Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν προς την Κίνα αυξήθηκαν σε 1,9 εκατ. bpd παρά τις αμερικανικές κυρώσεις

Πηγή Φωτογραφίας: VOA, Data: China Imports of Russian Oil Highest Since Ukraine Invasion
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν θα διεξάγουν διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας το Σάββατο, καθώς η Τεχεράνη ελπίζει να επιτύχει την ελάφρυνση των κυρώσεων.
Όπως αναφέρει το al monitor, οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου προς την Κίνα αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Μάρτιο, αλλά θα μπορούσαν να επιβραδυνθούν αυτόν τον μήνα εν μέσω της εμβάθυνσης των αμερικανικών κυρώσεων και καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν προετοιμάζονται για συνομιλίες.
Διάφοροι παρατηρητές παρατήρησαν σημαντική αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν προς την Κίνα τον Μάρτιο. Η Kpler, μια εταιρεία αναλύσεων, ανέβασε τις ιρανικές εισαγωγές πετρελαίου από την Κίνα σε 1,37 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας υψηλό πέντε μηνών.
Η S&P Global Commodity Insights ανέφερε σε έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα ότι οι ιρανικές εξαγωγές αργού πετρελαίου προς τα ανεξάρτητα διυλιστήρια της Κίνας ανήλθαν σε ρεκόρ 1,91 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο, αυξημένες κατά 19,5% από το ανώτατο επίπεδο των 1,6 εκατ. βαρελιών ημερησίως τον Φεβρουάριο.
Τα ανεξάρτητα διυλιστήρια της Κίνας, γνωστά ως τευτλοδοχεία, είναι ιδιωτικές εγκαταστάσεις που βασίζονται σε πετρέλαιο από το Ιράν, τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα. Και οι τρεις χώρες υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις που στοχεύουν τις ενεργειακές τους βιομηχανίες.
Η S&P Global Insights επικαλέστηκε για την αύξηση αυτή τη «βελτιωμένη εφοδιαστική» και την «ανταγωνιστική τιμολόγηση». Οι εισαγωγές θα μπορούσαν να επιβραδυνθούν τον Απρίλιο μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν, αλλά θα παραμείνουν σχετικά υψηλές, σύμφωνα με τον οίκο.
«Ενώ ορισμένα ανεξάρτητα διυλιστήρια υιοθετούν μια στάση αναμονής εν μέσω των ενισχυμένων γεωπολιτικών κινδύνων, οι έμποροι αναμένουν ότι οι εισαγωγές θα παραμείνουν αυξημένες όσο το ιρανικό αργό παραμένει σε ανταγωνιστικές τιμές», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία προβλέπει εισαγωγές περίπου 1,71 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε τη στρατηγική της «μέγιστης πίεσης» κατά του Ιράν τον Φεβρουάριο, επιβάλλοντας πρόσθετες κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία σε μια προσπάθεια να φέρει την Τεχεράνη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Μεγάλο μέρος των κυρώσεων είχε ως στόχο το εμπόριο πετρελαίου του Ιράν με την Κίνα. Το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις στην Shandong Shouguang Luqing Petrochemical Co., Ltd, ένα από τα διυλιστήρια τσαγιού της Κίνας, στα τέλη Μαρτίου, επειδή φέρεται να έλαβε ιρανικό πετρέλαιο.
Το δημοσίευμα του Reuters σημειώνει ότι οι εξαγωγές προς την επαρχία Shandong αυξήθηκαν τον Μάρτιο. Η Κίνα αγοράζει περίπου το 90% των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν και το ιρανικό πετρέλαιο αντιπροσώπευε το 13% των συνολικών κινεζικών εισαγωγών αργού, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Τον Φεβρουάριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε περισσότερα από 30 άτομα και πλοία επειδή φέρονται να διευκόλυναν τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου προς την Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Η Κίνα επέκρινε την πρόσφατη επιβολή πρόσθετων κυρώσεων. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ χαρακτήρισε τα μέτρα «παράνομα» σε συνέντευξη Τύπου στα τέλη του περασμένου μήνα.
«Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να διαταράσσουν την κανονική επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και του Ιράν», δήλωσε.
Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από την Κίνα έρχονται εν μέσω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον λόγω των δασμών του Τραμπ. Την Τετάρτη, ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα στο 125%, ενώ άφησε σε ισχύ ομοιόμορφους δασμούς 10% για τον υπόλοιπο κόσμο. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Κίνα επέβαλε δασμούς 84% στις εισαγωγές των ΗΠΑ ως απάντηση στους προηγούμενους δασμούς του Τραμπ στη Λαϊκή Δημοκρατία.
Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν για πυρηνικές συνομιλίες στο Ομάν το Σάββατο, η πρώτη συνάντηση αυτού του είδους από το 2022. Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν σε μια πιθανή νέα πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας με έδρα τη Βιέννη τον Φεβρουάριο, το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν έφθασε σε επίπεδα καθαρότητας έως και 60% στις 8 Φεβρουαρίου, λίγο πριν από το 90% περίπου που απαιτείται για υλικό οπλικού βαθμού.
Ο Τραμπ αποσύρθηκε από την αρχική πυρηνική συμφωνία του 2015 το 2018 και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις. Οι προσπάθειες του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν να διαπραγματευτεί την επιστροφή στη συμφωνία κατέρρευσαν το 2022 εν μέσω της υποστήριξης του Ιράν στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων του Μαχσά Αμινί εκείνο το έτος.
Η αρχική συμφωνία είχε καταργήσει τις κυρώσεις κατά του Ιράν με αντάλλαγμα τη μείωση του πυρηνικού του προγράμματος, αλλά ο Τραμπ υποστήριξε ότι η συμφωνία ήταν ανεπαρκής για να ανακόψει την υποτιθέμενη επιδίωξη του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.
Η οικονομική πίεση ήταν ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο το Ιράν αποδέχθηκε την προσφορά των ΗΠΑ για τις επικείμενες συνομιλίες, ανέφερε ο ανταποκριτής του Al-Monitor στην Τεχεράνη.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας