Policy Briefs

ΕΕ: Σχέδιο Στήριξης για την Παλαιστίνη: 1,6 δισ. ευρώ για ανάκαμψη και ειρήνη

Στη συνέντευξή της, παρουσίασε το προτεινόμενο πολυετές πρόγραμμα στήριξης για την Παλαιστίνη, το οποίο ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ και έχει ως στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανάκαμψης της περιοχής.

Στα αποτελέσματα του πρώτου πολιτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ της ΕΕ και της Παλαιστινιακής Αρχής, αναφέρθηκε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Κάγια Κάλας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε  στο Λουξεμβούργο. Στη συνέντευξή της, παρουσίασε το προτεινόμενο πολυετές πρόγραμμα στήριξης για την Παλαιστίνη, το οποίο ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ και έχει ως στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανάκαμψης της περιοχής.

Το πρόγραμμα, όπως ανέφερε η κυρία Κάλας,  δεν είναι μόνο μια έκφραση αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, αλλά και μια δέσμευση για την προώθηση μιας «διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης με βάση τη λύση των δύο κρατών», θέτοντας σε πρώτο πλάνο τη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Οι Τρεις Κύριοι Πυλώνες του Προγράμματος Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης, το οποίο θα καλύψει την περίοδο 2025-2027 και θα επικεντρωθεί σε τρεις βασικούς τομείς. Στήριξη της Δημόσιας Διοίκησης

Ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος αφορά τη στήριξη των δημόσιων υπηρεσιών για τον παλαιστινιακό λαό, με κονδύλια περίπου 620 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα βοηθήσουν την Παλαιστινιακή Αρχή να συνεχίσει να παρέχει βασικές υπηρεσίες στους πολίτες της, ενώ παράλληλα θα συνδεθούν με τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στη δημοσιονομική βιωσιμότητα, τη δημοκρατική διακυβέρνηση και τη δημιουργία υποδομών. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να ενισχύσει τη βιωσιμότητα του παλαιστινιακού κράτους, στο σύνολο των κατεχόμενων εδαφών. Ανάκαμψη και Σταθεροποίηση της Δυτικής Όχθης και της Γάζας Ο δεύτερος πυλώνας επικεντρώνεται στη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και σταθερότητας των περιοχών της Δυτικής Όχθης και της Γάζας. Η προτεινόμενη χρηματοδότηση για αυτόν τον τομέα ανέρχεται σε 576 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση έργων υποδομής, καθώς και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στους τομείς του νερού, της ενέργειας και άλλων βασικών υποδομών. Παράλληλα, θα παρέχονται 82 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στην Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την Αρωγή και τα Έργα για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), προκειμένου να συνεχιστεί το ανθρωπιστικό και αναπτυξιακό έργο στους καταυλισμούς των προσφύγων. Στήριξη του Ιδιωτικού Τομέα

Ο τρίτος πυλώνας αφορά την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, μέσω δανείων ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η χρηματοδότηση αυτή θα επιτρέψει την ανάπτυξη του παλαιστινιακού επιχειρηματικού τομέα, με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγραμματίζει την ίδρυση ειδικής πλατφόρμας δωρητών για την Παλαιστίνη, η οποία θα αποσκοπεί στην κινητοποίηση διεθνών πόρων για τη στήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής. Μέσω αυτής της πλατφόρμας, θα προωθηθούν διεθνείς φόρουμ, που θα επιτρέπουν την παρουσίαση της προόδου του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Παλαιστινιακής Αρχής και θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων.

Η πρόταση αυτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την περιοχή, εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας και συνεχιζόμενων προκλήσεων. Με το νέο πρόγραμμα, η ΕΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να σταθεί αλληλέγγυα στον παλαιστινιακό λαό και να ενισχύσει τις προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου και ειρηνικού μέλλοντος, βασισμένου στη λύση των δύο κρατών. Η πρωτοβουλία αυτή, που συνδυάζει οικονομική στήριξη και πολιτική δέσμευση, αναδεικνύει την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει τη διαδικασία ειρήνης στην περιοχή, προσφέροντας ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. 

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο