Γεωπολιτικά

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέες κυρώσεις στο Ιράν πριν από τις συνομιλίες στο Ομάν

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέες κυρώσεις στο Ιράν πριν από τις συνομιλίες στο Ομάν

Πηγή Φωτογραφίας: Baker Institute, U.S.-Iran Negotiations: A Guide for the Perplexed

Ιρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τους Ρώσους και Κινέζους ομολόγους τους την Τρίτη για να συζητήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, καθώς η Τεχεράνη προετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν υποσχέθηκε ότι το Ιράν θα αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε «απειλές» σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα και ο ιρανικός στρατός δεσμεύτηκε να κατασκευάσει περισσότερες βάσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης λίγες ημέρες πριν από τις συνομιλίες μεταξύ των αντιπάλων.

Όπως αναφέρει το al monitor, ο Πεζεκιάν δήλωσε σε ομιλία του ότι το Ιράν δεν επιθυμεί πόλεμο αλλά θα απαντήσει στην «επιθετικότητα», μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς το Ιράν προετοιμάζεται για έναν νέο γύρο συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τα πυρηνικά, που θα διεξαχθούν το Σάββατο στο Ομάν.

«Όσο περισσότερο απειλούν, τόσο πιο σταθερά στεκόμαστε», δήλωσε ο Πεζεσκιάν. «Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο, αλλά θα σταθούμε σθεναρά απέναντι σε οποιαδήποτε επίθεση».

Ο Πεζεσκιάν έκανε τα σχόλια αυτά σε τελετή στην Τεχεράνη για την Εθνική Ημέρα Πυρηνικής Τεχνολογίας του Ιράν. Επισκέφθηκε μια έκθεση αφιερωμένη στα πυρηνικά επιτεύγματα του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας και του εμπλουτισμού ουρανίου, των συγκροτημάτων καυσίμων και της παραγωγής yellowcake. «Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια, δεν θα συμβιβαστούμε με τα επιτεύγματά μας», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για την πρόοδο της πυρηνικής τεχνολογίας του Ιράν από τον Μοχαμάντ Εσλάμι, τον επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, σύμφωνα με τις αναφορές.

Η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του ιρανικού κοινοβουλίου προειδοποίησε σε ανακοίνωσή της ότι «οποιαδήποτε παρέμβαση ή απειλή κατά της ειρηνικής πυρηνικής βιομηχανίας του Ιράν θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή, αποφασιστική και καταστροφική απάντηση». 

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν περισσότερες κυρώσεις 

Επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν νέο γύρο κυρώσεων κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τον προσδιορισμό πέντε οντοτήτων και ενός φυσικού προσώπου με έδρα το Ιράν για την υποστήριξή τους στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το υπουργείο επέβαλε κυρώσεις στις εταιρείες Atbin Ista Technical and Engineering Company και Pegah Aluminum Arak Company επειδή φέρονται να συμμετέχουν στις προσπάθειες εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν. Στις εταιρείες Thorium Power Company, Pars Reactors Construction and Development Company και Azarab Industries Co. επιβλήθηκαν κυρώσεις επειδή φέρονται να υποστήριζαν τον Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας του Ιράν.

«Η απερίσκεπτη επιδίωξη του ιρανικού καθεστώτος να αποκτήσει πυρηνικά όπλα παραμένει μια σοβαρή απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και μια απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και την παγκόσμια ασφάλεια», ανέφερε το υπουργείο επικαλούμενο τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ. 

Επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, ενώ ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ θα εκπροσωπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η φύση των συνομιλιών παραμένει ασαφής. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα είναι άμεσες, αν και η Τεχεράνη επιμένει ότι θα είναι έμμεσες, με τη μεσολάβηση των Ομάν. 

Παραμένει επίσης ασαφές ποιο είναι το τελικό παιχνίδι του Λευκού Οίκου. Ενώ ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλτς δήλωσε σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει την «πλήρη διάλυση» του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον παρουσιαστή ειδήσεων Τάκερ Κάρλσον και δημοσιεύθηκε στο Χ τον περασμένο μήνα, ο Γουίτκοφ ζήτησε ένα «πρόγραμμα επαλήθευσης» για να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα οπλοποιήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Πυρηνικές συνομιλίες Ιράν-Ρωσίας-Κίνας 

Έχουν αυξηθεί οι διεθνείς ανησυχίες για μια πιθανή στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράν, εν μέσω των απειλών του Τραμπ για στρατιωτική δράση εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. 

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι ο βομβαρδισμός του Ιράν δεν θα οδηγήσει σε ειρήνη στην περιοχή. «Πράγματι, ο κόσμος κουράζεται όλο και περισσότερο από τις ατελείωτες απειλές κατά του Ιράν», δήλωσε στο Reuters η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Υπάρχει μια αυξανόμενη κατανόηση ότι οι βομβαρδισμοί δεν μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για την ειρήνη».

Οι δηλώσεις της Ζαχάροβα αντικατοπτρίζουν τη θέση της Μόσχας υπέρ της διπλωματίας για την επίλυση των εντάσεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η Ρωσία και η Κίνα λένε ότι υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ιράν στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια.

Η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν έχουν πραγματοποιήσει δύο γύρους συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Οι τελευταίες τεχνικές διαβουλεύσεις πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών στη Μόσχα την Τρίτη. Αν και δεν εκδόθηκε τελική δήλωση, ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για νομικές και διεθνείς υποθέσεις Καζέμ Γκαριμπαμπαντί δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν «παραγωγική και εποικοδομητική».

«Σε αυτή τη συνάντηση, οι αντιπροσωπείες εμπειρογνωμόνων μοιράστηκαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους σχετικά με την πορεία προς τα εμπρός και τις εξελίξεις που σχετίζονται με το πυρηνικό ζήτημα, την άρση των κυρώσεων και την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ τόνισαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τον στενό τριμερή συντονισμό», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ την Τρίτη. 

Η απόφαση 2231, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2015, ενέκρινε το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, μια συμφωνία-ορόσημο που υπογράφηκε μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας, της Ρωσίας και των ευρωπαϊκών κρατών, για τον περιορισμό των πυρηνικών δυνατοτήτων του Ιράν. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ιράν είχε συμφωνήσει να περιορίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο 3,67%. 

Ωστόσο, αφού η πρώτη κυβέρνηση Τραμπ αποσύρθηκε μονομερώς από τη συμφωνία το 2018, το Ιράν αύξησε τις δραστηριότητες εμπλουτισμού του. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας με έδρα τη Βιέννη τον Φεβρουάριο, το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν έφθασε σε επίπεδα καθαρότητας έως και 60% στις 8 Φεβρουαρίου, λίγο πριν από το 90% περίπου που απαιτείται για υλικό οπλικού βαθμού.

Πριν από τη συνάντηση της Τρίτης, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν τόνισε τη θέση του Πεκίνου ότι «η επίλυση του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος με πολιτικά και διπλωματικά μέσα είναι η μόνη σωστή προσέγγιση».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τζιαν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι αποχώρησαν από την Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCOPA) για το «σημερινό αδιέξοδο» και τις προέτρεψε να επιδείξουν «πολιτική ειλικρίνεια, να συμμετάσχουν σε διάλογο και διαβουλεύσεις με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και να σταματήσουν να καταφεύγουν σε απειλές βίας και μέγιστης πίεσης».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με το Ισραήλ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν το Ιράν ότι επιδιώκει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο πλαίσιο του πυρηνικού του προγράμματος που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 και υποστηρίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ. Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι αναπτύσσει πυρηνικό πρόγραμμα για κακόβουλους λόγους. 

Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του ιρανικού στρατού ταξίαρχος Κιουμάρς Χάινταρι δήλωσε ότι το Ιράν θα κατασκευάσει περισσότερες βάσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ολόκληρη τη χώρα. 

«Χάρη στις εγχώριες παραγωγικές μας δυνατότητες, κατασκευάζουμε σήμερα UAV που καλύπτουν τις ποικίλες επιχειρησιακές ανάγκες των χερσαίων δυνάμεων», δήλωσε ο Χάινταρι σε συνάντηση ανώτερων διοικητών στην Τεχεράνη, σύμφωνα με αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης. 

Το Ιράν έχει επιδείξει την ικανότητα να παράγει και να αναπτύσσει χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα τελευταία χρόνια. Ο ιρανικός στρατός δήλωσε ότι ενσωμάτωσε 1.000 νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον στόλο του τον Ιανουάριο, ενώ η Ουκρανία δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει περισσότερα από 8.000 ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας Shahed 136 από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.

Τον Φεβρουάριο, το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης παρουσίασε το πρώτο εγχώριο μη επανδρωμένο πλοίο-φορέα μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Το 2022, το Ιράν ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας υπόγειας βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε μια άγνωστη τοποθεσία. 

Ο ιρανικός στρατός πραγματοποίησε μια σειρά ασκήσεων το 2025 εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης μιας κοινής ναυτικής άσκησης με την Κίνα και τη Ρωσία τον Μάρτιο. 

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments