Άδωνις Γεωργιάδης: Χτίζουμε την Ελλάδα της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας και στον τομέα των φαρμάκων

Πηγή Φωτογραφίας: [377145] 10ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ
«Επενδυτικό clawback, υποστήριξη της καινοτομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κλινικές μελέτες δίνουν στη χώρα μας την ευκαιρία να προσελκύσει άξιους ανθρώπους και στο χώρο του φαρμάκου», ανέφερε, πριν από λίγο, ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Μιλώντας, ειδικότερα, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Υγείας τόνισε αρχικά πως «ο πρωθυπουργός και εγώ προσωπικά, στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., έχουμε στηρίξει την καινοτομία στο χώρο της υγείας, στην Ευρώπη. Έχουμε υποστηρίξει τη διατήρηση ενός ανταγωνιστικού ευρωπαϊκού περιβάλλοντος ως προς το θέμα του data protection. Έχουμε δώσει σε όλες τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες να καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι πράγματι μια χώρα που μεταμορφώνεται σε ένα φιλικό επενδυτικό προορισμό».
«Ως υπουργός Ανάπτυξης, είχα την τύχη να αναπτύξω το λεγόμενο «επενδυτικό clawback», έσπευσε να προσθέσει ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Δαπανήσαμε συνολικά περίπου 400 εκατομμύρια από πόρους του ταμείου ανάκαμψης και έχει κινητοποιήσει επενδύσεις που ξεπερνούν το 1.6 δις. Είναι ένα από τα πιο ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία που έχει ιδρύσει το κράτος μας ποτέ. Έχει δημιουργήσει παραγωγικές μονάδες, η ανάπτυξη των οποίων, μέσα στα επόμενα χρόνια, θα δώσουν τεράστια ώθηση στην παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα
Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι μπορεί να είναι και χώρα παραγωγής και χώρα καινοτομίας. Έχουμε ήδη παραδείγματα, που αξιοποίησαν το εργαλείο αυτό, έφτιαξαν μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα και ήδη κερδίζουν χρήματα από αυτό. Και τούτο το λέω, γιατί είναι σημαντικό να δούμε πώς η ελληνική πολιτεία μπορεί να μετατρέψει ένα πρόβλημα σε κέρδος. Μέχρι το 2026 όλα τα εργοστάσια παραγωγής φαρμάκου που βρίσκονται υπό κατασκευή στην Τρίπολη θα λειτουργούν. Άρα του χρόνου θα έχουμε εγκαίνια εκεί. Θα έχουμε σοβαρή παραγωγή φαρμάκου στην Τρίπολη. Και η Τρίπολη στα εργοστάσια αυτά γίνεται κάπως σαν η πρωτεύουσα της παραγωγής του φαρμάκου στην Ελλάδα. Μιλάμε για τεράστια εργοστάσια, από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια».

Στο σημείο αυτό, ο Άδωνις Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι «το άλλο ζήτημα που μας απασχολεί πολύ είναι οι κλινικές μελέτες. Εμείς δουλέψαμε και με τον Α. Αγγελή και την Β Βιλβιρίδου. Εκδώσαμε ΚΥΑ που έχει αλλάξει αρκετά το θεσμικό πλαίσιο των κλινικών μελετών. Ιδρύσαμε τα αυτόματα γραφεία κλινικών μελετών στα νοσοκομεία. Ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης των νέων διοικητών στα νοσοκομεία είναι το αν θα μπορέσουν αν αυξήσουν την προσέλκυση κλινικών μελετών. Είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά θέλουμε ακόμη πολύ δρόμο για να πάμε εκεί, όπου θέλουμε να φτάσουμε. Παραγγείλαμε μελέτη στην Price Waterhouse για τις κλινικές μελέτες. Στον αριθμό κλινικών μελετών είμαστε κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά είμαστε πολύ χαμηλά σε επίπεδο δαπάνης αυτών των κλινικών μελετών. Οι εταιρείες φέρνουν κλινικές μελέτες στην Ελλάδα, αλλά όχι τις πολύ μεγάλες. Είχαμε ένα πιο γραφειοκρατικό θεσμικό πλαίσιο, αλλά ελπίζουμε ότι αυτό τώρα θα αλλάξει. Μας ενδιαφέρει πραγματικά να έχουμε κλινικές μελέτες στην Ελλάδα. Θα πάμε το κίνητρο στο μέγιστο δυνατό επίπεδο. Δεν θέλουμε να υπάρχει ούτε μία ευρωπαϊκή χώρα που να δίνει υψηλότερο επενδυτικό κίνητρο.
Άρα, επενδυτικό clawback, υποστήριξη της καινοτομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κλινικές μελέτες δίνουν μια σοβαρή ευκαιρία η Ελλάδα να μπορέσει να προσελκύσει άξιους ανθρώπους για να δώσουμε την Ελλάδα του μέτρου που θέλουμε. Η Ελλάδα που θέλει η δική μας κυβέρνηση είναι η Ελλάδα της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας. Έχουμε σημαντικό οικοσύστημα για τα φάρμακα. Η φαρμακοβιομηχανία είναι το πιο ζωτικό κομμάτι της βιομηχανίας σήμερα. Είναι ο πρώτος σε εξαγωγές κλάδος της ελληνικής οικονομίας μετά τα καύσιμα. Παράγουμε το 12% των φαρμάκων της Ε.Ε. Άρα μπορούμε και το έχουμε αποδείξει», ολοκλήρωσε την παρέμβασή του ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας