Γεωπολιτικά

Μπορεί ο Τραμπ να αποτρέψει τη σύγκρουση Τουρκίας – Ισραήλ στη Συρία;

Μπορεί ο Τραμπ να αποτρέψει τη σύγκρουση Τουρκίας – Ισραήλ στη Συρία;

Πηγή Φωτογραφίας: Rudaw, Ankara'dan Netanyahu'nun 'Erdoğan' hakkındaki.

Βλέποντας την ευκαιρία σε μια νέα πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και επιθυμώντας να αποφύγει την εμπλοκή στη Συρία, ο Τραμπ φαίνεται να κάνει επιτέλους κινήσεις προς την κατεύθυνση της εμπλοκής στη Μέση Ανατολή

Στις αρχές του έτους, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έθεσε την πορεία της πολιτικής του για τη Μέση Ανατολή κατά τη δεύτερη θητεία του, δίνοντας στο Ισραήλ πιο “ελεύθερα χέρια” στην περιοχή.

Όπως αναφέρει το al monitor, από τη Γάζα μέχρι τον Λίβανο και τη Συρία, ο ισραηλινός στρατός αύξησε τις αεροπορικές επιδρομές καθώς τα στρατεύματά του οχυρώνονταν, διαλύοντας μια εύθραυστη εκεχειρία και δοκιμάζοντας τα όρια μιας άλλης, ενώ εξουδετέρωσε τα απομεινάρια του ψυχροπολεμικού οπλοστασίου της Συρίας – και όλα αυτά με το σιωπηρό πράσινο φως της Ουάσινγκτον.

Όμως η χαλαρή προσέγγιση του Τραμπ επέτρεψε στις φιλοδοξίες ασφαλείας του Ισραήλ στη Συρία να προσκρούσουν κατά μέτωπο σε εκείνες της συμμάχου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Τουρκίας, ενώ παράλληλα διακινδύνευσε μια πιο άμεση αντιπαράθεση με το Ιράν, φοβούνται ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Τώρα, ο απομονωτιστής πρόεδρος κινείται για να βγει μπροστά από τα γεγονότα.

Ο Τραμπ φέρεται να αιφνιδίασε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με την είδηση ότι η κυβέρνησή του θα διεξάγει απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Προέτρεψε επίσης τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να «λογικευτεί» με την Τουρκία στη Συρία.

«Έχω εξαιρετικές σχέσεις με τον Ερντογάν και τυχαίνει να τον συμπαθώ και αυτός να με συμπαθεί», δήλωσε ο Τραμπ, παραμερίζοντας τα σχόλια του Νετανιάχου στο Οβάλ Γραφείο, προσθέτοντας: »Οποιοδήποτε πρόβλημα έχετε με την Τουρκία, νομίζω ότι μπορώ να το λύσω. Εννοώ, εφόσον είστε λογικοί».

Την περασμένη εβδομάδα, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν τον διάδρομο προσγείωσης στην απομακρυσμένη αεροπορική βάση Τ4 της Συρίας, βομβάρδισαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Χάμα και έπληξαν πολλές περιοχές κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με τοπικές αναφορές.

Οι ισραηλινές επιδρομές έπληξαν περιοχές που κάποτε κατείχαν οι ιρανικές δυνάμεις, ενώ τώρα φαίνεται να στοχεύουν στις φιλοδοξίες της Άγκυρας να επεκτείνει το στρατιωτικό της αποτύπωμα σε ολόκληρη τη Συρία, σύμφωνα με μια αμυντική συμφωνία που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με το νέο καθεστώς στη Δαμασκό υπό την ηγεσία της σουνιτικής ισλαμιστικής ομάδας Hayat Tahrir al-Sham.

Όπως ανέφερε το Al-Monitor, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο τους τελευταίους μήνες για την πιθανότητα ενός άξονα επιρροής υπό την ηγεσία της Τουρκίας στο Λεβάντε που θα αντικαταστήσει αυτόν που κάποτε ηγούνταν το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν. Έχουν παροτρύνει την κυβέρνηση Τραμπ να αποτρέψει την πλήρωση του κενού από δυνητικά εχθρικούς παράγοντες.

«Δεν θέλουμε να δούμε τη Συρία να χρησιμοποιείται από οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ως βάση για επιθέσεις στο Ισραήλ», δήλωσε ο Νετανιάχου στο Οβάλ Γραφείο, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και ο Τραμπ “συζήτησαν πώς μπορούμε να αποφύγουμε αυτή τη σύγκρουση με διάφορους τρόπους”.

Πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν συνομιλήσει τόσο με τους Τούρκους όσο και με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η κλιμάκωση στη Συρία τις τελευταίες εβδομάδες. Ο συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος δημιούργησε απευθείας γραμμή επικοινωνίας με τους Τούρκους στρατιωτικούς ηγέτες τον Οκτώβριο του 2024, έχει επίσης εμπλακεί, ανέφεραν οι πηγές του Al-Monitor.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για τη δημιουργία ενός “καναλιού αποσυνεννόησης” για τη Συρία με τους Ισραηλινούς. Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν «για να αποφευχθούν ανεπιθύμητα γεγονότα στη Συρία», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας στον Εζγκί Ακίν του Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν για τη δημιουργία του μηχανισμού αποσυγκέντρωσης».

«Αν Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ή επιθεωρητές είχαν σκοτωθεί υπό ισραηλινό βομβαρδισμό, θα είχαμε ξυπνήσει σε μια νέα πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Ασλί Αϊντίντασμπας, δημοσιογράφος και συνεργάτης εξωτερικής πολιτικής στο Brookings Center.

Αλλά ελλείψει της διπλωματικής δέσμευσης των ΗΠΑ για την ευθυγράμμιση των στρατηγικών συμφερόντων των δύο στενών συμμάχων τους, η διαμάχη θα μπορούσε εύκολα να διαιωνιστεί από μόνη της, πρότεινε ο Αϊντίντασμπας.

«Δεν νομίζω ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει από τις απαιτήσεις της για τη δημιουργία μιας ισχυρότερης στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία», δήλωσε στο Al-Monitor. «Είναι δύσκολο να φανταστούμε μια κατάσταση στην οποία ο Ερντογάν και ο Νετανιάχου θα μπορούν να βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο και να δώσουν τα χέρια με όσα μόλις συνέβησαν στη Γάζα».

Η Άγκυρα έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη ενός ισχυρού, συγκεντρωτικού πελατειακού κράτους υπό τον έλεγχο της HTS στη Δαμασκό. Οι ηγέτες του Ισραήλ οραματίζονται μια αδύναμη, ομοσπονδιοποιημένη Συρία ως κλειδί για τη δική τους ασφάλεια, και το Ισραήλ έχει αποδειχθεί πρόθυμο να συνεχίσει να πλήττει τις συριακές υποδομές, ενώ παράλληλα αναμειγνύεται στην πολιτική των τοπικών εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων.

«Αν αφήσετε τη Συρία στη μοίρα της, είναι πιθανό να αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ και είναι πιθανό να πέσει κάτω από όλο και μεγαλύτερη τουρκική επιρροή», δήλωσε ο Αϊντίντασμπας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ, απασχολημένη με την εσωτερική πολιτική και τη διαχείριση ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται να εμπλακεί άμεσα στο Λεβάντε.

«Νομίζω ότι μπορείτε πραγματικά να το δείτε αυτό να αντανακλάται στις παρατηρήσεις του Τραμπ, επειδή θέλει να το αναθέσει αυτό στην Τουρκία», δήλωσε ο Γκονιούλ Τολ, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής στην Ουάσινγκτον. «Δεν το βλέπει ως προτεραιότητα».

Η κυβέρνηση δεν έχει διατυπώσει δημοσίως καθόλου πολιτική για τη Συρία, πέρα από ένα αντιτρομοκρατικό πρόβλημα που πρέπει να περιοριστεί. Εσωτερικά, στην πολιτική για τη Συρία έχει εμπλακεί όλο και περισσότερο ο Σεμπάστιαν Γκόρκα, ο διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσαν στο Security δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι και μια άλλη πηγή κοντά στις εσωτερικές συζητήσεις.

Ο Ερντογάν προσέχει επίσης να μην ερεθίσει άλλους στενούς συμμάχους του Τραμπ στον Κόλπο, από τους οποίους τόσο η HTS όσο και ο Τούρκος πρόεδρος εξαρτώνται για οικονομική ανακούφιση.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν φαινομενικά εξακολουθεί να θέλει ο αμερικανικός στρατός να εγκαταλείψει τη Συρία και να εγκαταλείψει τη συριακή κουρδική δύναμη-εταίρο της στη μάχη κατά του ISIS.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, από την άλλη πλευρά, έχουν προτείνει οι περίπου 2.000 στρατιώτες των ΗΠΑ στη Συρία να παραμείνουν εκεί ως προπύργιο ενάντια σε ένα υποστηριζόμενο από την Τουρκία σουνιτικό ισλαμιστικό μέτωπο ανταρτών που περιλαμβάνει την HTS και τον Συριακό Εθνικό Στρατό, ο οποίος δεν έχει αφοπλιστεί παρά τις προσπάθειες αποστράτευσης από τη Δαμασκό.

Προς το παρόν, φαίνεται ότι ο Ερντογάν διατηρεί το πάνω χέρι τόσο στη Συρία όσο και στο Οβάλ Γραφείο.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments