Σε πρώτο πλάνο ο τουρισμός στις Κυκλάδες σε Σαντορίνη, Πάρο και Μύκονο- Στο τραπέζι μέτρα στήριξης

Πηγή Φωτογραφίας: freepik,Σε πρώτο πλάνο ο τουρισμός στις Κυκλάδες σε Σαντορίνη, Πάρο και Μύκονο- Στο τραπέζι μέτρα στήριξης
Το Περιφερειακό Συμβούλιο καλείται να εγκρίνει καταρχάς την εγγραφή στον προϋπολογισμό του ποσού που απαιτείται για τη χρηματοδότηση της ειδικής τουριστικής καμπάνιας της Σαντορίνης, για την οποία όπως υποστηρίζεται από την ίδια την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει ήδη ολοκληρώσει το σχεδιασμό και ξεκινάει άμεσα την υλοποίησή του.
Επιπλέον, θα ληφθούν αποφάσεις ως προς την ένταξη στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας των έργων που τυχόν θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση των υποδομών στα νησιά της Πάρου και της Μυκόνου, μετά την καταγραφή που κάνουν για τον σκοπό αυτό οι υπηρεσίες της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Υποδομών σύμφωνα με το newmoney.gr και τη Στεφανία Σούκη
Σε σχέση ειδικά με τη Σαντορίνη, στην ειδική εκδήλωση της περασμένης Παρασκευής που διοργάνωσε η Expedia Group- ο γνωστός διεθνής διαδικτυακός οργανισμός ταξιδιωτικών υπηρεσιών, με ετήσιες πωλήσεις για την Ελλάδα άνω του 1,5 δισ. ευρώ- ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κ. Ανδρέας Φιορεντίνος ανέφερε ότι ο ΕΟΤ προχωρά στην εφαρμογή ενός στοχευμένου σχεδίου δράσης, σε στρατηγική που βασίζεται «σε δύο άξονες: στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις διεθνείς αγορές και στην προβολή της Σαντορίνης ως top of mind προορισμού της χώρας, με θετική προβολή των αυθεντικών εμπειριών του νησιού και ανάδειξη του μοναδικού ηφαιστειακού χαρακτήρα του ως συγκριτικού πλεονεκτήματος που διαφοροποιεί τη Σαντορίνη από οποιονδήποτε άλλο προορισμό στον κόσμο» σύμφωνα με το newmoney.gr και τη Στεφανία Σούκη
Σημειωτέον ότι τώρα ενόψει του Πάσχα – ενδεικτικά- η Σαντορίνη έχει επιστρέψει στην κανονικότητα στην καθημερινότητά της, από πλευράς τουριστικής κίνησης όμως κινείται, όπως είναι εύλογο, σε σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς. Γεγονός, που οδήγησε και αρκετά ξενοδοχεία του νησιού να μεταθέσουν το άνοιγμα από το Μάιο και μετά και να παραμείνουν κλειστά ώστε να αναπληρώσουν και το χρόνο προετοιμασίας για τη θερινή σεζόν. Για την περίοδο του Πάσχα και συνολικά τον Απρίλιο η κίνηση στο νησί είναι κυρίως από το ελληνικό κοινό με σαφώς λιγότερες αφίξεις από το εξωτερικό.

Αντίστοιχα και στην περίπτωση των ξενοδοχείων σε Μύκονο-Πάρο δεν θα ανοίξουν σε μεγάλο ποσοστό τώρα το Πάσχα αναμένοντας το Μάιο οπότε είναι και πιο μεγάλος ο αριθμός των κρατήσεων, με το επιπλέον δεδομένο ότι μεσολαβεί και μεγαλύτερο διάστημα φέτος το Πάσχα μέχρι την ουσιαστική έναρξη της σεζόν με περισσότερες πτήσεις για την άφιξη ξένων επισκεπτών.
Μια πρώτη απάντηση έρχεται από τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, από το εργαλείο airdata tracker, δηλαδή τις κρατήσεις για αεροπορικές θέσεις που έχουν γίνει το προηγούμενο δίμηνο και αφορούν στο διάστημα Μάρτιος-Οκτώβριος 2025.
Εκεί αποτυπώνεται μια μεγάλη πτώση για τη Σαντορίνη, με τις προγραμματισμένες θέσεις από το εξωτερικό να έχουν πτώση της τάξεως του 11,1%, σε σχέση με το 2024. 757.500 είναι οι κρατήσεις ως τώρα για αυτό το διάστημα, με τις βασικές αγορές που έχει η Σαντορίνη, να είναι σε πτώση, με εξαίρεση την Ιταλία. Ενδεικτικά, Αγγλία και Γαλλία έχουν διψήφια μείωση στις κρατήσεις για Σαντορίνη, 27,7% και 26,9% αντίστοιχα!
Η Σαντορίνη είναι ο μόνος προορισμός στην Ελλάδα που διαθέτει αεροδρόμιο και έχει μείωση στις αεροπορικές κρατήσεις, και ο μόνος από τις Κυκλάδες που οι σεισμοί το επηρέασαν. Η Μύκονος για παράδειγμα, έχει ελαφρώς αυξημένες κρατήσεις, 1,4% πάνω, σε ένα σύνολο 654.000. Εκεί βέβαια, συνέβαλε η άνοδος κρατήσεων από το Ισραήλ, που είναι στο 54,3% πάνω σε σχέση με το 2024, με το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει κι εδώ διψήφια πτώση, στο 11%.
Η Σαντορίνη και η Μύκονος συμπληρώνουν έναν χάρτη 28,25 εκατομμυρίων κρατήσεων σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας για το 7μηνο της θερινής σεζόν, με το 52,9% αυτών να είναι για το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όπου η πληρότητα αγγίζει το 80-90%. Ο μήνας με τη μεγαλύτερη δυναμική είναι ο Απρίλιος, πάντα σε σύγκριση με το 2024 και σε επίπεδο ποσοστιαίας ανόδου, όχι σε απόλυτους αριθμούς. Οι 6 από τους 7 μήνες του διαστήματος έχουν μονοψήφια άνοδο, ο Απρίλιος έχει διψήφια με 11%.
Συνολικά, σε όλα τα αεροδρόμια, η αγορά της Αμερικής έχει άνοδο 18,6%, όπως και όλες οι βασικές αγορές, με εξαίρεση τη Γαλλία, όπου σημειώνεται πτώση 3,4%.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας