Οι επιπτώσεις των δασμών εξαπλώνονται ήδη σε όλο τον πλανήτη

Πηγή Φωτογραφίας: Monash Lens, Trade wars: new world order looms
Ο εμπορικός πόλεμος που έχει «ξεσπάσει» ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Κίνα, μετά την επιβολή δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ και την άμεση απάντηση του Σι Τζινπίνγκ, έχει οδηγήσει σε εμπορική ρήξη χωρίς προηγούμενο, η οποία διαταράσσει την παγκόσμια οικονομία, με απρόβλεπτες –έως και οδυνηρές– συνέπειες.
Οι τριψήφιοι φόροι που έχει επιβάλλει ο Τραμπ στα κινεζικά προϊόντα –και τα αντίποινα της Κίνας– αναμένεται να συρρικνώσουν το εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου από την πρόσφατη ετήσια κορύφωση των σχεδόν 700 δισ. δολαρίων, σχεδόν στο απόλυτο «μηδέν».
Ύστερα από περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα μίας σχέσης αγάπης – μίσους, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα βρίσκονται στα πρόθυρα ενός εμπορικού «διαζυγίου». Ωστόσο, ορισμένα πολυπόθητα κινεζικά προϊόντα θα συνεχίσουν να βρίσκουν το δρόμο τους προς τους Αμερικανούς πελάτες μέσω άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν χαμηλότερους εμπορικούς φραγμούς των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακόμη, καθώς το άμεσο εμπόριο συρρικνώνεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να εξαρτώνται από κινεζικά εξαρτήματα που βρίσκονται μέσα σε προϊόντα που κατασκευάζονται σε χώρες όπως το Μεξικό, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.
«Βρισκόμαστε σε μία νέα φάση, μία ευρύτερη στρατηγική αποσύνδεση μεταξύ των δύο οικονομιών μας. Θα είναι επώδυνο. Θα πλήξει και τις δύο οικονομίες. Θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία», ανέφερε ο Μάιρον Μπρίλιαντ, ανώτερος σύμβουλος στην DGA Group, μία εταιρεία παροχής επιχειρηματικών συμβουλών, μιλώντας στην Washington Post.
Πολλοί Αμερικανοί εισαγωγείς δεν θα μπορέσουν να φτάσουν γρήγορα σε εναλλακτικές λύσεις για τους Κινέζους προμηθευτές τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν άλλη επιλογή από την καταβολή των δασμών. Αυτά τα επιπλέον κόστη θα μετουσιωθούν σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές ή θα διαβρώσουν τα κέρδη, μειώνοντας τις προσλήψεις και την ανάπτυξη.
Άλλες εταιρείες «φρενάρουν» τις εμπορικές τους δραστηριότητες, καθώς οι επιπτώσεις των δασμών εξαπλώνονται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Κιμ Μπράντλεϊ, διευθύνουσα σύμβουλος της Highline United, μίας εταιρείας κατασκευής υποδημάτων στο Dedham της Μασαχουσέτης, σταμάτησε ένα εμπορευματοκιβώτιο 20 ποδιών γεμάτο γυναικεία υποδήματα καθώς επρόκειτο να φορτωθεί σε πλοίο σε κινεζικό λιμάνι. Αντί να πληρώσει ένα λογαριασμό δασμών ύψους 60.000 δολαρίων όταν έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το επέστρεψε στο εργοστάσιο, στο Dongguan της Κίνας.
Με τα κινεζικά προϊόντα να αντιμετωπίζουν πλέον εισαγωγικούς φόρους ύψους 145%, ο προβλεπόμενος δασμός ξεπερνούσε την αξία των παπουτσιών μέσα στο εμπορευματοκιβώτιο και ήταν περίπου 10 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που πληρώνει συνήθως η εταιρεία.
«Θα είναι καταστροφικό για τη βιομηχανία. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα αφήσει να συμβεί αυτή η καταστροφή», ανέφερε.
Δεν υπάρχει περίπτωση ένας χονδρέμπορος με μέτρια περιθώρια κέρδους, όπως η Highline, να μπορέσει να απορροφήσει μία τέτοια αύξηση του κόστους. Ακόμη και οι συνήθεις εισαγωγικοί δασμοί καταπονούν την ταμειακή ροή της εταιρείας. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι των Ηνωμένων Πολιτειών, για παράδειγμα, αφαιρούν αυτόματα τους φόρους εισαγωγής και άλλα τέλη από τον τραπεζικό λογαριασμό της Highline λιγότερο από έναν μήνα μετά τον εκτελωνισμό του φορτίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, μπορεί να περάσουν δύο ή τρεις μήνες πριν η Highline πληρωθεί από τους πελάτες της.
Η Μπράντλεϊ έχει αναστείλει άλλες αποστολές, ενώ, ελπίζει σε λήξη του εμπορικού πολέμου το συντομότερο δυνατόν.
Όπως και οι περισσότεροι στον κλάδο της, η Μπράντλεϊ επεσήμανε ότι δεν έχει άλλη επιλογή από αυτήν να αγοράζει από την Κίνα. Στο παρελθόν, η Highline πειραματίστηκε με την εισαγωγή ορισμένων προϊόντων από το Βιετνάμ. Όμως, οι προμηθευτές εκεί απαιτούν ελάχιστες παραγγελίες μεγαλύτερης αξίας σε σύγκριση με τους –πιο ευέλικτους– Κινέζους παραγωγούς.
«Οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να κατασκευάζουν παπούτσια», προσέθεσε.
Οι… ουρανοκατέβατοι δασμοί του Τραμπ αντιπροσωπεύουν «ένα γεγονός επιπέδου εξαφάνισης» για χιλιάδες μικρές εταιρείες, υπογράμμισε ο Στίβεν Λαμάρ, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Ένδυσης και Υπόδησης.
Η διαμάχη Ηνωμένων Πολιτειών – Κίνας θα πλήξει την ανάπτυξη και στα δύο έθνη και θα ταράξει τις οικονομίες όλου του κόσμου. Μέχρι το τέλος του έτους, η αμερικανική οικονομία, η οποία άρχισε το 2025 να αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 2,4%, θα είναι σχεδόν «νεκρή», σύμφωνα με οικονομολόγους τόσο της Goldman Sachs, όσο και της Oxford Economics.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας