Οικονομία

Politico: Η ΕΕ ποντάρει στον Τραμπ – Επανεκκίνηση συνομιλιών για LNG με τις ΗΠΑ

Politico: Η ΕΕ ποντάρει στον Τραμπ – Επανεκκίνηση συνομιλιών για LNG με τις ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Euractiv, As imports of US gas surge, so does concern over its environmental impact

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επανεκκινήσει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για LNG, βλέποντας ευκαιρία μετά την παύση δασμών - Το σχέδιο προβλέπει συγκέντρωση ζήτησης για καλύτερες τιμές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να καταθέσει νέα πρόταση για την ενίσχυση των αγορών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτιμώντας ότι ο Πρόεδρος Τραμπ εμφανίζεται πιο πρόθυμος για διαπραγματεύσεις μετά το προσωρινό «πάγωμα» των παγκόσμιων δασμών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, που επικαλείται τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους, η ΕΕ στοχεύει να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να βελτιώσει το κλίμα στο διατλαντικό εμπόριο, προσφέροντας μια ενεργειακή συμφωνία ως γέφυρα συνεργασίας.

Η κεντρική ιδέα του σχεδίου είναι η συγκέντρωση της ζήτησης φυσικού αερίου μέσω πανευρωπαϊκών παραγγελιών, κάτι που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Λευκού Οίκου και παράλληλα να εξασφαλίσει καλύτερες τιμές για τα κράτη-μέλη.

Αλλαγή στάσης στις ΗΠΑ – Το παράθυρο ευκαιρίας για την Ευρώπη Η ΕΕ επιδιώκει εδώ και μήνες να εμπλέξει την Ουάσινγκτον σε τέτοιες συνομιλίες, όμως η απάντηση από την αμερικανική πλευρά ήταν έως τώρα συγκεχυμένη και χλιαρή. Η αλλαγή έρχεται τώρα, με την αναταραχή στις αγορές να οδηγεί σε νέους υπολογισμούς. Όπως αναφέρει το Politico, επιχειρηματικοί ηγέτες στις ΗΠΑ πιέζουν τον Τραμπ να μετριάσει την προσέγγισή του. Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε: «Αυτές οι προτάσεις υπάρχουν καιρό, αλλά τώρα είναι η στιγμή να τις αξιοποιήσουμε».

Η ώθηση ήρθε και από τις δηλώσεις του Τραμπ την περασμένη Τρίτη, όταν κάλεσε την ΕΕ να αυξήσει κατά 350 δισ. δολάρια τις εισαγωγές αμερικανικής ενέργειας για να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα. Η επόμενη μέρα έφερε την παύση των περισσότερων δασμών για 90 ημέρες, μια ένδειξη διαλλακτικότητας που η ΕΕ θέλει να αξιοποιήσει με την ενεργειακή της πρόταση.

Αβεβαιότητες για τη βιωσιμότητα του σχεδίου Παρότι η πρόταση είναι φιλόδοξη, δεν λείπουν οι επιφυλάξεις. Η ΕΕ είχε προσπαθήσει στο παρελθόν κάτι παρόμοιο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ελπίζοντας σε μείωση των τιμών μέσω συλλογικών αγορών. Το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό, καθώς λίγες επιχειρήσεις συμμετείχαν στη διαδικασία.

Ένα ακόμα σημείο προβληματισμού είναι το κόστος. Η υποχρέωση των κρατών-μελών να γεμίζουν τις δεξαμενές αποθήκευσης LNG στο 90% έως την 1η Νοεμβρίου αυξάνει την πίεση για άμεσες αγορές. Δεδομένου ότι η προέλευση πολλών φορτίων είναι αμερικανική, η καλοκαιρινή ζήτηση ενδέχεται να αυξήσει τις τιμές. Ορισμένα κράτη ζητούν πλέον μεγαλύτερη ευελιξία στον στόχο, ώστε να μπορούν να καθυστερούν τις προμήθειες και να μειώσουν το κόστος συνολικά.

Η ΕΕ βρίσκεται έτσι μπροστά σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι: μπορεί να ενισχύσει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ και να κερδίσει πολιτικό κεφάλαιο, όμως για να πετύχει, χρειάζεται να πείσει τις αγορές – και τις κυβερνήσεις – ότι το νέο μοντέλο μπορεί να είναι και βιώσιμο και ανταγωνιστικό.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments