Το μεγάλο παζάρι του Μεγάλου Συνασπισμού: Πώς μοιράστηκαν τα υπουργεία στην κυβέρνηση Μερτς

Πηγή Φωτογραφίας: Euractiv, New momentum for EU defence bonds as Germany's Merz signals openness
Σαράντα πέντε μέρες μετά τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου, η Γερμανία δεν έχει ακόμα κυβέρνηση, αλλά έχει κυβερνητικό πρόγραμμα. Μετά τη συμφωνία του συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών με τους Σοσιαλδημοκρατες, το Βερολίνο είναι έτοιμο να υποδεχτεί έναν ακόμη Μεγάλο Συνασπισμό (GroKo, όπως τον αποκαλούν οι Γερμανοί), με τον εν αναμονή καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς να έχει στόχο -ή τουλάχιστον να φιλοδοξεί- να επαναφέρει τη χώρα στο διεθνές προσκήνιο, να «συμμαζέψει» το Μεταναστευτικό και να προωθήσει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.
Οπως ανέφερε η Deustche Welle, η Χριστιανική Ενωση και το SPD κατάφεραν να συμφωνήσουν σε χρόνο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ρεκόρ -ύστερα από διαβουλεύσεις μερικών εβδομάδων- και ως τις 8 Μαΐου ο Μερτς θα έχει ορκιστεί καγκελάριος. Eνα 24ωρο μετά την παρουσίαση της συμφωνίας μεταξύ CDU/CSU και SPD, η Χριστιανοκοινωνική Ενωση της Βαυαρίας ενέκρινε, και μάλιστα ομόφωνα σε συνεδρίαση του προεδρείου και των κοινοβουλευτικών ομάδων στο Μόναχο και το Βερολίνο, το κυβερνητικό πρόγραμμα του νέου Μεγάλου Συνασπισμού. Θα ακολουθήσουν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με έκτακτο συνέδριο στις 28 Απριλίου, ενώ ήδη από την Πέμπτη ξεκίνησε και το εσωκομματικό δημοψήφισμα για τα 358.000 μέλη του SPD, μια διαδικασία που θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Απριλίου.
Το ενδιαφέρον είναι το κυβερνητικό σχήμα του Μερτς και οι λεπτές, αν όχι δύσκολες ισορροπίες: σύμφωνα με την DW θα ακολουθεί την αναλογία 7-7-3 στη μοιρασιά των υπουργείων ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες, στους Σοσιαλδημοκράτες και στους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας· στα βασικά πάντως χαρτοφυλάκια η αναλογία θα είναι επτά για το CDU, πέντε για τους Σοσιαλδημοκράτες και τρία για το βαυαρικό CSU.
Ηταν μια μοιρασιά που άφησε όλους ευχαριστημένους. Οι Χριστιανοδημοκράτες του Μερτς κατάφεραν να περάσουν μια πιο σκληρή ατζέντα για το Μεταναστευτικό και φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις, που ήταν βασικές προεκλογικές τους θέσεις. Θα πάρουν επίσης τα κλειδιά για το υπουργείο Εξωτερικών μετά από 60 χρόνια, δείγμα της πρόθεσης του Μερτς να υλοποιήσει αυτό που λέει «επιστροφή» στο διεθνές προσκήνιο.
Για τη θέση αυτή ακούγεται ότι θα προηγηθεί μια προσωπική επιστροφή, αυτή του Αρμιν Λάσετ, υποψήφιου καγκελάριου στις χαμένες εκλογές του 2021. Είναι ενδεικτικό ότι ο Λάσετ είχε πριν από μερικές μέρες συνοδεύσει την απερχόμενη υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε ένα ταξίδι της στη Συρία. Δεύτερη επιλογή είναι ο Γιόχαν Βάντεφουλ, μέχρι τώρα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του CDU για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τελευταίος χριστιανοδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών ήταν το 1966 ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, (απλή συνωνυμία με τον σοσιαλδημοκράτη πρώην καγκελάριο Σρέντερ). Σημαντικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση θα έχει ο γενικός γραμματέας του κόμματος του CDU, Κάρστεν Λίνεμαν, πιθανώς ως υπουργός Οικονομίας. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα θα πάρει επίσης τα χαρτοφυλάκια της Ενέργειας, της Υγείας και της Παιδείας.
Οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) παίρνουν το υπουργείο Εσωτερικών που έχει να κάνει με τη μετανάστευση, τομέα που είναι οι βασικοί εκφραστές μιας σκληρής γραμμής. Επίσης παίρνουν το υπουργείο Γεωργίας, για να φροντίζουν για τα συμφέροντα των βαυαρών αγροτών.
Οπως σημείωσε η DW, oι Σοσιαλδημοκράτες, έχοντας ήδη πετύχει την παράκαμψη του φρένου χρέους, εξασφάλισαν περισσότερα υπουργεία από όσα τους υπολόγιζαν πολλοί αναλυτές, με σημαντικότερο το Οικονομικών, για το οποίο ακούγεται ως σίγουρο το όνομα του Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, συμπροέδρου του κόμματος και κατά τα φαινόμενα πολιτικού που θα είναι το No2 στην υπό διαμόρφωση κυβέρνηση Μερτς.
Ηδη ο Κλίνγκμπαϊλ έδωσε το στίγμα του διαμηνύοντας πως «το σύνολο του κυβερνητικού προγράμματος τελεί υπό την αίρεση της χρηματοδότησής του». Αναλυτές εκτιμούν πως ο 47χρονος πολιτικός είναι εκείνος που βγαίνει κερδισμένος από όλη αυτή τη διαδικασία, έχοντας πρωταγωνιστήσει στη διαπραγμάτευση και ανεβάζοντας κατακόρυφα τα ποσοστά δημοφιλίας του.
Σίγουρη θεωρείται επίσης η παραμονή του Μπόρις Πιστόριους στη θέση του υπουργού Αμυνας, αφού οι απόψεις του μοιάζουν συχνά πιο κοντά σε εκείνες των Χριστιανοδημοκρατών, παρά στη βάση του SPD, που διατηρεί ακόμη κάποια αντανακλαστικά πασιφισμού. Επίσης το SPD εξασφάλισε και τα υπουργεία της Εργασίας, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Προστασίας του Κλίματος.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας