Διεθνή

Πώς ο Τραμπ οδηγήθηκε στη μεγάλη κωλοτούμπα στους δασμούς

Πώς ο Τραμπ οδηγήθηκε στη μεγάλη κωλοτούμπα στους δασμούς

Πηγή Φωτογραφίας: KSL, Trump U-turns on tariffs but keeps trade war heat on China

Έκανε πρώτος πίσω ο Τραμπ στους δασμούς στην Κίνα για να σωθεί η Apple

Σε ένα παράλληλο σύμπαν με τον «ανίκητο ηττημένο» Γιάνη Βαρουφάκη, ο Ντόναλντ Τραμπ προχωρά σε υποχώρηση στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που ο ίδιος ξεκίνησε, με σκοπό να «κάνει μεγάλη και πλούσια την Αμερική». Ωστόσο, αυτή η στρατηγική έχει πλήξει την αξιοπιστία της Ουάσιγκτον, έχει μετατρέψει τα ασφαλή καταφύγια του δολαρίου και των ομολόγων σε βομβαρδισμένα τοπία και έχει φέρει κοντά σε κρίση μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Apple και η Nvidia.

Η πρώτη σημαντική υποχώρηση του Αμερικανού προέδρου, που υποδηλώνει έμμεση αναγνώριση ότι το σχέδιό του βασιζόταν σε φαντασιώσεις και όχι σε ορθολογική εκτίμηση της παγκόσμιας οικονομικής πραγματικότητας και της θέσης των ΗΠΑ στο διεθνές σύστημα, ήρθε με την ανακοίνωση του «παγώματος» για 90 ημέρες των εξαιρετικά υψηλών αμοιβαίων δασμών. Στόχος είναι να δοθεί χρόνος για διαπραγματεύσεις με τους εμπορικούς εταίρους, εκτός από την Κίνα, η οποία συνεχίζει να «τιμωρείται» με δασμούς 145%.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθούσε με αγωνία ένα “chicken game”, που θύμιζε τη θεωρία των παιγνίων του Βαρουφάκη σχετικά με τη σύγκρουση Ελλάδας και Ευρώπης. Το κύριο ερώτημα, καθώς Ουάσιγκτον και Πεκίνο συμμετείχαν σε ένα ιδιότυπο πινγκ πονγκ, αυξάνοντας τους δασμούς σε επίπεδα σχεδόν απαγορευτικά για τις εμπορικές σχέσεις, ήταν ποιος θα έκανε την πρώτη υποχώρηση για να αποφύγει τη μεγάλη σύγκρουση, αναγνωρίζοντας έτσι έμμεσα την ήττα του στον εμπορικό πόλεμο.

Τελικά, ο Τραμπ εμφανίστηκε ως… «ανίκητος ηττημένος» σε αυτό το «παίγνιο», καθώς έκανε την πρώτη σημαντική υποχώρηση απέναντι στην Κίνα την Παρασκευή, χωρίς να χρειαστεί να την ανακοινώσει ο ίδιος, αποφεύγοντας έτσι την ταπείνωση μπροστά στη διεθνή κοινότητα και στους υποστηρικτές του στις ΗΠΑ.

Με μια απόφαση που δημοσιεύθηκε «αθόρυβα» την Παρασκευή από τις τελωνειακές αρχές των ΗΠΑ, την οποία ακόμη και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης χρειάστηκαν λίγο χρόνο για να αντιληφθούν, ο Τραμπ «κατήργησε» τους «αμοιβαίους» δασμούς σε βασικά τεχνολογικά προϊόντα, όπως κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, σκληρούς δίσκους και μικροτσίπ. Αυτή η τεχνοκρατική απόφαση κρύβει μια σημαντική πολιτική ήττα απέναντι στο Πεκίνο, καθώς πολλά από αυτά τα προϊόντα, με πρώτα τα smartphones της Apple, παράγονται στην Κίνα και θα έπρεπε να επιβαρυνθούν άμεσα με τον εξαιρετικά υψηλό δασμό του 125%.

Αυτή η κίνηση αποκαλύπτει μια βασική αντίφαση στην πολιτική δασμών του Τραμπ: υποτίθεται ότι θα ευνοούσαν τις ΗΠΑ, επιβάλλοντας σοβαρό κόστος στην Κίνα και οδηγώντας σε μεταφορά της παραγωγής εντός των αμερικανικών συνόρων, με μεγάλες επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι ενέργειες αυτές αποδείχθηκαν «πυροβολισμός στα πόδια» για την Αμερική, καθώς οι πρώτοι που θα υπέφεραν από τις συνέπειες θα ήταν οι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Apple. Η εταιρεία αυτή έχει βασίσει το επιχειρηματικό της μοντέλο στο δόγμα της αλληλεξάρτησης Chimerica (Κίνα – Αμερική), χρησιμοποιώντας την Κίνα ως βιομηχανική βάση για την παραγωγή των προϊόντων της. Αυτό δεν συμβαίνει πια μόνο λόγω των χαμηλών μεροκαμάτων, όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερη δήλωσή του ο Τιμ Κουκ, αλλά επειδή η Κίνα προσφέρει έναν συνδυασμό σχετικά χαμηλού κόστους παραγωγής και υψηλής βιομηχανικής τεχνογνωσίας.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις του Bloomberg, οι δασμοί που επιβλήθηκαν στην Κίνα έχουν φέρει την Apple κοντά σε κρίσιμη κατάσταση. Η εταιρεία έχει αρχίσει να εφαρμόζει ένα δύσκολο σχέδιο για τη μεταφορά μέρους της παραγωγής της στην Ινδία, όπου οι δασμοί είναι χαμηλότεροι, και προσπαθεί να βρει λύση σε μια περίπλοκη εξίσωση νέας τιμολογιακής πολιτικής. Αυτή η πολιτική θα πρέπει να μοιράσει τα βάρη των δασμών του Τραμπ ανάμεσα στην ίδια την εταιρεία και στους Αμερικανούς καταναλωτές, με ανατιμήσεις στα προϊόντα της.

Ο νόμος των απρόβλεπτων συνεπειών αποδείχθηκε και πάλι ισχυρός, καθώς ο Τραμπ επιχείρησε να προβάλλει το μεγαλείο της Αμερικής, ενώ η Apple βρέθηκε σε κίνδυνο να χάσει μερίδια στην αμερικανική αγορά από τον κύριο ανταγωνιστή της στα smartphones, τη Samsung. Η τελευταία είχε ευνοϊκές προοπτικές, καθώς οι εισαγωγές από την Κορέα επιβαρύνονταν με πολύ χαμηλότερους «αμοιβαίους» δασμούς σε σύγκριση με την Κίνα, για την οποία οι δασμοί είχαν ανασταλεί για 90 ημέρες.

Το παράδοξο στην περίπτωση της Apple ήταν ότι επιχείρησε να «χορέψει τανγκό» με τον Τραμπ, προσπαθώντας να τον εξευμενίσει και να εξασφαλίσει μια εξαίρεση από τους δασμούς στην Κίνα, κάτι που τελικά πέτυχε. Παρά την ανακοίνωση ενός επενδυτικού προγράμματος ύψους 500 δισ. ευρώ στην Αμερική, αυτό είχε ελάχιστη σημασία μπροστά στις άμεσες προκλήσεις που αντιμετώπιζε, καθώς οι δασμοί απειλούσαν σοβαρά την επιχείρησή της πριν καν αρχίσει να υλοποιεί το επενδυτικό της σχέδιο και να αποφέρει τα οφέλη.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments