Ο Τσακαλώτος έβαλε φρένο στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: ΒΟΥΛΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2019 (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Με την παρέμβασή του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε το δικό του στίγμα, καθώς και αυτό των συντρόφων του, οι οποίοι από την αρχή δεν είχαν θετική στάση απέναντι σε οποιαδήποτε προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην κατεύθυνση που καθόρισε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, η τροπολογία του πρώην υπουργού Οικονομικών (η οποία έγινε αποδεκτή με πλειοψηφία 80 – 57 – 6 λευκά) ανέφερε ότι «η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Αριστεράς απορρίπτει σενάρια συγκόλλησης κοινοβουλευτικών ομάδων και επιμένει στην έναρξη προγραμματικού διαλόγου, προκειμένου να δοθεί πειστική απάντηση στο καθεστώς Μητσοτάκη».
Στο τελικό κείμενο γίνεται αναφορά σε συνεργασίες, τονίζοντας «συγκεκριμένες πρωτοβουλίες δράσης και διαλόγου εντός και εκτός του Κοινοβουλίου, καλώντας όλα τα κόμματα της αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης, καθώς και προσωπικότητες, πολίτες, κινήματα και φορείς».
Ωστόσο, είναι γεγονός ότι απορρίφθηκε η αρχική πρόταση του Αλέξη Χαρίτση, καθώς και το κάλεσμα του Σωκράτη Φάμελλου.
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον της Νέας Αριστεράς; Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει. Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το αν η σημερινή ηγεσία του κόμματος εκπροσωπεί μια διαφορετική οπτική για το μέλλον της Νέας Αριστεράς. Το σίγουρο είναι ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, τα μέλη του οργάνου αποφάσισαν να μην εντείνουν τις εντάσεις στις σχέσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από την παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, υπήρξε μια συμβιβαστική πρόταση από τους Νάσο Ηλιόπουλο και Κώστα Καρπόζηλο, την οποία όμως ο Νίκος Μπίστης και 22 ακόμα μέλη του οργάνου απέρριψαν εξαρχής.
Ο Αλέξης Χαρίτσης, κατά την εισήγησή του το Σάββατο, αναφέρθηκε σε «μια εκλογική συνεργασία αυτοτελών σχημάτων με προγραμματική βάση», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να γίνει μια αρχή με όσους ανταποκριθούν». Αντίθετα, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αποκλείοντας τη συνεργασία με την Κουμουνδούρου, τόνισε ότι «δεν μας αφορά σε αυτή τη φάση η δέσμευση στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και οι εσωτερικές του αντιφάσεις».
Στο ίδιο πνεύμα με τον Αλέξη Χαρίτση, η Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή της Κυριακής», απάντησε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, οι οποίοι είχαν χαρακτηρίσει μια πιθανή συνεργασία με την Κουμουνδούρου ως «καρικατούρα Λαϊκού Μετώπου».
«Δεν θα χαρακτήριζα ποτέ μια άλλη άποψη εντός του κόμματος ως καρικατούρα. Δεν βοηθά τον πολιτικό μας διάλογο. Πιστεύω ότι αν σε ενδιαφέρει η συσπείρωση για την οποία μίλησα και κατά τη γνώμη μου οφείλει να μας ενδιαφέρει, δουλεύεις για αυτήν και προχωράς τελικά με όσους συμμερίζονται την ανάγκη και με όσους μπορείς να συμφωνήσεις σε ένα βασικό προγραμματικό περιεχόμενο. Αν απαξιώνεις εκ των προτέρων τη συνεργασία με όποιον δείχνει να ανταποκρίνεται θετικά, τότε πώς θα επιτευχθεί η συσπείρωση; Εξάλλου η επιτυχία ενός πρώτου βήματος με εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που θα ανταποκριθούν μπορεί να ελκύσει στη συνέχεια και άλλες δυνάμεις».
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα αντιδράσουν στο μέλλον τα στελέχη που διαφωνούν με την απόφαση της ομάδας Σακελλαρίδη – Τσακαλώτου για τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά αν η Νέα Αριστερά δεν καταφέρει να ανακάμψει γρήγορα στις δημοσκοπήσεις. Ιδιαίτερα, καθώς στο τελικό κείμενο αναφέρεται ότι «επιβεβαιώνεται η απόφαση του 1ου Συνεδρίου της Νέας Αριστεράς για τη συγκρότηση Λαϊκού Μετώπου ως τη μόνη και κύρια απάντηση στο κοινωνικό αίτημα για την ανατροπή του καθεστώτος Μητσοτάκη και την ανάδειξη μιας κυβέρνησης που θα φέρει άμεσες και ριζικές αλλαγές σε κάθε τομέα της καθημερινής ζωής», είναι πιθανό να προκύψουν διαφορετικές ερμηνείες σχετικά με την κατεύθυνση του κόμματος στο μέλλον. Πολλά θα κριθούν και στο προγραμματικό συνέδριο που θα διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου, αμέσως μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας