Πολιτική

ΠΑΣΟΚ και Αριστερά σε vertigo λόγω Κωνσταντοπούλου

Οι περιορισμένες επιδόσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, οι εσωτερικές διαμάχες του ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά, καθώς και η υποχώρηση του κόμματος του Κασσελάκη

Ποτέ στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας δεν υπήρξε τόσο αβέβαιη κατάσταση στον χώρο της Κεντροαριστεράς όσο τους τελευταίους μήνες, μετά την κορύφωση των αντιδράσεων της κοινωνίας για το δυστύχημα στα Τέμπη. Οι διαδηλώσεις που ακολούθησαν και ο αντίκτυπος που προκάλεσαν είχαν σημαντικές συνέπειες για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, έχασε τη δεύτερη θέση και βρέθηκε σε εσωκομματικές περιπέτειες. Μεγάλη νικήτρια αναδεικνύεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία φαίνεται να έχει εδραιωθεί σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά βρίσκονται σε μια κατάσταση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Εξάλλου, το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Δημοσκοπικό κενό

Το παράδοξο είναι ότι τα καθαρά δημοσκοπικά ποσοστά (και όχι οι εκτιμήσεις ψήφου) που συγκεντρώνουν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και το Κίνημα Δημοκρατίας, μόλις και μετά βίας αθροίζουν το ποσοστό του 20,07% που πέτυχε ο Αλέξης Τσίπρας στις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2023. Από αυτή την εξίσωση εξαιρείται η Πλεύση Ελευθερίας, καθώς, εκτός από τον κ. Κασσελάκη, κανένας από τους άλλους τρεις πολιτικούς αρχηγούς δεν την θεωρεί υποψήφια συνομιλήτρια. Αυτά τα δεδομένα ενισχύουν τις φήμες ότι πλησιάζει η στιγμή που ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει στο επόμενο πολιτικό του βήμα, αναγνωρίζοντας το κενό που υπάρχει στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ανεξάρτητα από τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού, το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται προς τις ηγεσίες των κομμάτων είναι αν θα συνεχίσουν να λειτουργούν ανταγωνιστικά ή αν θα επιδιώξουν ευρύτερες συνεργασίες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με κατηγορηματικό τρόπο, απορρίπτει οποιαδήποτε προοπτική συνεργασίας με τους Φάμελλο και Χαρίτση. Ωστόσο, το ερώτημα που πιέζει τον κ. Ανδρουλάκη είναι αν θα παραμείνει σε αυτή τη στάση, η οποία, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, δεν έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Οι χαμηλές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ δεν υποστηρίζουν την αυτόνομη πορεία που έχει επιλέξει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες από στελέχη του κόμματος αναφέρουν ότι οι πιέσεις προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα ενταθούν, προκειμένου να συμμετάσχει στις διεργασίες, ειδικά καθώς κινδυνεύει να χάσει το προνόμιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη συζήτηση να είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Το κόμμα φαίνεται να είναι διχασμένο, με οριακές πλειοψηφίες και μειοψηφίες, κάτι που αποτυπώνεται και στις στάσεις των βουλευτών. Από τους έντεκα που έχει η Νέα Αριστερά, σχεδόν οι μισοί υποστηρίζουν τη συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως ο κ. Χαρίτσης και η κ. Αχτσιόγλου. Αντίθετα, απέναντί τους υπάρχει ένα σκληρό μπλοκ υπό τους Ηλιόπουλο και Τσακαλώτο, καθώς και την κ. Αναγνωστοπούλου. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι αρκετά στελέχη που διαφωνούν με την ηγεσία θέτουν ως προαπαιτούμενο για να συμμετάσχουν στον διάλογο την παρουσία του ΠΑΣΟΚ, διαφορετικά, όπως λένε, θα πρόκειται για μια καρικατούρα συνεργασιών. Παρόμοια προβλήματα, αν και σε μικρότερη ένταση, αντιμετωπίζει ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος παρατηρεί ότι οι Νίκος Παππάς και Παύλος Πολάκης δημιουργούν εμπόδια στην πιθανή επιστροφή των πρώην συντρόφων τους. Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει τόσο την Κουμουνδούρου όσο και την Πατησίων, καθώς βλέπουν μια άλλη πρώην σύντροφό τους, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, να κερδίζει έδαφος.

Αν και δεν υπάρχει καμία πρόθεση να ξεκινήσουν διάλογο με την Πλεύση Ελευθερίας, κάτι που ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ, όλοι τους ανησυχούν για το φαινόμενο και, κυρίως, για το αν η άνοδός της θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο