Καμπανάκι Θεοδωρόπουλου για τις επενδύσεις και το κίνδυνο απ’ το νέο διεθνές περιβάλλον

Πηγή Φωτογραφίας: [377171] 10ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ
Καμπανάκι κινδύνου για το ενδεχόμενο να λάβει γενικές διαστάσεις το “προσωρινό πάγωμα” νέων επενδύσεων λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει στο διεθνές περιβάλλον, έκρουσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος κατά την τοποθέτηση του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Μάλιστα εκτίμησε πως η πρόσφατη πρόβλεψη της ΤτΕ πως ο αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία θα είναι 0,2% του ΑΕΠ «ίσως είναι και η πιο αισιόδοξη», σπεύδοντας να τονίσει πως «κανείς ακόμα δεν μπορεί να κάνει μία σαφή πρόβλεψη».
Ο κ. Θεοδωρόπουλος προειδοποίησε πως «το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να μπούμε σε μία φιλοσοφία ‘κάτσε να δούμε’ και να παγώσουν τα πάντα». Διευκρίνισε δε πως η εκτίμηση του είναι πως οι επενδύσεις που ήδη ‘τρέχουν’ θα συνεχιστούν “καθώς ο επενδυτικός κύκλος ειδικά στη μεταποίηση είναι τριετής” αλλά το πρόβλημα έχει να κάνει με τις νέες επενδύσεις που σχεδιάζονται ή είναι προς υλοποίηση, αλλά ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει. «Νομίζω πως για το επόμενο δίμηνο – τρίμηνο κανείς δεν θα ξεκινήσει άμεσα μία νέα επένδυση», τόνισε.
Τόνισε ότι αυτός είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος “προς το παρόν” για την ελληνική οικονομία με δεδομένο ότι οι άμεσες ελληνικές εξαγωγές δεν θα έχουν τόσο πρόβλημα με βάση τα έως τώρα δεδομένα, αν και παραδέχθηκε πως στα τρόφιμα και κυρίως στο ελαιόλαδο και την ελιά θα υπάρξει πρόβλημα το οποίο όμως θα πρέπει να υπολογιστεί στη βάση του εάν τελικά θα ευνοηθούν οι μεγάλοι ανταγωνιστές μας, η Τυνησία, η Τουρκία και η Αίγυπτος.
«Εχει γίνει μία μεγάλη συζήτηση με τα μέλη μας στο ΣΕΒ. Τα μέταλλα, οι εξορυκτικές επιχειρήσεις δεν ανησυχούν ιδιαίτερα. Στα τρόφιμα μεγάλες είναι οι εξαγωγές στο λάδι και την ελιά. Εκεί θα πρέπει να δούμε την εξέλιξη σε συνάρτηση με τους μεγάλους ανταγωνιστές μας», τόνισε.
Από εκεί και έπειτα υπάρχει ο κίνδυνος των έμμεσων επιπτώσεων και κυρίως για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, σημείωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος. «Αυτό δεν μπορούμε να το μετρήσουμε και σίγουρα είναι νωρίς να μιλήσουμε γι αυτό», τόνισε αναγνωρίζοντας ωστόσο και ένα θετικό: ότι οι ΗΠΑ δεν διαχώρισε τις χώρες της ΕΕ, οπότε «μπορούμε να φτάσουμε σε μία συνολική αντίδραση».
Ο κ. Θεοδωρόπουλος κάλεσε να υπάρξουν μία σειρά από μέτρα προκειμένου να βοηθήσουν στη συνέχιση και την αύξηση των επενδύσεων, ειδικά καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης βαίνει προς την τελική ευθεία.
«Στην Ελλάδα έχουμε δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι δεν έχουμε πιάσει το μ.ο. της Ευρώπης στις επενδύσεις παρά το γεγονός ότι είχαμε τα τελευταία χρόνια δύο σημαντικά εργαλεία (σσ ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης)», τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος. «Το 2024 οι επενδύσεις ήταν λιγότερες απ’ το 2023 και αυτό είναι στενάχωρο», πρόσθεσε, και συνέχισε: «Πρέπει να ασχοληθούμε, να δημιουργήσουμε εθνικά κίνητρα, προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα και να πείσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην Ελλάδα. Μπορούμε να φτιάξουμε διαδικασίες πιο απλές και γρήγορες. Πχ οι διαδικασίες του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν καλές, το να δώσει το Κράτος ρόλο στις τράπεζες και τις ελεγκτικές εταιρείες ήταν χρήσιμο στο να τρέξει γρήγορα το Ταμείο. Πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την καλή πρακτική. Και επίσης να χορηγήσουμε καλύτερα κίνητρα. Μιλήσαμε για υπεραποσβέσεις, επιταχυνόμενες αποσβέσεις που κάθε εταιρεία θα μπορεί να κρίνει τι να κάνει. Πιστεύω ότι ειναι πιο εύκολο να επενδύσουν ελληνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και όχι να καλέσουμε ξένους. Και εννοώ παραγωγικές επενδύσεις με προστιθέμενη αξία, Βιομηχανία και μεταποίηση», τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ στάθηκε και στην πορεία ανάπτυξης της χώρας. «Γενικά προχωράμε μπροστά και είμαι αισιόδοξος. Το πρόβλημα είναι ότι δεν προχωράμε με καλή ταχύτητα με βάση τους ανταγωνιστές μας. Ναι, πολλά διορθώνονται, πρέπει όμως να αυξήσουμε την ταχύτητα με την οποία κινούμαστε. Και ο επιχειρηματικός κόσμος όμως έχουμε ευθύνες, να επενδύσουμε, να βελτιώσουμε, να εκπαιδεύσουμε. Ολοι μαζί να τα κάνουμε. και αυτό με κάνει αισιόδοξο», σημείωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Σε ο,τι αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα τόνισε πως το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να ολοκληρώνεται το 2026, όμως αυτό αφορά την συμβασιοποίηση των νέων επενδύσεων και ότι η επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης θα συνεχιστεί ως και το 2028 που θα εκτελούνται οι επενδύσεις. «Επίσης απ’ τη συζήτηση στην Ευρώπη για τους νέους πόρους του Ταμείου Σύγκλισης, προσδοκούμε ότι η Ελλάδα, αν και ενδεχομένως να μειωθούν τα Κεφάλαια λόγω της προτεραιότητας του ReArm θα εξακολουθήσουν να είναι ένα καλό ποσοστό».
Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη στάση της Ευρώπης τονίζοντας ότι «έχει αλλάξει πλέον το περιβάλλον. Μέχρι πριν από ένα χρόνο η Κομισιόν καταλάβαινε μόνο ένα πράγμα, τη πράσινη μετάβαση. Στείλαμε χιλιάδες θέσεις εργασίας σε τρίτες χώρες λόγω αυτής της μετάβασης όταν η Ευρώπη ήταν υπεύθυνη ήταν μόνο για το 6% των ρύπων. Ηταν αυτοκτονική πολιτική! Πυροβολούσαμε τον εαυτό μας. Χάρη στον κ. Τραμπ – για να βλέπουμε και τα θετικά – αρχίζει και αλλάζει αυτό. Αρχίζουμε και ασχολούμαστε με την ανταγωνιστικότητα μας, την παραγωγικότητα μας», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ.
Επίσης ο κ. Θεοδωρόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το ρόλο που μπορεί τελικά να έχει η τεχνητή νοημοσύνη ώστε να ξεπεραστεί το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στην Έρευνα και την παραγωγικότητα. «Η τεχνητή νοημοσύνη μοιάζει με τα κινητά τηλέφωνα σε σχέση με τα σταθερ΄’α. Επί ΟΤΕ θυμάστε ότι θέλαμε χρόνια και ‘μέσον’ για να βάλουμε τηλέφωνο. Ηρθε η κινητή και αυτό ξεπεράστηκε. Αντίστοιχα η ΑΙ μπορεί να ξεπεράσει θέματα, οπότε δεν θα χρειαστεί να λύσουμε θέματα, θα τα ξεπεράσουμε. εάν λοιπόν φροντίσουμε την παραγωγικότητα. Και όταν λέω να αυξήσουμε την παραγωγικότητα δεν εννοώ ότι δεν δουλεύουν οι εργαζόμενοι. Για την παραγωγικότητα φταίνε οι επιχειρήσεις», τόνισε.
Ερωτηθείς για τους κλάδους που μπορούν στο νέο περιβάλλον να ευνοηθούν ή να αποτελέσουν άξονα επενδυτικού ενδιαφέροντος, αν και σε γενικές γραμμές απέφυγε να τοποθετηθεί, στάθηκε στις προοπτικές της αμυντικής βιομηχανίας. «Η ευκαιρία ανάπτυξης είναι τώρα. Και μπορεί η πεποίθηση που είχαμε να ήταν ότι δεν υπάρχει σοβαρή δραστηριότητα στην Ελλάδα, εν τούτοις πρόσφατα που κάναμε μία σύσκεψη στο ΣΕΒ για εταιρείες που ασχολούνται στον κλάδο, συγκεντρώθηκαν 50! Κάποιες εξ αυτών με σοβαρό τζίρο και μέγεθος. Υπάρχουν περιθώρια και πρέπει να υπάρξει συνεργασία τεχνολογίας μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Πιστεύω ότι είναι τομέας που μπορεί να προσθέσει αξία στη χώρα. Εξάλλου υπάρχει και το ReArm. Πλέον έχουμε ναυπηγεία. Επίσης πρέπει να αξιοποιηθεί και η ΕΑΒ που είναι ‘κοιμώμενος γίγαντας’. Υπάρχει και ο Όμιλος Μυτιληναίου στο Βόλο όπου πολλοί δεν το ξέρουν αλλά έχουν κατασκευαστεί 1000 τεθωρακισμένα leopard για άλλες χώρες! Γενικά υπάρχουν εταιρείες και όμιλοι που ως τώρα το ‘έκρυβαν’ ότι ασχολούνται λόγω ESG…».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας