“Καμία έρευνα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ”, λέει η Τουρκία ότι δεν θα επιτρέψει

Πηγή Φωτογραφίας: The Times of Israel, Work on Israel-Cyprus-Greece electricity link to start in 2018
H Τουρκία συνεχίζει να τραβάει το σχοινί, σχετικά με το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, καθώς με νέα ανακοίνωση προειδοποιεί, πως το έργο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συναίνεση της Άγκυρας.
Οι απαιτήσεις της Τουρκίας
Μια πηγή από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για “μαξιμαλιστικές απαιτήσεις”, οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη τα Κατεχόμενα, απειλώντας πως “θα συνεχίσουμε να πράττουμε ό,τι έχουμε πράξει και στο παρελθόν”. Αυτή αναφέρεται προφανώς στη στάση της Τουρκίας στην Κάσο και την παρεμπόδιση των ελληνικών ερευνών στην περιοχή.
“Η Τουρκία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι δυνατόν να προωθούνται με επιμονή έργα στην Ανατολική Μεσόγειο, σχεδιασμένα από την Ελλάδα, την “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση” και τρίτους, στο πλαίσιο μαξιμαλιστικών απαιτήσεων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ” (σσ. τα Κατεχόμενα) στην περιοχή, και τα οποία σχεδιάζεται να διέλθουν από θαλάσσιες περιοχές υπό τουρκική δικαιοδοσία, χωρίς τη συγκατάθεση της χώρας μας”.
“Πρόκειται για έργα μη ρεαλιστικά, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση και αμιγώς προκλητικά. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές που δεν σέβονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Θα συνεχίσουμε να πράττουμε ό,τι έχουμε πράξει και στο παρελθόν. Δεν έχει κανένα νόημα η επιμονή στο συγκεκριμένο ζήτημα” ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή.
Η σημερινή τουρκική αντίδραση έρχεται λίγες μέρες μετά την προειδοποίηση της Άγκυρας, μέσω της εφημερίδας Turkiye, όπου είχε εκφράσει εκ νέου την αντίθεσή της στο έργο του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου που προωθούν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ.
Οι στάση της Αθήνας
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του τόνισε πως πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτείται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο -“είναι έρευνα ελεύθερη που δεν απαιτεί άδεια” σημείωσε χαρακτηριστικά.
“Ο χρονισμός είναι πολυπαραγοντικός. Δεν εξαρτάται μόνο από τον προγραμματισμό της εταιρίας, ο οποίος θα πρέπει να γίνει. Εξαρτάται και από τις τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες καθορίζουν το ζήτημα της εξόδου προς έρευνα και πόντιση, γιατί υπάρχει και η ανάγκη να εκδοθούν οι αναγκαίες NAVTEX. Θα προχωρήσει την κατάλληλη στιγμή”, αναγνωρίζοντας πως από τη στιγμή που θα υπάρξει έρευνα σε θαλάσσιες περιοχές που δεν έχουν οριοθετηθεί, τότε “θα μπορούσε να δημιουργηθεί τριβή”.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας