Μητσοτάκης: Η πολιτική και οικονομική σταθερότητα καθίσταται ζητούμενο σε οποιαδήποτε περίοδο αναταραχής

Πηγή Φωτογραφίας: [377281] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠτΔ ΚΩΣΤΑ ΤΑΣΟΥΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Την πρώτη του επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα, έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τις τακτικές μηνιαίες επίσημες επαφές του.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Καλή δύναμη και καλή επιτυχία στη νέα σας θητεία. Αυτή η πρώτη μας συνάντηση γίνεται σε μια εποχή μεγάλων γεωπολιτικών και οικονομικών αναταράξεων. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Όλοι οι πόλεμοι έχουν χαμένους.
Θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τους επόμενους 3 μήνες για να διαπραγματευτούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Θα έλεγα ότι αυτή η παγκόσμια οικονομική αναταραχή καθιστά σημαντική τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και τη δημοσιονομική ισορροπία. Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζονται όλες οι οικονομικές πολιτικές. Σε οποιαδήποτε περίοδο πολιτικής αναταραχής το να υπάρχει πολιτική και οικονομική σταθερότητα καθίσταται ζητούμενο. Έχω εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και θεωρώ ότι οι καλύτερες μέρες είναι ακόμα μπροστά μας. Από την άλλη, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και συνεπείς, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις αυτής της παγκόσμιας αναταραχής. Παραμένω αισιόδοξος και οι ενδείξεις που έχουμε για την ελληνική οικονομία είναι θετικές γιατί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας είναι μια πραγματικότητα την οποία οφείλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω. Ο τουρισμός εξελίσσεται ενθαρρυντικά».
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η ένατη Φεβρουαρίου χαρακτηρίστηκε ως η διεθνής μέρα της ελληνικής γλώσσας. Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη που πιστοποιεί τη σημασία της πολιτιστικής διπλωματίας. Μια γλώσσα με βαθιά και βαριά ιστορία είναι μια σημαντική αναγνώριση σε επίπεδο UNESCO. Οφείλουμε κι εμείς να την προστατεύσουμε και να τη διαδώσουμε ακόμα περισσότερο».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Το να συνεχίζονται δοκιμασμένες πρακτικές είναι κάτι χρήσιμο στην Ελλάδα. Η δύναμη της συνέχειας, των σωστών πρωτοβουλιών είναι σημαντική για τη χώρα μας.
Αναδεικνύεται η ανάγκη μιας απίστευτα γρήγορης προσαρμοστικότητας στις συνθήκες, έχουμε δραματικές αλλαγές.
Έχουμε μία απόπειρα επιστροφής στον προστατευτισμό που μας πάει περισσότερο από 100 χρόνια πίσω.
Αυτό έχει όπως είπατε αποτέλεσμα να χάσουν κάποιοι. Πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση με ενιαία φωνή να αντιμετωπίσει το θέμα χωρίς αμηχανία, χωρίς ένταση, χωρίς εχθρότητα αλλά να εξηγηθεί πως μόνο να χάσουμε έχουμε και οι δύο πλευρές. Ας ευχηθούμε πως αυτές οι πρωτοβουλίες θα κατασιγάσουν αυτή την ένταση, η οποία έχει προκληθεί.
Ήμουν στο Μεσολόγγι προχθές, για να δείτε πώς το συνδυάζω με την ελληνική γλώσσα και αυτό το σημαντικό νέο που φέρατε. Έτσι σε ένα κλίμα εθνικής ανάταξης και συνοχής. Το θέμα της ελληνικής γλώσσας και η επιτυχία να αναγνωριστεί η 9η Φεβρουαρίου η ημέρα του θανάτου του Διονυσίου Σολωμού να αναγνωριστεί ως παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας είμαι βέβαιος ότι θα ενώσει τον ελληνισμό και θα ανοίξει νέους ορίζοντες αξιοποίησης του πιο μεγάλο όπλο μας δηλαδή του πολιτισμό μας.
Δεν είναι τυχαίο, κύριε πρόεδρε, ότι και τα δύο Νόμπελ που κατακτήσαμε, το 63 με τον Γιώργο Σεφέρη και το 79 με τον Ελύτη έχουν να κάνουν με την ελληνική γλώσσα. Και οι δύο σπουδαίοι ποιητές μας στην ομιλία του στην Ακαδημία της Στοκχόλμης είπαν ότι τιμάται η ελληνική γλώσσα. Ο Σεφέρης είπε ότι σήμερα τιμάται ελληνική γλώσσα που ομιλείται επί αιώνες.
Αυτό το όπλο θα μας ενώσει, το χρειαζόμαστε για να μπορέσει η Ελλάδα να κάνει αυτό το άλμα στο εξωτερικό.
Το μεγάλο μυστικό είναι η οικονομία που πρέπει να πάει καλά, η πολιτεία πρέπει να φροντίσει να πάει όσο καλύτερα γίνεται, ώστε η κοινωνική συνοχή να υποστηριχθεί με τρόπους βελτίωσης της ζωής των Ελλήνων. Ο ελληνικός λαός θέλει και να είναι ασφαλής και να προκόψει αλλά και οι δύο παράγοντες της εθνικής ασφάλειας και της κοινωνικής συνοχής, και η ενίσχυση των ασθενέστερων κυρίως εξαρτώνται από την οικονομία. Η πολιτεία, η κυβέρνηση, τα κόμματα, όλοι πρέπει να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός κλίματος μιας ατμόσφαιρας που θα επιτρέψει στην οικονομία να κάνει άλματα όχι απλώς βήματα μπροστά, ώστε το μέρισμα της οικονομίας να μετατραπεί σε ενίσχυση και της ασφαλείας μας και της κοινωνικής μας προκοπής».
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας