Διεθνή

Τραμπ εναντίον Χάρβαρντ: Το παρασκήνιο της μετωπικής σύγκρουσης

Τραμπ εναντίον Χάρβαρντ: Το παρασκήνιο της μετωπικής σύγκρουσης

Πηγή Φωτογραφίας: Vnis Education, How to Apply to Harvard University as an International Student

Η κυβέρνηση ζητά συμμόρφωση σε συγκεκριμένες οδηγίες όπως: - Κατάργηση όλων των προγραμμάτων για τη διαφορετικότητα

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει έρθει σε πλήρη ρήξη με το Χάρβαρντ, μετά την κατηγορηματική άρνηση του πανεπιστημίου να αποδεχθεί ένα σύνολο απαιτήσεων που επιβλήθηκαν από την Ουάσιγκτον, τις οποίες το Χάρβαρντ χαρακτηρίζει «παράνομες».

Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση: αποφάσισε να παγώσει χρηματοδοτήσεις ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μια σύμβαση 60 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τους New York Times, η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης αποτελεί σημαντική καμπή στην συνεχιζόμενη επίθεση της κυβέρνησης Τραμπ κατά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο -όπως έχει δηλωθεί- την «εκρίζωση της ιδεολογικής μονομέρειας και της αντισημιτικής ανοχής» στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Τι επιδιώκει η διοίκηση Τραμπ

Η επιστολή της κυβέρνησης προς το Χάρβαρντ απαριθμούσε μια σειρά απαιτήσεων που θα άλλαζαν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας του πανεπιστημίου.

Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται:

– Παροχή όλων των στοιχείων εισαγωγής —συμπεριλαμβανομένων των απορριφθέντων και των γκρινιασμένων υποψηφίων— διαχωρισμένων κατά φυλή, καταγωγή, GPA και επιδόσεις σε εξετάσεις.

– Διενέργεια ελέγχου λογοκλοπής για όλους τους νυν και υποψήφιους καθηγητές.

– Κατάργηση όλων των προγραμμάτων που σχετίζονται με τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη.

– Άμεση αναφορά των ξένων φοιτητών που διαπράττουν πειθαρχικά παραπτώματα στις ομοσπονδιακές αρχές.

– Επιβολή εξωτερικού ελέγχου σε ακαδημαϊκά προγράμματα με «ιστορικά προβλήματα αντισημιτισμού», όπως η Σχολή Δημόσιας Υγείας, η Ιατρική Σχολή και το Divinity School.

– Αξιολόγηση της «πολιτικής πολυφωνίας» στα τμήματα και πιθανή παρέμβαση για την ενίσχυσή της.

– Διενέργεια προσλήψεων υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, τουλάχιστον ως το 2028.

Πρόκειται για αιτήματα που, σύμφωνα με τη διοίκηση του Χάρβαρντ, συνιστούν πρωτοφανή παραβίαση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της συνταγματικής αυτονομίας ενός ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Πώς αντιδρά το Πανεπιστήμιο

Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου, Άλαν Γκάρμπερ, αντέδρασε άμεσα με επιστολή προς την ακαδημαϊκή κοινότητα, δηλώνοντας: «Καμία κυβέρνηση – ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης – δεν έχει το δικαίωμα να καθορίζει τι θα διδάσκουν τα πανεπιστήμια, ποιους θα προσλαμβάνουν και ποιους θα εκπαιδεύουν».

Ο Γκάρμπερ τόνισε ότι το Χάρβαρντ έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη βελτίωση του κλίματος στην πανεπιστημιούπολη. Αυτές περιλαμβάνουν πειθαρχικές ποινές για φοιτητές, επενδύσεις στην ιδεολογική πολυφωνία και ενίσχυση της ασφάλειας. Ωστόσο, όπως επισήμανε, η κυβέρνηση επέλεξε να αγνοήσει αυτές τις προσπάθειες και να επιβάλει όρους που παραβιάζουν την ανεξαρτησία της ακαδημαϊκής κοινότητας.

«Το πανεπιστήμιο δεν θα παραδώσει την ανεξαρτησία του ούτε θα απεμπολήσει τα συνταγματικά του δικαιώματα», έγραψε χαρακτηριστικά.

Κινήσεις του πολιτικού κόσμου

Η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Ελίζ Στεφάνικ ζήτησε από την κυβέρνηση να «σταματήσει εντελώς τη χρηματοδότηση προς το Χάρβαρντ». Ταυτόχρονα, εννέα ερευνητικά πανεπιστήμια και τρεις πανεπιστημιακοί οργανισμοί προσέφυγαν κατά της κυβέρνησης, απαιτώντας την αποκατάσταση επιχορηγήσεων ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Ενέργειας.

Ο καθηγητής νομικής Νίκολας Μπάουι, εκπροσωπώντας το τοπικό παράρτημα της American Association of University Professors, δήλωσε: «Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για το θάρρος και την ηγεσία του προέδρου Γκάρμπερ. Η απάντησή του αναγνωρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να διαπραγματευτείς υπό εκβιασμό».

Μια συμβολική αντιπαράθεση με βαθιές προεκτάσεις

Η στάση του Χάρβαρντ θεωρείται καθοριστική για ολόκληρο τον ακαδημαϊκό τομέα. Ο πρόεδρος του American Council on Education, Τεντ Μίτσελ, δήλωσε ότι η θέση του πανεπιστημίου παρέχει έναν «οδικό χάρτη» για τα υπόλοιπα ιδρύματα, ενώ φοιτητές όπως ο Ίθαν Κέλι χαρακτήρισαν την επιστολή του προέδρου Γκάρμπερ ως «ανακούφιση» και «ισχυρό μήνυμα».

Αυτή η αντιπαράθεση αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να επιβάλει κεντρικό έλεγχο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να περιορίσει τα προγράμματα διαφορετικότητας και να αναδιαμορφώσει τα πανεπιστήμια με πολιτικά κριτήρια.

Από την πλευρά του, το Χάρβαρντ —ως το πιο ισχυρό πανεπιστήμιο της χώρας— αποφάσισε να μην υποχωρήσει, θέτοντας τις βάσεις για μια μακρά και ενδεχομένως νομικά επώδυνη σύγκρουση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments