Πώς τα πυρηνικά κέρδη του Ιράν περιπλέκουν την επιθυμία του Τραμπ για μια «ισχυρότερη» συμφωνία

Πηγή Φωτογραφίας: The New Yorker
Ενόψει των πυρηνικών συνομιλιών στο Ομάν, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι επιθυμεί μια ιρανική πυρηνική συμφωνία «ισχυρότερη» από εκείνη που εγκατέλειψε το 2018.
Όπως αναφέρει το al monitor, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλτς έχει πει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την «πλήρη διάλυση» του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ενώ ο διαπραγματευτής του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, έχει πει ότι χρειάζεται ένα «πρόγραμμα επαλήθευσης» για να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν επιδιώκει πυρηνικά όπλα.
Η Άντρεα Στρίκερ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Προγράμματος Μη Διάδοσης και Βιοάμυνας στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών, πιστεύει ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί η αποδοχή του Ιράν για τον μόνιμο και επαληθεύσιμο αφοπλισμό της πυρηνικής του υποδομής, εάν η εναλλακτική λύση είναι η στρατιωτική δράση, όπως έχει επανειλημμένα απειλήσει ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Οτιδήποτε λιγότερο θα σημαίνει απλώς ότι το Ιράν θα αναβιώσει την πυρηνική κρίση μόλις ο Τραμπ αποχωρήσει από την εξουσία», δήλωσε η Στρίκερ. «Θα προσπαθήσουν εύκολα να ξεφύγουν από αυτές τις υποχρεώσεις μόλις μπορέσουν».
Μετά τη συνάντησή του στο Οβάλ Γραφείο με τον Τραμπ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συμφωνία της Λιβύης του 2003 για τη διάλυση του πυρηνικού της προγράμματος υπό διεθνή εποπτεία θα πρέπει να χρησιμεύσει ως πρότυπο για μια διπλωματική συμφωνία με το Ιράν. Αλλά η Νικόλ Γκραγιέφσκι, συνεργάτης του Προγράμματος Πυρηνικής Πολιτικής στο Carnegie Endowment for International Peace, δήλωσε ότι αυτού του είδους η συμφωνία δεν είναι μια αρχή για τους Ιρανούς.
«Είναι εποικοδομητικό το γεγονός ότι ο Γουίτκοφ επικεντρώθηκε στην επαλήθευση και στα πιθανά ανώτατα όρια του προγράμματος του Ιράν, διότι αν πραγματικά δεν θέλετε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, πρέπει να τεθεί στο τραπέζι», δήλωσε η Γκραγιέφσκι.
Ο Τραμπ δεν έχει διευκρινίσει αν επιδιώκει να διαλύσει ή απλώς να μειώσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αλλά φέρεται να έχει στείλει τον Γουίτκοφ, έναν πρώην εργολάβο ακινήτων της Νέας Υόρκης που έγινε απεσταλμένος του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, για να ηγηθεί της διαπραγματευτικής ομάδας στο Ομάν. Η ιρανική πλευρά είναι καλά εξοικειωμένη με την πυρηνική διπλωματία, με τον υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί – ο οποίος πρωτοστάτησε στις αρχικές πυρηνικές συνομιλίες – στο τιμόνι.
Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι πολύ πιο προχωρημένο από ό,τι όταν συνήφθη η αρχική πυρηνική συμφωνία – επίσημα το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) – το 2015, επιτρέποντας στο Ιράν να κατέχει μικρές ποσότητες ουρανίου εμπλουτισμένου στο 3,67% για μη στρατιωτική πυρηνική ενέργεια και έρευνα.
Οι πυρηνικοί επιστήμονες της χώρας εμπλουτίζουν τώρα το ουράνιο στο 60%, ένα τεχνικό βήμα μακριά από το επίπεδο του 90% που είναι κατάλληλο για όπλα. Μια έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που διέρρευσε τον Φεβρουάριο ανέφερε ότι το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο αξίας σχεδόν μιας βόμβας κάθε μήνα.
Οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει τρόπος να γυρίσει πίσω ο χρόνος αυτής της τεχνογνωσίας, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αποκατάσταση του 12μηνου «χρόνου διάσπασης» του JCPOA – πόσο χρόνο θα χρειαστεί το Ιράν για να συγκεντρώσει αρκετό υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο για ένα πυρηνικό όπλο.
«Μπορείτε να αφαιρέσετε τις φυγόκεντρες, αλλά δεν μπορείτε να αφαιρέσετε αυτή τη γνώση», δήλωσε ο Έρικ Μπρούερ, αναπληρωτής αντιπρόεδρος για το Πρόγραμμα Ασφάλειας Πυρηνικών Υλικών της Πρωτοβουλίας για την Πυρηνική Απειλή.
“Ακόμα και αν αφαιρέσεις αυτές τις μηχανές και αραιώσεις και καλύψεις το υλικό, το Ιράν ξεκινά σήμερα από ένα πολύ πιο προηγμένο σημείο απ’ ό,τι ήταν το 2015”, δήλωσε ο Μπρούερ.
Εάν επιδιωχθεί μια συμφωνία τύπου JCPOA, θα περιλαμβάνει πιθανότατα την αποσυναρμολόγηση των προηγμένων φυγοκεντρωτών του Ιράν και την απομάκρυνση των πυρηνικών καυσίμων του από τη χώρα ή/και την αραίωση μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «down-blending». Στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων, η Τεχεράνη συμφώνησε να αφήσει τη Ρωσία να πάρει στην κατοχή της και να απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος του χαμηλά εμπλουτισμένου ουρανίου της.
Υπάρχουν, θεωρητικά, πολλοί τρόποι για να βελτιωθεί αυτή η αρχική συμφωνία. Μια μελλοντική συμφωνία θα μπορούσε να απαιτήσει από το Ιράν να επιτρέψει επιθεωρήσεις στις μη στρατιωτικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του για να διασφαλιστεί ότι δεν εξυπηρετούν σκοπό διπλής χρήσης, καθώς και παρακολούθηση των χώρων ανάπτυξης πυραύλων για να εξακριβωθεί ότι δεν αναπτύσσουν πυραύλους που είναι αρκετά μεγάλοι για να μεταφέρουν πυρηνικό όπλο.
«Το ζήτημα είναι ότι μόλις ξεπεράσεις τις γραμμές του JCPOA, ξεπερνάς ουσιαστικά τις κόκκινες γραμμές για το καθεστώς», δήλωσε ο Γκρέγκορι Μπρου, αναλυτής της ομάδας Energy, Climate & Resources του Eurasia Group.
Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να προσφέρει παραχωρήσεις στο πυραυλικό της πρόγραμμα, το οποίο θεωρεί ζωτικής σημασίας για την εθνική της ασφάλεια. Ούτε φαίνεται να ενδιαφέρεται να συζητήσει τη χρήση των ομάδων πληρεξουσίων της, όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο ή οι Χούθι στην Υεμένη.
Όμως, όπως επισημαίνει ο Μπρου, αυτό που ο Τραμπ διαμορφώνει ως σκληρότερη συμφωνία και αυτό που στην πραγματικότητα συνιστά σκληρότερη συμφωνία μπορεί να μην είναι το ίδιο.
«Ο Τραμπ είναι σε μοναδική θέση να προωθήσει μια συμφωνία που μπορεί να μην πάει καν τόσο μακριά όσο το JCPOA και να συναντήσει σχετικά μικρή αντίσταση από την εγχώρια πολιτική του βάση», δήλωσε ο Μπρου.
Οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου που προσπάθησαν να εκτροχιάσουν το εμβληματικό επίτευγμα της εξωτερικής πολιτικής του Ομπάμα είναι πιθανό να δουν με σκεπτικισμό τις προσπάθειες του Τραμπ να επιδιώξει μια συμφωνία. Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ (R-S.C.) έγραψε στο X αυτή την εβδομάδα ότι συμφωνεί «απόλυτα» με τον Νετανιάχου ότι ένα σύμφωνο με το Ιράν πρέπει να περιλαμβάνει την πλήρη διάλυση του πυρηνικού του προγράμματος.
Σε αντίθεση με τις πυρηνικές διαπραγματεύσεις της εποχής Ομπάμα, οι συνομιλίες του Τραμπ αντιμετωπίζουν ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Η δυνατότητα των Ευρωπαίων υπογραφόντων την αρχική συμφωνία – το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία – να επαναφέρουν τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράν λήγει στις 18 Οκτωβρίου.
Εάν οι κυρώσεις αυτές επανεπιβληθούν, το Ιράν αναμένεται να απαντήσει με αποχώρηση από τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Σε αυτό το σενάριο, η πίεση για στρατιωτική κλιμάκωση των ΗΠΑ και του Ισραήλ θα αυξηθεί πολύ γρήγορα.
Ο Τραμπ υποσχέθηκε και πάλι να χρησιμοποιήσει βία εάν το Ιράν δεν συμφωνήσει σε μια πυρηνική συμφωνία και δήλωσε ότι το Ισραήλ θα διαδραματίσει βασικό ρόλο σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση.
«Δεν ζητώ πολλά … αλλά δεν μπορούν να έχουν πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους. «Με το Ιράν, ναι, αν αυτό απαιτεί στρατό, θα χρησιμοποιήσουμε στρατό».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας