Nέα της αγοράς

Capital Economics: Επενδυτές μην εφησυχάζεστε – Tι δείχνουν οι αντιδράσεις των αγορών

Capital Economics: Επενδυτές μην εφησυχάζεστε – Tι δείχνουν οι αντιδράσεις των αγορών

Πηγή Φωτογραφίας: 360 Mozambique, Stock Market Capitalisation Reaches 28.6% of GDP on 11% Growth in H1

Οι αγορές δεν έχουν επουλώσει ακόμη πλήρως τις πληγές τους - Οι κίνδυνοι επιμένουν και ενδέχεται να χρειαστούν χρόνο για να υποχωρήσουν - Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, κάθε άνοδος είναι ευκαιρία για ρευστοποιήσεις

Η Capital Economics και ο Thomas Mathews, Head of Markets, Asia Pacific, εξηγεί την εντυπωσιακή αντίδραση των χρηματιστηρίων στην απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ να παγώσει την επιβολή αρκετών από τους δασμούς που είχε εξαγγείλει, η οποία έδωσε σημαντική ώθηση στις μετοχές. Ωστόσο, οι αγορές δεν έχουν επουλώσει ακόμη πλήρως τις πληγές τους, καθώς οι κίνδυνοι επιμένουν και ενδέχεται να χρειαστούν χρόνο για να υποχωρήσουν.

«Μόλις τη Δευτέρα είχε επισημανθεί πως μια υποχώρηση στους δασμούς θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα το κλίμα στις αγορές, ωστόσο κανείς δεν περίμενε άλμα 9,5% στον δείκτη S&P 500 την Τετάρτη, την τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 1939 (με τις δύο μεγαλύτερες να έχουν σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2008). Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως το “πάγωμα” των δασμών ενδέχεται να παραταθεί επ’ αόριστον, ενώ οι δασμοί προς την Κίνα πιθανώς να μειωθούν μετά από περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Σε αυτό το σενάριο, η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα κινηθεί γύρω στο 1%-1,5%. Παρότι σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,5%, η εκτίμηση είναι ότι θα επανέλθει κοντά στο 4%, καθώς οι εναπομείναντες δασμοί θα αρχίσουν να ασκούν επίδραση», εξηγεί ο Mathews.

Tι δείχνουν οι αντιδράσεις των αγορών Η αντίδραση των αγορών της Κίνας δείχνει ότι οι επενδυτές εκεί αναμένουν σύντομα αποκλιμάκωση των δασμών, κάτι που ενδεχομένως τους εκθέτει σε απογοητεύσεις, αν οι διαπραγματεύσεις τραβήξουν σε μάκρος. Παρόλα αυτά, μια συμφωνία εξακολουθεί να θεωρείται πιθανή.

Πέρα από το άμεσο μέλλον, η μεγάλη ερώτηση είναι αν όλη αυτή η αναστάτωση έχει αφήσει «ουλές» στις αγορές και για πόσο καιρό θα επιμείνουν. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ έχουν δείξει απροθυμία πρόβλεψης, καθώς και ανοχή σε σοβαρούς κινδύνους όπως μια πιθανή ύφεση. Ακόμη και με το “πάγωμα” των δασμών, η αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική των ΗΠΑ παραμένει υψηλή. Επιπλέον, ασαφής παραμένει και η στάση της Κίνας απέναντι στις τελευταίες κινήσεις.

Αυτό αποτυπώνεται και στις αποτιμήσεις της αγοράς. Τα ασφάλιστρα κινδύνου (όπως η διαφορά απόδοσης έναντι ασφαλών επενδύσεων) παραμένουν πάνω από τα πρόσφατα χαμηλά, ενώ και στην αγορά συναλλάγματος και ομολόγων παρατηρείται παρόμοιο μοτίβο. Το δολάριο, για παράδειγμα, δείχνει πιο αδύναμο από ότι θα ανέμενε κανείς βάσει των επιτοκίων, κάτι που δείχνει ότι η αβεβαιότητα παραμένει ενσωματωμένη στις τιμές.

Η εικόνα θυμίζει κάπως το διπλό πλήγμα που είχαν δεχτεί το 2022 η στερλίνα και τα βρετανικά κρατικά ομόλογα, όταν η απρόβλεπτη δημοσιονομική πολιτική είχε προκαλέσει ανησυχίες. Εκεί, η παραίτηση της Πρωθυπουργού έφερε ταχεία αποκλιμάκωση. Στις ΗΠΑ όμως, δεν διαφαίνεται ακόμη κάποια τόσο αποφασιστική εξέλιξη που να σβήσει την αβεβαιότητα.

Παρότι το αρνητικό σενάριο μοιάζει πλέον λιγότερο πιθανό, παραμένουμε επιφυλακτικοί. Το ράλι των αγορών δεν σημαίνει και πλήρη αποκατάσταση. Η οικονομική επίπτωση των δασμών – ακόμα και μειωμένων – παραμένει σημαντική, ενώ αναμένουμε περαιτέρω υποβαθμίσεις στις εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη. Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, κάθε άνοδος είναι ευκαιρία για ρευστοποίηση.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments