείας. Το θέμα είναι να θα μπορούμε να είμαστε και αποτελεσματικοί. Αυτό το λέω, γιατί αυτή τη στιγμή, η πρόοδος στην ανακάλυψη νέων θεραπειών για δύσκολες ασθένειες είναι πολύ πιο ταχύς. Αυτό αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών. Για παράδειγμα, στον καρκίνο η πρόοδος είναι αδιανόητα μεγάλη. Η Ελλάδα δεν υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου όσον αφορά την καινοτομία.
Όμως, αυτές οι νέες θεραπείες είναι και πάρα πολύ κοστοβόρες. Άρα θα πρέπει να βρεις και τους αναγκαίους πόρους για να μπορείς να χρηματοδοτήσεις την πρόοδο στην καινοτομία. Εδώ η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας είναι ένα πραγματικό στοίχημα».

«Ποια είναι όμως η στρατηγική που ακολουθούμε στην Ελλάδα για να το επιτύχουμε αυτό;», συνέχισε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Πρώτα από όλα η πρόληψη. Η πρόληψη είναι ένας κρίσιμος κρίκος, γιατί κάθε ασθένεια που θα τη βρεις στην αφετηρία κοστίζει πολύ λιγότερο από ό,τι αν εντοπίσουμε την ασθένεια σε μεταγενέστερο στάδιο. Εξοικονομούνται χρήματα για να μπορούμε να κάνουμε πράξη την πολιτική μας, δεδομένου ότι δεν πληρώνουμε ακριβότερες θεραπείες. Δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για τη δρομολόγηση και υλοποίηση πολιτικών.

Επίσης, ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας και η συναφής συλλογή δεδομένων μάς επιτρέπουν να σχεδιάζουμε πραγματικά στοχευμένες πολιτικές υγείας. Έτσι μπορούμε και σχεδιάζουμε μέτρα, τα οποία θα μας δώσουν ένα βιώσιμο σύστημα στο μέλλον. Αυτές τις πολιτικές θα μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε ώστε να έχουμε και έλεγχο στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το οποίο αποτελεί ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για το κράτος, για τη διαφθορά, για την αντιμετώπιση της σπατάλης. Και με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, μπορούμε να σχεδιάζουμε περισσότερο στοχευμένες πολιτικές υγείας».
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο υπουργός Υγείας είπε: «Ο στόχος μας είναι ότι τους πόρους μας, οι οποίοι είναι πάντα περιορισμένοι, να τους χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αντιμετωπίσουμε ανάγκες υγείας, οι οποίες είναι πρακτικά απεριόριστες».
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας