Οι προϋποθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογική συνεργασία

Πηγή Φωτογραφίας: [377170] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης, μιλούσε, ενώ παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, δημοσίευε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους 11 προγραμματικούς άξονες που προτείνει η Κουμουνδούρου ως βάση για τον διάλογο μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων.
Η χρονική επιλογή της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Ο κ. Φάμελλος είχε ήδη παρουσιάσει αναλυτικά τους 11 άξονες στην πρόσφατη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την έναρξη των δραστηριοτήτων της νεοσύστατης Επιτροπής Επανασυγκρότησης του κόμματος, η οποία απαρτίζεται από 730 μέλη.
Η απόφαση να δημοσιευθεί το συγκεκριμένο κείμενο κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της ΝεΑρ, του μοναδικού κόμματος που δεν έχει απορρίψει εντελώς την πρόταση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενδέχεται να στοχεύει στην πίεση προς το ηγετικό όργανο της ΝεΑρ για την υιοθέτηση μιας πολιτικής γραμμής συνεργασίας.
Είναι γνωστό ότι η ΝεΑρ βρίσκεται σε κατάσταση εσωκομματικής αναστάτωσης, καθώς τα μέλη της διαφωνούν σχετικά με το αν το επόμενο βήμα του κόμματος θα πρέπει να είναι αυτόνομο ή αν θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την εκλογική συνεργασία στις επόμενες εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο λεκτικό σχήμα του «βήματος» απασχόλησε έντονα τους ομιλητές στην Κεντρική Επιτροπή, καθώς πολλοί το θεωρούν ένα βήμα «πίσω».
Ωστόσο, η πίεση που ασκείται στη Νέα Αριστερά μέσω των δημοσκοπήσεων είναι αδιαμφισβήτητη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που επιθυμεί να ενισχύσει τα χαμηλά ποσοστά του, φαίνεται πρόθυμος να εκμεταλλευτεί το υπαρξιακό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Νέα Αριστερά.
Από την άλλη, οι δηλώσεις του Παύλου Πολάκη αποτύπωσαν την πραγματικότητα ότι αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρόθυμα να υποδεχτούν τους πρώην συντρόφους τους με ανοιχτές αγκάλες. Σε προσωπικές τους συζητήσεις, εκφράζουν την ανησυχία ότι όσοι παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ κατά την δύσκολη περίοδο του Κασσελάκη, αντιμετωπίζοντας σφοδρή κριτική από τα μέλη του κόμματος λόγω των αρνητικών καταστάσεων που δημιουργήθηκαν, δεν επιθυμούν να δουν εκείνους που απέφυγαν αυτή την κατάσταση να επιστρέφουν «δικαιωμένοι» και φέρνοντας μαζί τους έναν δικό τους μηχανισμό.
Στο ίδιο πνεύμα, ο Παύλος Πολάκης, ερωτηθείς για την πιθανότητα επιστροφής στελεχών της ΝεΑρ στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι η επιστροφή ενός μηχανισμού στο κόμμα, ο οποίος μας έχει κοστίσει αρκετά τα προηγούμενα χρόνια. Αν μιλάμε για μια ανιδιοτελή και χωρίς προϋποθέσεις επιστροφή μελών, τότε τους συγχωρούμε για το μεγάλο τους λάθος και είναι ευπρόσδεκτοι να επιστρέψουν. Δεν βλέπω άλλη δυνατότητα». Ωστόσο, σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Πολάκης δεν απορρίπτει τη γενική πολιτική των συμμαχιών, τις οποίες θεωρεί αναγκαίες για την «ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Επισημαίνει, ωστόσο, ότι έχει ενστάσεις σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την επίτευξη των συνεργασιών και των συναινέσεων.
Σήμερα ολοκληρώνεται η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Αριστεράς. Αν και δεν αναμένονται σημαντικές εξελίξεις πριν το Πάσχα, η απόφαση που θα ληφθεί θα καθορίσει τη στάση του κόμματος σχετικά με τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο «γραμμές» που συζητούνται είναι πολύ κοντά στις προτιμήσεις των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, και η τελική απόφαση αναμένεται να είναι οριακή.
Οι 11 άξονες που προτείνει επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσουν τη βάση για τις συζητήσεις, μαζί με τα ζητήματα που θα θέσει η Νέα Αριστερά, εφόσον επικρατήσει η άποψη υπέρ των συνεργασιών, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο.
Οι 11 άξονες του ΣΥΡΙΖΑ για να ανοίξει ο διάλογος των προοδευτικών δυνάμεων έχουν ως εξής:
1. Τραπεζικός τομέας
2. Ενέργεια – Ύδρευση
3. Αξιοπρεπείς Μισθοί – Συλλογικές Συμβάσεις
4. Στήριξη των συνταξιούχων
5. Ιδιωτικό χρέος
6. Στέγη
7. Μείωση έμμεσων φόρων
8. Παιδεία και Υγεία
9. Δικαιοσύνη
10. Συνταγματική Αναθεώρηση
11. Ισχυρή, ανεξάρτητη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας