Οι διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ και τα σενάρια για στρατιωτικό νόμο!

Πηγή Φωτογραφίας: Vanity Fair, Hands Off” Protests Against Trump and Musk Kick Off on Saturday Across All 50 States
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει χωρίσει τον κόσμο στα δύο, έγραψε ο Αλεσάντρο Τροτσίνο στην Corriere della Sera. Εχθροί του δεν είναι μόνο οι μετανάστες, αλλά και οι αμερικανοί πολίτες και πολιτικοί που δεν προσαρμόζονται στη νέα πορεία της χώρας.
Η αμερικανική δημοκρατία είναι ισχυρή, όμως οι κινήσεις του Τραμπ διαβρώνουν το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Πλέον, συνέχισε ο Ιταλός, προστίθεται και το εξής εντυπωσιακό: όσοι αυτές τις ημέρες διαδηλώνουν, αφήνουν στο σπίτι τα έξυπνα κινητά τους και οποιοδήποτε άλλο μέσο επιτρέπει την ταυτοποίησή τους.
Πολλοί εμφανίζονται με υγειονομική μάσκα, όχι από φόβο μήπως μολυνθούν, αλλά για να αποφύγουν την αναγνώριση. Και είναι πολλοί και εκείνοι που δεν κατεβαίνουν στους δρόμους επειδή φοβούνται. Αν και υπήρξαν ογκώδεις διαμαρτυρίες στο πρόσφατο παρελθόν, είπε ο Γκαλ Μπέκερμαν του The Atlantic, τώρα βγαίνουν πολύ λιγότεροι άνθρωποι στους δρόμους.
Οι μετρήσεις δείχνουν ότι αριθμητικώς οι διαδηλώσεις είναι περισσότερες, αλλά και μικρότερες. Αν μια διαμαρτυρία είναι μικρή, αποτελείται από ακτιβιστές. Οι απλοί άνθρωποι αναλαμβάνουν δράση μόνο σε μαζική διαδήλωση. Και οι πολλές αλλά μικρές διαμαρτυρίες δεν γίνονται ποτέ μεγάλη είδηση.
Αλλά γιατί είναι μικρότερες και διάσπαρτες σε όλες τις ΗΠΑ οι διαδηλώσεις; Ο Μπέκερμαν είπε ότι η διαμαρτυρία έχει γίνει επικίνδυνη. Διότι ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι δεν θα έχει κανέναν ενδοιασμό να χρησιμοποιήσει στρατό για να αντιμετωπίσει «τον εσωτερικό εχθρό». Και υπάρχουν και οι τακτικές ελέγχου: αναγνώριση προσώπου, εντοπισμός γεωγραφικής τοποθεσίας, ταυτοποίηση μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης. Μοιάζει με το πογκρόμ κατά των κομμουνιστών και των Μαύρων Πανθήρων τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.
Είδαμε και τον Μαχμούντ Χαλίλ, τον αλγερινό φοιτητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια που ηγήθηκε των φιλοπαλαιστινιακών διαμαρτυριών, να συλλαμβάνεται. Και μαζί του πιάστηκαν πολλοί άλλοι. Αυτός είναι ο λόγος που δημιουργείται κλίμα φόβου μεταξύ των διαδηλωτών.
Ενας διαδηλωτής δημοσίευσε ορισμένους κανόνες ασφαλείας, με το σύνθημα «Μην υποθέτετε ότι είστε ασφαλείς»: «Φορέστε μάσκα και στο τηλέφωνό σας απενεργοποιήστε τοποθεσία, βιομετρικά στοιχεία και δεδομένα. Να έχετε γραμμένες στο σώμα σας τις επαφές έκτακτης ανάγκης». Μπορεί να φαίνεται υπερβολή, σχολίασε ο Τροτσίνο, αλλά είναι η τρομακτική πραγματικότητα. Η διοίκηση προχωρά και με νόμους. Από τον Ιανουάριο έχουν κατατεθεί 41 νομοσχέδια κατά των διαδηλώσεων σε 21 Πολιτείες και στο Κογκρέσο. Μεταξύ αυτών, ένα εναντίον όσων εμποδίζουν την κυκλοφορία και ένα που προτείνει την απαγόρευση της χρήσης μάσκας. Κάθε διαμαρτυρία θεωρείται από τους υποστηρικτές του Τραμπ βίαιη ταραχή.
Ο αμερικανός πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο να παίξει ξανά το χαρτί των ειδικών εξουσιών, αξιοποιώντας τον Νόμο περί Εξέγερσης, του 1807, τον οποίο θα επικαλεστεί στις 20 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία οι υπουργοί ασφάλειας και άμυνας θα παρουσιάσουν έκθεση σχετικά με την ασφάλεια των συνόρων.
Είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι η ανάγκη να αμυνθεί κάποιος από εξωτερικούς παράγοντες μπορεί να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για χαλιναγώγηση της διαφωνίας στο εσωτερικό. Υπάρχει και φημολογία στα social media ότι στις 20 Απριλίου ο Τραμπ δεν θα σταματήσει εκεί, αλλά θα κηρύξει στρατιωτικό νόμο. Ομως και μόνο ο Νόμος περί Εξέγερσης είναι αρκετός, αφού δίνει στον πρόεδρο των ΗΠΑ την εξουσία να κατεβάσει τον στρατό ή την Εθνοφρουρά στις πόλεις για να καταστείλει εξεγέρσεις και πολιτικές αναταραχές και για να επιβάλει τον νόμο. Περισσότερες λεπτομέρειες για το ζήτημα του στρατιωτικού νόμου είχε η Repubblica.
Στα γενέθλια του Χίτλερ
Το μέσο της Ρώμης έγραψε ότι το εφιαλτικό σενάριο περί κήρυξης στρατιωτικού νόμου κάνει τον γύρο του web. Ξεκίνησε ως hashtag στο TikTok (#martiallaw) και γρήγορα πέρασε στο Facebook μέσω «προοδευτικών λογαριασμών», όπως εξήγησε το ρεπορτάζ.
«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Τραμπ θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο, όμως στα social media το άγχος περισσεύει». Σε περίπτωση που συμβεί, πάντως, θα είναι μια δραματική και συγχρόνως συνταρακτική εξέλιξη για την αμερικανική δημοκρατία. «Θα συνιστά άνευ προηγουμένου μετατόπιση των ΗΠΑ από τη θέση της μεγαλύτερης δημοκρατίας παγκοσμίως στην κατάσταση της μεγαλύτερης απολυταρχίας στη Δύση».
Η όλη φημολογία σχετίζεται με τον Νόμο περί Εξέγερσης και με το αίτημα του Τραμπ στους αρμόδιους υπουργούς του να εξετάσουν πιθανή εφαρμογή του στα σύνορα, δηλαδή για την παρεμπόδιση παράνομης εισόδου μεταναστών. Το χρονικό περιθώριο που τους έδωσε ο Τραμπ για τη σύνταξη της έκθεσης είναι 90 ημέρες, όμως αυτές οι 90 ημέρες συμπληρώνονται στις 20 του μήνα.
Τελευταία φορά που ενεργοποιήθηκε ο παλιός νόμος των ΗΠΑ ήταν το έτος 1991, στο Λος Αντζελες, όπου είχαν ξεσπάσει ταραχές ύστερα από ξυλοδαρμό αφρικανοαμερικανού ταξιτζή από αστυνομικούς. Οσοι διαδίδουν την εκδοχή της επιβολής στρατιωτικού νόμου τον συναρτούν με τον Νόμο περί Εξέγερσης. Ο παλιός νόμος, λένε, θα χρησιμεύσει στον Τραμπ ως εισαγωγή στον στρατιωτικό νόμο. Με την απλή εφαρμογή του Νόμου περί Εξέγερσης κινητοποιείται ο στρατός.
Με την επιβολή στρατιωτικού νόμου αναστέλλονται τα πολιτικά δικαιώματα και τα στρατοδικεία αντικαθιστούν τα πολιτικά δικαστήρια. Η Repubblica έκανε και την εξής πικάντικη υπόμνηση κλείνοντας το ρεπορτάζ της: «Στις 20 Απριλίου γεννήθηκε και μια ιστορική προσωπικότητα την οποία έχει εκθειάσει ο Τραμπ κατά το παρελθόν, ο Αδόλφος Χίτλερ».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας