Πολιτική

Εξοπλιστικά: Προετοιμάζεται νέα συνεργασία με τη Γαλλία

Εξοπλιστικά: Προετοιμάζεται νέα συνεργασία με τη Γαλλία

Πηγή Φωτογραφίας: [377257] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΕΘΑ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ SEBASTIEN LECORNU (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Συνάντηση Δένδια-Λεκορνί: Προμήθεια πυραύλων Exocet και πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση τέταρτης φρεγάτας τύπου FDI

Η σύμπνοια Ελλάδας και Γαλλίας σε στρατηγικά ζητήματα που αφορούν την περιφερειακή κατάσταση, καθώς και οι συζητήσεις για την πιθανή επέκταση της συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών, αναδείχθηκαν κατά τις χθεσινές επαφές που είχαν στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας με τον Γάλλο υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, Σεμπαστιάν Λεκορνί.

Στον τομέα των εξοπλισμών, υπεγράφη σύμβαση ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet (της πιο σύγχρονης έκδοσης MM 40 bl. 3), οι οποίοι θα προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες στο Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) για τις πυραυλακάτους κλάσης «Ρουσσέν». Η σύμβαση υπογράφηκε από τον γενικό διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, Γιάννη Μπούρα, και εκ μέρους της πολυεθνικής εταιρείας MBDA (η οποία κατασκευάζει και τους πυραύλους Meteor), από την Άννα Κριστίνα Ραμόν.

Ο τομέας της ναυπηγικής συνεργασίας

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν εκτενώς τη συνεργασία στον τομέα της ναυπηγικής. Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στο ΚΥΣΕΑ την απόκτηση τέταρτης φρεγάτας τύπου FDI, ένα θέμα που έχει συζητηθεί στην κυβέρνηση εδώ και αρκετό καιρό. Ενδιαφέρον είχε η αναφορά του κ. Λεκορνί σχετικά με τη δυνατότητα συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας στον ναυπηγικό τομέα. Ειδικότερα, ανέφερε ότι, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην Αθήνα, η γαλλική κυβέρνηση θα ζητήσει από τη Naval Group να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα. «Θα μπορούσε να ιδρυθεί μια θυγατρική της Naval Group στην Ελλάδα, πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και κυρίως με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά», δήλωσε ο κ. Λεκορνί, επιβεβαιώνοντας τη σημασία των συγκεκριμένων ναυπηγείων σε κάθε πιθανό πρόγραμμα.

Ο κ. Λεκορνί τόνισε επίσης τη σημασία της συνέχισης της συνεργασίας σε διάφορα πυρομαχικά και πυραυλικά συστήματα, επισημαίνοντας ότι «τα πλοία και τα αεροπλάνα πρέπει να είναι εξοπλισμένα κατάλληλα». Ο Γάλλος υπουργός επισκέφθηκε επίσης τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, όπου κατασκευάζονται τμήματα για τις ελληνικές και γαλλικές FDI.

Εκτός από την 4η FDI, την οποία πολλοί στην Αθήνα θεωρούν σχετικά εύκολη επιλογή (εκτός από το οικονομικό σκέλος), δεδομένου ότι η γραμμή παραγωγής στο Λοριάν είναι ενεργή, θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η προμήθεια των πυραύλων Scalp Naval, οι οποίοι έχουν εμβέλεια έως 1.000 χιλιομέτρων και θα προσφέρουν στις Ένοπλες Δυνάμεις τη δυνατότητα στρατηγικών πλήγματων. Από την πλευρά της Γαλλίας, επαναλήφθηκε χθες η πρόταση για το σύστημα πολλαπλής αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής προστασίας SAMP/T (MAMBA), το οποίο γενικά αποτελεί τη γαλλοϊταλική πρόταση για την «Ασπίδα του Αχιλλέα», την οποία η Ελλάδα σχεδιάζει να υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια.

Ορισμένες από τις δηλώσεις των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκαν πάνω στη φρεγάτα «Alsace», η οποία ήταν ελλιμενισμένη στον Πειραιά. Νωρίτερα, είχε γίνει και επίσκεψη επιτελών στο αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle», που βρισκόταν ανοιχτά του Πειραιά. Όπως ανέφερε η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Αθήνα, Λοράνς Αουέρ, τα τελευταία πέντε χρόνια, γαλλικά πολεμικά πλοία έχουν σταθμεύσει συνολικά 140 φορές σε ελληνικά λιμάνια.

Το ζήτημα των πυραύλων Meteor

Ο κ. Δένδιας, υποδεχόμενος τον κ. Λεκορνί, αναφέρθηκε στη στρατηγική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας που υπεγράφη το 2021 και ολοκληρώνει την πενταετή ισχύ της το επόμενο έτος. Πρότεινε μάλιστα να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για την ανανέωσή της. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας άφησε αιχμές σχετικά με το ζήτημα των πυραύλων Meteor, δηλώνοντας: «Η Ελλάδα είναι πάντα βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει υπόψη της την ασφάλεια της Ελλάδας και την ανάγκη διατήρησης ενός συγκριτικού τεχνολογικού πλεονεκτήματος αποτροπής απέναντι στις δυνάμεις του αναθεωρητισμού. Είναι γνωστό σε όλους, και δεν το έχουμε κρύψει: η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται».

Επισήμανε επίσης τη συμβολή της Γαλλίας στις διαπραγματεύσεις για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης και τη χρηματοδότηση τρίτων χωρών, υπονοώντας την ανάγκη περιορισμού της συμμετοχής τους, με έμμεση αναφορά στην Τουρκία. «Πρέπει να περιορίσουμε τη χρηματοδότηση προς αυτούς τους τρίτους, ειδικά σε εκείνους που δρουν με αμφίβολη αξιοπιστία σε σχέση με τα στρατηγικά συμφέροντα της πατρίδας μας», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments