ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Άδωνις Γεωργιάδης: Κατάρριψη όλων των ισχυρισμών της ΕΦΣΥΝ για τον προγενετικό έλεγχο

Άδωνις Γεωργιάδης: Κατάρριψη όλων των ισχυρισμών της ΕΦΣΥΝ για τον προγενετικό έλεγχο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Άδωνις Γεωργιάδης: Κατάρριψη όλων των ισχυρισμών της ΕΦΣΥΝ για τον προγενετικό έλεγχο

«Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του DNA ενισχύει την πρόληψη και τη δικαιοσύνη στην υγειονομική φροντίδα»

Καίρια και διεξοδική απάντηση σε σημερινό άρθρο της «Εφημερίδας των Συντακτών» παρέχει, μέσω παρέμβασής του, ο Άδωνις Γεωργιάδης όσον αφορά τον προγενετικό έλεγχο στη χώρα μας.

Η εφημερίδα τονίζει ότι η δήθεν «αποκάλυψη» εγείρει σοβαρά ερωτήματα, καθώς αποκαλύπτεται ότι υποθηκεύονται τα πιο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των μελλοντικών γενεών, ενώ παράλληλα επιχειρείται η δόλια ιδιωτικοποίηση του ελέγχου του DNA των νεογνών, με τις ευλογίες του Άδωνι Γεωργιάδη.

Διατυπώνοντας, συγκεκριμένα, απαντήσεις σε κάθε ερώτημα που διατυπώνεται, έμμεσα ή απροκάλυπτα, στο εν λόγω δημοσίευμα, ο υπουργός Υγείας ξεκαθαρίζει εισαγωγικά ότι θεωρεί πως είναι μεγάλη ευθύνη να μπορούν να σωθούν οι ζωές παιδιών και αυτό να μη γίνεται πράξη.

Πιο ειδικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον Οκτώβριο του 2024, ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει εξ αποστάσεως στο συνέδριο του ICoNS, εκπροσωπώντας ρητά τον πρωθυπουργό, ότι «το γενωμικό screening» δεν είναι απλώς μια τεχνολογική πρόοδος, αλλά μια σημαντική ηθική επιλογή και μια επένδυση για το μέλλον των παιδιών μας και της κοινωνίας μας. Δεδομένου ότι ο Ά. Γεωργιάδης δεν θεωρείται ειδικός σε αυτά τα θέματα, η ΕΦΣΥΝ ρωτά ουσιαστικά αν η τοποθέτηση του υπουργού στηρίχθηκε στην εκτίμηση κάποιου συγκεκριμένου θεσμικού επιστημονικού φορέα της χώρας.

Η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη είναι αποστομωτική, δεδομένου ότι τονίζεται πως στις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου IcoNS, καθώς αντικατοπτρίζουν την πολιτική προσέγγιση της κυβέρνησης σχετικά με την αναγκαιότητα της πρόληψης και της προστασίας της δημόσιας υγείας. Αυτή η ανάγκη καθορίζει την απόφασή του Ά. Γεωργιάδη να υποστηρίξει επιστημονικές πρωτοβουλίες, των οποίων τα ερευνητικά αποτελέσματα θα συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών, θα επιτρέψουν έγκαιρη θεραπεία και θα σώσουν ζωές, εξοικονομώντας παράλληλα πολύτιμους πόρους του Ε.Σ.Υ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τα θεσμικά επιστημονικά όργανα της χώρας δεν θα πρέπει να παίζουν πολιτικό ρόλο ούτε να καθορίζουν τις κυβερνητικές επιλογές, οι οποίες προκύπτουν από τις αρχές και τις αξίες της. Αντίθετα, εκτιμάται ότι με την έναρξη του προγράμματος First Steps, θα μπορέσουν να ασκήσουν τον θεσμικό τους ρόλο, ο οποίος θα ενισχυθεί από αυτό το πρόγραμμα, και θα συμβάλουν στην εφαρμογή της πολιτικής μας στον τομέα της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπείας.

Επιπλέον, η ΕΦΣΥΝ διερωτάται αν είναι σωστό να υποθέσει πως ο υπουργός Υγείας έχει προσωπική δέσμευση στην προώθηση και την επιτυχία του προγράμματος γενετικού προληπτικού νεογνικού ελέγχου First Steps στην Ελλάδα.

Η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη είναι ξεκάθαρη, με τον υπουργό Υγείας να επισημαίνει ότι είναι «προσωπικά δεσμευμένος στην άσκηση και στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής η οποία στον τομέα της υγείας περιλαμβάνει την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση».

Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης καθιστά σαφές στην ΕΦΣΥΝ ότι αυτή αυθαίρετα υποθέτει πως το πρόγραμμα First Steps βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης, κάτι που δεν ισχύει, αφού έως σήμερα,έχει συσταθεί μόνο η επιτροπή παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης, και η πρακτική εφαρμογή του προγράμματος δεν έχει ξεκινήσει. Ως εκ τούτου, είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα.

Και ο υπουργός Υγείας καταλήγει, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το επιστημονικό συμβούλιο του Ι.Υ.Π έχει διατυπώσει κάποιες ενστάσεις οι οποίες αξιολογούνται από το Υπουργείο και την επιτροπή παρακολούθησης και εφόσον κάποιες από αυτές κριθούν βάσιμες θα ληφθούν υπόψη κατά την υλοποίηση».

Αναλυτικότερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης τονίζει στη σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Στις θητείες μου ως Υπουργός, πάντα πίστευα στην διαφάνεια και στην λογοδοσία. Η Εφημερίδα των Συντακτών έχει θέσει μία σειρά ερωτημάτων προς εμένα και προς το Υπουργείο Υγείας για το μνημόνιο του προληπτικού ελέγχου για γενετικές ασθένειες. Αν και η «αποκάλυψη» του ήταν τόσο «μεγάλη» που τα είχε όλα τότε δημοσιεύσει το ΑΠΕ https://amna.gr/macedonia/article/755665/Dorean-diagnosi-500-genetikon-pathiseon-se1000-brefi-stin-Ellada:

Εντούτοις θεωρώ ορθόν για την πληροφόρηση της Κοινής Γνώμης, να απαντήσω σε όλα τα ερωτήματα τους ένα προς ένα και αναλυτικά. Άλλωστε δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε εδώ όλα γίνονται για να σώσουμε ζωές παιδιών και τις οικογένειές τους, από ασθένειες που εμείς ακόμη στην Ελλάδα δεν μπορούμε εγκαίρως να εντοπίσουμε. Το θεωρώ μεγάλη μου ευθύνη να μπορούμε να σώσουμε κάποια παιδιά και να μην το κάνουμε:

Πρώτες είναι οι απαντήσεις των ερωτημάτων που απευθύνονται σε μένα προσωπικά:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΣΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Ερώτηση 1

Τον Οκτώβριο του 2024 είχατε δηλώσει εξ αποστάσεως στο συνέδριο του ICoNS, εκπροσωπώντας μάλιστα ρητά τον πρωθυπουργό, ότι “το γενωμικό screening δεν είναι απλώς μια τεχνολογική πρόοδος, αλλά μια σημαντική ηθική επιλογή και μια επένδυση για το μέλλον των παιδιών μας και της κοινωνίας μας”. Δεδομένου ότι δεν είστε ειδικός σε τέτοια θέματα, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε αν η τοποθέτησή σας αυτή βασίστηκε στην εκτίμηση κάποιου συγκεκριμένου θεσμικού επιστημονικού οργάνου της χώρας.

Απάντηση:

Επιμένω στις δηλώσεις μου στο συνέδριο του IcoNS διότι εκφράζουν την πολιτική μας θεώρηση ως προς την αναγκαιότητα της πρόληψης και της προστασίας της δημόσιας υγείας. Αυτή η αναγκαιότητα υπαγορεύει την απόφαση μου να στηρίξω επιστημονικές πρωτοβουλίες τα ερευνητικά αποτελέσματα των οποίων θα προλάβουν εκδήλωση ασθενειών, θα θεραπεύσουν έγκαιρα και θα σώσουν ζωές, εξοικονομώντας συγχρόνως πολύτιμους πόρους του Ε.Σ.Υ.

Η δε δήλωσή μου περί «ηθικής επιλογής και επένδυσης για το μέλλον» εδράζεται σε διεθνώς κατοχυρωμένες βιοηθικές θέσεις —όπως διατυπώνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την UNESCO, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δεοντολογίας στην Έρευνα, καθώς και από εθνικά συμβούλια άλλων κρατών μελών— σύμφωνα με τις οποίες ο προσυμπτωματικός γενετικός έλεγχος ενισχύει την αυτονομία, την πρόληψη και τη δικαιοσύνη στην υγειονομική φροντίδα.

Τα θεσμικά επιστημονικά όργανα της χώρας δεν πρέπει να διαδραματίζουν πολιτικό ρόλο ούτε υπαγορεύουν τις κυβερνητικές επιλογές οι οποίες εκπορεύονται από τις αρχές και τις αξίες που υπηρετούμε.

Αντίθετα πιστεύουμε ότι όταν οριστικοποιηθεί η έναρξη του προγράμματος First Steps θα ασκήσουν τον θεσμικό τους ρόλο ο οποίος ενισχύεται από το πρόγραμμα αυτό και θα αποτελέσουν αρωγό στην εφαρμογή της πολιτικής μας στον τομέα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας.

Ερώτηση 2

Σωστά υποθέτουμε ότι είστε προσωπικά δεσμευμένος με την προώθηση και την επιτυχία του προγράμματος γενετικού προληπτικού νεογνικού ελέγχου First Steps στην Ελλάδα;

Απάντηση:

Είμαι προσωπικά δεσμευμένος στην άσκηση και στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής η οποία στον τομέα της υγείας περιλαμβάνει την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση. Με την έννοια αυτή στηρίζω το πρόγραμμα αυτό και ευελπιστώ τα ερευνητικά του αποτελέσματα να δικαιώσουν την επιλογή του αυτή.

Ερώτηση 3

Είστε ικανοποιημένος από την εξέλιξη του προγράμματος First Steps; Υπάρχουν κάποια εμπόδια που πρέπει να υπερπηδηθούν;

Απάντηση:

Η ερώτηση αυτή προϋποθέτει, εσφαλμένα, ότι το πρόγραμμα First Steps βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μέχρι στιγμής έχει συγκροτηθεί μόνον η επιτροπή παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης και δεν έχει ξεκινήσει η πρακτική εφαρμογή του προγράμματος. Συνεπώς είναι πρόωρη η εξαγωγή συμπερασμάτων.

Το επιστημονικό συμβούλιο του Ι.Υ.Π έχει διατυπώσει κάποιες ενστάσεις οι οποίες αξιολογούνται από το Υπουργείο και την επιτροπή παρακολούθησης και εφόσον κάποιες από αυτές κριθούν βάσιμες θα ληφθούν υπόψη κατά την υλοποίηση».

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments