Νέα Αριστερά: Δύο κόσμοι για το ζήτημα των συνεργασιών

Πηγή Φωτογραφίας: [367445] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Αριστεράς δείχνει να είναι διχασμένη σχετικά με τις συνεργασίες της, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, υποστήριξε τη συνεργασία με το κόμμα της Κουμουνδούρου, ενώ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης εξέφρασε την αντίθεσή του, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσει μια τέτοια συνεργασία. Η διαφωνία μεταξύ του προεδρείου και του γραμματέα του κόμματος αναδεικνύει ένα σοβαρό ζήτημα για τη Νέα Αριστερά, καθώς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής φαίνεται να είναι διχασμένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Χαρίτσης στην εισήγησή του αναφέρθηκε σε έναν «οδικό χάρτη» για τη δημιουργία ενός «Λαϊκού Μετώπου», ο οποίος περιλαμβάνει:
Συνδιοργάνωση το επόμενο διάστημα δημόσιων εκδηλώσεων, συζητήσεων και ημερίδων, με πρόσκληση στα άλλα κόμματα για θέματα αιχμής. Πρόσκληση προς τις δυνάμεις του Λαϊκού Μετώπου –και σε κοινωνικές οργανώσεις– για δημιουργία κοινών ομάδων επεξεργασίας προγραμματικών θέσεων. Συγκροτημένο συντονισμό κοινοβουλευτικών ομάδων για από κοινού δράση στη Βουλή. Συντονισμό δράσης σε κοινωνικούς χώρους και κοινωνικές κινητοποιήσεις. Ανάληψη, από κοινού με άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, πρωτοβουλίας για την Ειρήνη.
«Δεν μπορώ να προδικάσω την πορεία και την εξέλιξη του εγχειρήματος. Είμαστε εδώ για να αξιολογούμε την κατάσταση, να συζητάμε και να προσαρμόζουμε την τακτική μας», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης. Πρόσθεσε ότι «μέσω του διαλόγου και της κοινής κινητοποίησης, καθώς και της δυναμικής που θα αναπτυχθεί, θα εκτιμηθεί αν μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που ένα Λαϊκό Μέτωπο επιδιώκει καταστατικά: μια εκλογική συνεργασία αυτοτελών σχημάτων με προγραμματική βάση. Μια ενότητα μέσα από τις διαφορές μας».

«Απαντώντας στις ανησυχίες σχετικά με το ποιος θα ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας, θα είμαι απόλυτα ειλικρινής. Η πρόσκλησή μας απευθύνεται σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που ανέφερα προηγουμένως, με τις οποίες μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος σε προγραμματική βάση. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να γίνει μια αρχή με όσους ανταποκριθούν. Πρέπει να κάνουμε ένα πρώτο, αποφασιστικό βήμα που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της δημιουργίας ενός νέου πόλου. Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου» δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς.
«Πιστεύω ότι ένα πρώτο βήμα μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης, δημιουργώντας κινητικότητα στους κομματικούς σχηματισμούς και στην κοινωνία, και να ενθαρρύνει και άλλους να ακολουθήσουν» πρόσθεσε. «Ας είμαστε ειλικρινείς, σύντροφοι και συντρόφισσες, και ας δούμε τη συνολική εικόνα. Η έλλειψη μιας πραγματικής κουλτούρας πολιτικών συνεργασιών – μιας κουλτούρας που η Αριστερά διακηρύσσει διαχρονικά – έχει οδηγήσει σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση: η κοινωνία ζητά ενωτικές κινήσεις, ενώ η προοδευτική αντιπολίτευση παραμένει αμήχανη και ανίκανη να ανταποκριθεί. Ας παραδεχτούμε ότι, όσο δεν υπάρχει μια εναλλακτική πρόταση, ενωτική και ισχυρή απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη και τον κατακερματισμό των δυνάμεων της προοδευτικής αντιπολίτευσης, που θα προσφέρει ελπίδα στην κοινωνία, η αμφισβήτηση που εκφράστηκε από το κίνημα των Τεμπών θα συνεχίσει να κατευθύνεται προς μια θολή αντισυστημικότητα.»
«Πώς θα μπορέσουμε να κυβερνηθούμε με σύγχρονες ριζοσπαστικές και προοδευτικές πολιτικές; Αυτή είναι η ανησυχία των πολιτών και των ανθρώπων που ανήκουν στον κόσμο μας: τον κόσμο της εργασίας, της παραγωγής, της έρευνας, της δημιουργικότητας και της δημιουργίας πλούτου. Είχαμε συμφωνήσει ότι η πρόταση της Νέας Αριστεράς εστιάζει στο πολιτικό περιεχόμενο, το οποίο προέρχεται πάντα από τις αρχές της Αριστεράς. Αυτό το περιεχόμενο θα είναι το κριτήριο για όλες τις πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου πολιτικού χώρου, όχι μέσω παρασκηνιακών συμφωνιών κορυφής, αλλά μέσω κοινωνικών και προγραμματικών συγκλίσεων. Είχαμε θέσει ως στόχο η Νέα Αριστερά να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Στο ιδρυτικό μας συνέδριο, αναφέρθηκα στην ανάγκη δημιουργίας ενός Λαϊκού Μετώπου, με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων των κοινωνικών στρωμάτων που επιθυμούμε να εκπροσωπήσουμε, συνοδευόμενο από συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις. Αναφέρθηκα στις 6 προγραμματικές αιχμές που παρουσιάσαμε στη ΔΕΘ», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας