Οι περισσότερες στρατιωτικές τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο του λιβανικού στρατού, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στην οργάνωση.
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε στα τέλη Νοεμβρίου έληξε περισσότερο από ένα χρόνο εχθροπραξιών, συμπεριλαμβανομένων δύο μηνών ανοιχτού πολέμου, μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, που εκτόπισε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και κατέστρεψε ολόκληρες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, μόνο οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και οι δυνάμεις του λιβανικού στρατού θα πρέπει να αναπτυχθούν στον Νότιο Λίβανο.
Η Χεζμπολάχ, σημαντικά αποδυναμωμένη από τον πόλεμο, πρέπει να αποσυρθεί βόρεια του ποταμού Λιτάνι, περίπου 30 χλμ. από τα ισραηλινά σύνορα, και να διαλύσει την υπόλοιπη στρατιωτική της υποδομή στο νότο της χώρας.
Από τις 265 στρατιωτικές θέσεις της Χεζμπολάχ που εντοπίστηκαν νότια του ποταμού Λιτάνι, το κίνημα έχει παραδώσει περίπου 190 στον στρατό, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Μόργκαν Ορτέγκας, ο οποίος επισκέφθηκε τη Βηρυτό αυτή την εβδομάδα, κάλεσε τις λιβανικές αρχές να επιταχύνουν τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ.
«Συνεχίζουμε να επιμένουμε να προχωρήσει η κυβέρνηση μέχρι τον τερματισμό των εχθροπραξιών, που περιλαμβάνει τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ και όλων των πολιτοφυλακών», δήλωσε ο Ορτέγκας στην τοπική τηλεόραση.
Ο Πρόεδρος του Λιβάνου Τζόζεφ Αούν, του οποίου η εκλογή στο αξίωμα κατέστη δυνατή λόγω της αποδυνάμωσης της Χεζμπολάχ, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί «μέσω διαλόγου», επειδή η Χεζμπολάχ είναι αναπόσπαστο μέρος του Λιβάνου.
«Σύντομα θα εργαστούμε για μια εθνική αμυντική στρατηγική» σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε ο Αούν.
Η Χεζμπολάχ είναι η μόνη λιβανέζικη ομάδα που διατηρεί τα όπλα της από το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1990, ισχυριζόμενη ότι «αντιστέκεται» στο Ισραήλ.
Στην αρχή του πολέμου της Γάζας τον Οκτώβριο του 2023, που πυροδοτήθηκε από μια επίθεση της Χαμάς, η Χεζμπολάχ άνοιξε ένα μέτωπο κατά του Ισραήλ εκτοξεύοντας ρουκέτες από το νότιο Λίβανο για να υποστηρίξει τον Παλαιστίνιο σύμμαχό της.
Αυτές οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν σε ανοιχτό πόλεμο τον Σεπτέμβριο του 2024. με εντατικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο, κυρίως κατά των οχυρών της Χεζμπολάχ, των οποίων η ηγεσία ουσιαστικά καταστράφηκε.
Ο πόλεμος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους.
Το Ισραήλ, το οποίο διατηρεί στρατιωτική παρουσία στον Λίβανο σε πέντε «στρατηγικά σημεία», όπως τα αποκαλεί, κατά μήκος των συνόρων, συνεχίζει να πραγματοποιεί τακτικά πλήγματα στον Λίβανο, υποστηρίζοντας ότι στοχεύουν υποδομές και μέλη της Χεζμπολάχ.
Πηγή: pagenews.gr
Το σχόλιο σας