Nέα της αγοράς

Βασιλάκης (AEGEAN): Χωρίς αντίκτυπο μέχρι στιγμής οι τουριστικές ροές από τις ΗΠΑ

Βασιλάκης (AEGEAN): Χωρίς αντίκτυπο μέχρι στιγμής οι τουριστικές ροές από τις ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Κ. ΣΚΡΕΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ AEGEAN ΕΥΤ. ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΩΝ ΕΛΠΕ ΑΝ. ΣΙΑΜΙΣΗ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Για τη λειτουργία του Δημοσίου ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι «όσο το Δημόσιο δε βάζει όρους αξιολόγησης, ελέγχου και κρίσεων θα υπάρχει μία τεράστια δυσλειτουργία και αυτό σίγουρα δεν μπορεί να επιλυθεί με την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη»

Χωρίς ιδιαίτερο αντίκτυπο για τον ελληνικό τουρισμό που συνεχίζει θετικά και το 2025 διαμορφώνονται αυτή την στιγμή οι συνθήκες όπως διαμορφώνονται αυτή την στιγμή στο διεθνές περιβάλλον από τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει με την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ.

«Στον ελληνικό τουρισμό σε μία πρώτη φάση οι επιπτώσεις αυτή την στιγμή μπορεί να είναι μόνο από την ψυχολογία του ταξιδιώτη», ανέφερε ο πρόεδρος της AEGEAN και διευθύνων σύμβουλος της Autohellas κ. Ευτύχης Βασιλάκης από το φόρουμ των Δελφών. «Από ό,τι φαίνεται από την Αμερική προς την Ευρώπη επί του παρόντος δεν επηρεάζονται οι τουριστικές ροές γιατί οι Αμερικανοί εμφανίζονται ότι έχουν αυτοί το πάνω χέρι. Οπως βλέπουμε με βάση τα πρώτα στοιχεία, συμβαίνει μάλλον το αντίστροφο ότι δηλαδή έχουν επηρεαστεί κυρίως οι ροές προς τις ΗΠΑ. Για τον τουρισμό ειδικά στην Ελλάδα φαίνεται ότι μεγαλύτερο αντίκτυπο σε σχέση με τις κρατήσεις είχε το προηγούμενο διάστημα, το προηγούμενο δίμηνο, το ζήτημα της Σαντορίνης, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας».

Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης εγχώριας αεροπορικής που έχει σε εξέλιξη αυτή την περίοδο ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης και της ανανέωσης του στόλου της με νέα αεροσκάφη από την AIRBUS, αναφέρθηκε και στο επιχειρηματικό – επενδυτικό κομμάτι στην τρέχουσα συγκυρία: «Σε σχέση με τα νέα αεροσκάφη το θέμα της επιβολής δασμών είναι αυτοκτονικό τόσο για τις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη γιατί έχουν τους δύο μεγάλους παραγωγούς -Airbus και Boeing- οι οποίοι λαμβάνουν ανταλλακτικά από όλο τον κόσμο, τα οποία θα ακριβύνουν και για τους δύο παραγωγούς χωρίς να υπάρχει κέρδος για κανέναν από τους δύο.

Στα αυτοκίνητα η κατάσταση είναι πολύ περισσότερο αβέβαιη, ωστόσο στην Ελλάδα δεν εισάγονται αυτοκίνητα από ΗΠΑ, άρα στην πράξη δεν μπορεί να υπάρξει άμεση επίπτωση, για το αν υπάρξει έμμεση μένει να το δούμε».

Στο ερώτημα πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις σε αυτό το πλαίσιο σε σχέση με τα επενδυτικά τους πλάνα, ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι «στο επενδυτικό τοπίο στην Ελλάδα οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μάθει τα τελευταία χρόνια να ζούν μέσα σε κρίσεις. Από την εμπειρία των τελευταίων ετών, θεωρώ ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες συνθήκες με ψυχραιμία, υπομονή και λελογισμένο τρόπο εκτέλεσης του όποιου επενδυτικού πλάνου υπήρχε».

Τουρισμός και άλλοι κλάδοι Ως προς τη συσχέτιση ανάμεσα στους διαφόρους τομείς της ελληνικής οικονομίας, υπέρ του τουρισμού ή της βιομηχανίας με δεδομένη και την κριτική που ασκείται για το μεγάλο μερίδιο του ελληνικού τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ, σε σύγκριση με άλλους κλάδους, ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι πρόκειται ουσιαστικά για ψευτοδίλημμα, το οποίο πλέον ενοχλεί: «Είναι ένα ερώτημα που ξεκίνησε από το ότι ο τουρισμός έσυρε πρώτος την Ελλάδα εκτός της δημοσιονομικής κρίσης και μετά ήρθε ο κορωνοϊός όπου ο κλάδος έπεσε κατακόρυφα.

Κανείς δεν είπε ποτέ ότι οποιαδήποτε χώρα πρέπει να έχει μονοκαλλιέργεια με μόνο κλάδο την τουριστική παραγωγή. Αλίμονο αν δεν είμαστε ισορροπημένοι με ανάπτυξη σε πολλούς διαφορετικούς πολύ περισσότερο όταν ο τουρισμός αλληλεπιδρά με άλλους κλάδους με οφέλη στο εμπόριο, τις κατασκευές, τις οποίες στήριξε κατά κόρον τη δύσκολη περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης με την κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων κ.α.. Πού υπάρχει ανταγωνισμός; Στην αναζήτηση ανθρωπίνου δυναμικού.

Συνολικά, η αλληλεπίδραση του τουρισμού με άλλους κλάδους είναι πολύ θετική, ο ανταγωνισμός είναι μικρός και στη χώρα λείπουν και άλλοι κλάδοι που να μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη, αρα ο κάθε κλάδος θα πρέπει να χαίρεται όταν μεγαλώνει ένας άλλος τομέας», επεσήμανε ο κ. Βασιλάκης προσθέτοντας ότι τελικά η προσφορά του κλάδου είναι θετική σε ποσοστό πάνω από 90%, «στη χωροταξία μπορεί να υπάρχουν μερικές φορές διαφορετικές προτεραιότητες, ωστόσο όλα τα είδη ανάπτυξης έχουν και μπορούν να βρούν το δικό τους χώρο. Η χωροταξία θέλει σαφείς κανόνες, οι οποίοι για πολλά χρόνια μέσα στην τελευταία 15ετία υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να διαμορφωθούν, να τηρηθούν, να ελεγχθούν και τελικά να μείνουν ώστε να δημιουργηθεί και η απαραίτητη νομική ασφάλεια. Είναι τεράστια αυτή την στιγμή η επίδραση της αβεβαιότητας και της νομικής (αν)ασφάλειας σε σχέση με τα χωροταξικά είτε πρόκειται για τον τουρισμό, είτε για τη βιομηχανία, είτε ακόμη και για την κατασκευή ενός απλού σπιτιού. Τα τελευταία δύο χρόνια σε επίπεδο νομικής ασφάλειας φαίνεται ότι έχει γίνει οπισθοδρόμηση», δήλωσε ο κ. Βασιλάκης.

Λειτουργία Δημοσίου Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη μεγάλη ανάγκη επένδυσης του ελληνικού Δημοσίου στην καθ’αυτή λειτουργία του, «την οργάνωση, τις αμοιβές, τον έλεγχο και την αξιολόγηση του πυρήνα του Δημοσίου. Φαίνεται ότι στη λογική λειτουργίας του ελληνικού Δημοσίου επενδύουμε πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια στο ψηφιακό κομμάτι και την τεχνητή νοημοσύνη αλλά δεν έχει γίνει καμία επένδυση στη λογική τού πώς θα λειτουργούν οι βασικές δομές του Δημοσίου, λειτουργικές ή άλλες που παρακολουθούν, στηρίζουν, ελέγχουν την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων. Οσο το Δημόσιο δε βάζει όρους αξιολόγησης, κρίσεων κ.τ.λ. θα υπάρχει μία τεράστια δυσλειτουργία και αυτό σίγουρα δεν μπορεί να επιλυθεί με την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη».

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments