Οικονομία

«Ένεση» εσόδων από πρόωρη είσπραξη ΕΝΦΙΑ, αλλά και καθυστερήσεις πληρωμών στο ΠΔΕ

Εντυπωσιακή εκκίνηση κατέγραψε η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2025, με το πρωτογενές πλεόνασμα να εκτινάσσεται στα 4,5 δισ. ευρώ (4.493 εκατ. για την ακρίβεια) κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Εντυπωσιακή εκκίνηση κατέγραψε η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2025, με το πρωτογενές πλεόνασμα να εκτινάσσεται στα 4,5 δισ. ευρώ (4.493 εκατ. για την ακρίβεια) κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Η επίδοση αυτή, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ξεπέρασε κατά πολύ τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 0,6 δισ. ευρώ (616 εκατ. ευρώ) και είναι σημαντικά υψηλότερη από το αντίστοιχο περσινό πλεόνασμα των 3,0 δισ. ευρώ (2.987 εκατ. ευρώ). Αντίστοιχα, το συνολικό ισοζύγιο του προϋπολογισμού εμφάνισε πλεόνασμα 1,6 δισ. ευρώ, αντί για στόχο ελλείμματος 2,4 δισ. ευρώ, δηλαδή σημείωσε υπέρβαση 4 δισ. ευρώ σύμφωνα με το newmoney.gr και τον Κωστή Πλάντζο

Ωστόσο, αυτό το εντυπωσιακό, εκ πρώτης όψεως, πλεόνασμα καταγράφεται σε τροποποιημένη ταμειακή βάση και όχι σε δημοσιονομική, η οποία είναι και η κρίσιμη για την αξιολόγηση της πορείας της οικονομίας και τη λήψη αποφάσεων για μέτρα πολιτικής. Η θεαματικά μεγάλη διαφορά από τον στόχο οφείλεται σε σημαντικό βαθμό σε παράγοντες συγκυριακούς ή λογιστικούς. Συγκεκριμένα, περίπου 2,1 δισ. ευρώ (1,42 δισ. από τον τακτικό προϋπολογισμό και 0,7 δισ. από τις επενδυτικές δαπάνες) αφορούν πληρωμές που απλώς μεταφέρθηκαν χρονικά για αργότερα μέσα στο έτος και δεν συνιστούν μόνιμη εξοικονόμηση. Επιπλέον, σχεδόν 0,9 δισ. ευρώ (890 εκατ. ευρώ) από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ εισπράχθηκαν τον Μάρτιο αντί για τον Απρίλιο, «φουσκώνοντας» τα έσοδα του τριμήνου.

Η βαθύτερη ανάλυση αυτών των στοιχείων, για να διαπιστωθεί το πραγματικό, διατηρήσιμο και επαναλαμβανόμενο μέρος αυτού του πλεονάσματος, θα αποτελέσει την πυξίδα για τις αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου. Από αυτήν την «ακτινογραφία» των δημοσίων οικονομικών θα εξαρτηθεί ο σχεδιασμός και η εξειδίκευση των νέων μέτρων πολιτικής και, κυρίως, των ελαφρύνσεων για τη μεσαία τάξη, που η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι θα παρουσιαστούν εντός του έτους. Η βιωσιμότητα της υπεραπόδοσης είναι το «κλειδί» που θα ξεκλειδώσει τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο