Το Χάρβαρντ υπό τη δυσμένεια Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: The College Post, Harvard, World's Richest University, Sees Endowment Skyrocket to $53.2B
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι αποφάσισε το πάγωμα επιχορήγησης ύψους 2,2 δισ. δολ. για το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, από τα πλέον γνωστά στον κόσμο, εξαιτίας της άρνησής του να δεχτεί τις απαιτήσεις της στο πλαίσιο του αγώνα της για την καταπολέμηση του «αντισημιτισμού».
«Η παρακώλυση της μαθησιακής διαδικασίας στις πανεπιστημιουπόλεις αυτά τα τελευταία χρόνια είναι απαράδεκτη. Η παρενόχληση Εβραίων φοιτητών είναι αφόρητη (…) Η κοινή ειδική επιχειρησιακή ομάδα για τον αγώνα εναντίον του αντισημιτισμού ανακοινώνει το πάγωμα επιχορηγήσεων 2,2 δισ. δολ. αρκετών ετών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ.
Σε απάντηση για το πάγωμα της χρηματοδότησης, το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε πως «η αποχώρηση της κυβέρνησης από αυτές τις συνεργασίες θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία και την ευημερία εκατομμυρίων ατόμων, αλλά και την οικονομική ασφάλεια και ζωτικότητα του έθνους μας».

«Το πανεπιστήμιο θα παραμείνει ανεξάρτητο»
Το πανεπιστήμιο έλαβε επιστολή την περασμένη εβδομάδα που περιγράφει πρόσθετες απαιτήσεις της κυβέρνησης προκειμένου «θα διατηρηθεί η οικονομική σχέση του Χάρβαρντ».
«Εχουμε ενημερώσει τη διοίκηση μέσω του νομικού μας συμβούλου ότι δεν θα αποδεχτούμε την προτεινόμενη συμφωνία τους», δήλωσε από πλευράς του ο πρόεδρος του Χάρβαρντ Αλαν Μ. Γκάρμπερ. «Το πανεπιστήμιο δεν θα παραιτηθεί από την ανεξαρτησία του και τα συνταγματικά του δικαιώματα», πρόσθεσε ο Γκάρμπερ.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει απειλήσει πολλά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ με περικοπές στη χρηματοδότηση εάν δεν γίνουν αλλαγές στην πολιτική τους και η κίνηση του Χάρβαρντ σηματοδοτεί την πρώτη απόρριψη των απαιτήσεων του Λευκού Οίκου, η οποία προέρχεται μάλιστα από ένα πανεπιστήμιο «ελίτ», όπως σχολιάζει το CNN.
Διαφορετικότητα και… μάσκες
Στις απαιτήσεις της κυβέρνησης Τραμπ, περιλαμβάνονται:
- εξάλειψη των προγραμμάτων του Χάρβαρντ που προωθούν τη διαφορετικότητα, τη δικαιοσύνη και την ένταξη,
- απαγόρευση της χρήσης μασκών σε διαμαρτυρίες στην πανεπιστημιούπολη,
- μεταρρυθμίσεις στις προσλήψεις και η εισδοχή βάσει αξιοκρατίας.
- μείωση της εξουσίας που κατέχουν οι καθηγητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι, σύμφωνα με σχόλιο στη σχετική επιστολή είναι «περισσότερο αφοσιωμένοι στον ακτιβισμό παρά στις υποτροφίες».
Οι προτεινόμενες αλλαγές εντάσσονται, σύμφωνα με την κυβέρνηση Τραμπ, στην ευρύτερη προσπάθεια για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού στις πανεπιστημιουπόλεις έπειτα από πολυήμερες διαμαρτυρίες για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα που, πριν από έναν χρόνο, εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.
«Ο πρόεδρος Τραμπ εργάζεται για να κάνει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ξανά σπουδαία, βάζοντας τέλος στον ανεξέλεγκτο αντισημιτισμό και διασφαλίζοντας ότι τα δολάρια των φορολογουμένων δεν χρηματοδοτούν την υποστήριξη του Χάρβαρντ σε επικίνδυνες φυλετικές διακρίσεις ή βία με ρατσιστικά κίνητρα», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Ο Γκάρμπερ απαντώντας, τόνισε πως η πλειονότητα των αιτημάτων «αντιπροσωπεύει άμεσο κυβερνητικό έλεγχο των ‘πνευματικών συνθηκών’ στο Χάρβαρντ».
«Καμία κυβέρνηση – ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα είναι στην εξουσία – δεν πρέπει να υπαγορεύει τι θα διδάξουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ποιους θα δέχονται και θα προσλαμβάνουν και ποιους τομείς σπουδών και έρευνας θα ακολουθήσουν», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος του Χάρβαρντ.
Σημειώνεται πως η επιδότηση του Χάρβαρντ ανήλθε σε 53,2 δισ. δολ. το 2024, σύμφωνα με οικονομική έκθεση του πανεπιστημίου.
Το προσωπικό του Χάρβαρντ απάντησε με μήνυση
Ο σύλλογος καθηγητών του πανεπιστημίου, μαζί με την εθνική ομοσπονδία πανεπιστημιακών καθηγητών, κατέθεσαν μήνυση κατά της κυβέρνησης Τραμπ σήμερα Παρασκευή, απαιτώντας παράλληλα άμεση προσωρινή διαταγή ώστε η κυβέρνηση να μην διακόψει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση του Χάρβαρντ, όπως μετέδωσε το CNN.
Στη μήνυση γίνεται ακόμη αναφορά στο πώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη προχωρήσει στο πάγωμα της χρηματοδότησης άλλων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως το Πανεπιστήμιο Κολούμπια -το πρώτο που στόχευσε. Υπενθυμίζεται πως το Κολούμπια έχασε επιχορηγήσεις ύψους 400 εκατ. δολ., στο πλαίσιο αντίστοιχων πρωτοβουλιών του Λευκού Οίκου.
Οι καθηγητές κατηγορούν την κυβέρνηση Τραμπ για «αυταρχικές» πρακτικές και για παραβίαση των δικαιωμάτων των διδασκόντων.
Συλλήψεις φοιτητών
Την ίδια στιγμή, δικαστής στο Βερμόντ των ΗΠΑ ζήτησε από την κυβέρνηση του Τραμπ να μην απελάσει φοιτητή του πανεπιστημίου Κολούμπια, ακτιβιστή υπέρ των Παλαιστινίων, ο οποίος συνελήφθη όταν πήγε στην προγραμματισμένη συνέντευξή του για να λάβει την αμερικανική υπηκοότητα.
Ο δικαστής Γουίλιαμ Σέσιονς ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να μην απελάσει από τις ΗΠΑ τον Μόχσεν Μαχντάουι και να μην τον απομακρύνει από την πολιτεία Βερμόντ.
Ο Μαχντάουι, που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ήταν φοιτητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου σκοπεύει να επιστρέψει το φθινόπωρο για το μεταπτυχιακό του. Επίσης διαθέτει «πράσινη κάρτα» για παραμονή στις ΗΠΑ από το 2015, όπως εξήγησαν οι δικηγόροι του.
Ο Μαχντάουι είναι συνιδρυτής οργάνωσης Παλαιστίνιων φοιτητών στο Κολούμπια μαζί με τον Μαχμούντ Χαλίλ, προσωπικότητα του φιλοπαλαιστινιακού φοιτητικού κινήματος στις ΗΠΑ, τον οποίο η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να απελάσει από τη χώρα μετά τη σύλληψή του στις 8 Μαρτίου.
Ο Χαλίλ κρατείται σε φυλακή της Λουιζιάνα εν αναμονή της απέλασής του. Δικαστής στην πολιτεία αυτή έκρινε την Παρασκευή ότι μπορεί να απελαθεί με μία απόφαση που επιτρέπει στην κυβέρνηση Τραμπ να συνεχίσει τις προσπάθειές της να απομακρύνει από τη χώρα αλλοδαπούς φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές που βρίσκονται νόμιμα στη χώρα και δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα.
«Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι σκοπεύει να εκδικηθεί και να τιμωρήσει πρόσωπα όπως ο Μαχντάουι, ο οποίος στηρίζει την εκεχειρία και τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Γάζα», τόνισαν οι δικηγόροι του.
«Απειλές για την εξωτερική πολιτική»
Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει ότι οι αλλοδαποί φοιτητές μπορεί να απελαθούν επειδή στηρίζουν τους Παλαιστίνιους και έχουν επικρίνει το Ισραήλ για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές τους απειλές για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Επικριτές του Ρεπουμπλικάνου προέδρου χαρακτηρίζουν τις ενέργειες αυτές επίθεση στην Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία προστατεύει την ελευθερία του λόγου.
Φίλος του Μαχντάουι ανήρτησε στο διαδίκτυο βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο νεαρός με χειροπέδες, να κάνει στο σήμα της νίκης με τα δάκτυλά του, ενώ μέλη του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, με καλυμμένα τα πρόσωπα, τον οδηγούν μέσα σε όχημα.
Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς και άλλοι αιρετοί από το Βερμόντ χαρακτήρισαν τη σύλληψη του Μαχντάουι «ανήθικη, απάνθρωπη και παράνομη».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας