Διεθνή

Ροθ: “Ο Ερντογάν ξεγέλασε την Ευρώπη με τα περί δημοκρατίας, τώρα βλέπουμε την αλήθεια”

Ροθ: “Ο Ερντογάν ξεγέλασε την Ευρώπη με τα περί δημοκρατίας, τώρα βλέπουμε την αλήθεια”

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ροθ: “Ο Ερντογάν ξεγέλασε την Ευρώπη με τα περί δημοκρατίας, τώρα βλέπουμε την αλήθεια”

«Ήθελα να τον πιστέψω», είπε η Ροθ, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό της έναν από τους “ρομαντικούς Ευρωπαίους” που ήλπιζαν ότι ο Ερντογάν θα έφερνε πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. «Τώρα βλέπω ότι ήμουν αφελής».

Η Γερμανίδα υφυπουργός Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Κλαούντια Ροθ δήλωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραπλάνησε τους Ευρωπαίους ηγέτες με δημοκρατική ρητορική που συγκάλυπτε τις αυταρχικές φιλοδοξίες του και ότι η πρόσφατη καταστολή της κυβέρνησής του έχει διαγράψει την πιθανότητα ανανέωσης των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ.

Σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Κανσού Τσαμλιμπέλ που δημοσιεύθηκε από τον τουρκικό ειδησεογραφικό ιστότοπο T24, η Ροθ δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρχικά πίστεψαν τις πρώιμες υποσχέσεις του Ερντογάν για την οικοδόμηση μιας πιο δημοκρατικής Τουρκίας. Παραδέχτηκε ότι ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν πειστεί ότι ο Ερντογάν θα αμφισβητούσε το στρατιωτικοκρατούμενο κατεστημένο της Τουρκίας υπέρ των πολιτικών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας και των κουρδικών δικαιωμάτων σύμφωνα με το Turkish Minute.

«Ήθελα να τον πιστέψω», είπε η Ροθ, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό της έναν από τους “ρομαντικούς Ευρωπαίους” που ήλπιζαν ότι ο Ερντογάν θα έφερνε πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. «Τώρα βλέπω ότι ήμουν αφελής».

Κατά τα πρώτα χρόνια της εξουσίας του, ο Ερντογάν τοποθετήθηκε ως φιλοευρωπαίος μεταρρυθμιστής. Η Τουρκία, η οποία αναγνωρίστηκε ως υποψήφια για πλήρη ένταξη στην ΕΕ τον Δεκέμβριο του 1999, ξεκίνησε επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ τον Οκτώβριο του 2005 υπό την ηγεσία του ως πρωθυπουργού. Οι εξελίξεις αυτές θεωρήθηκαν σημαντικά ορόσημα στις προσπάθειες της Τουρκίας να ευθυγραμμιστεί με τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά πρότυπα και νομικά πλαίσια. Ωστόσο, η διαδικασία προσχώρησης έχει σταματήσει από το 2016 λόγω ανησυχιών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου στην Τουρκία. Το 2017 αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι η ισχυρή προεδρία που δημιουργήθηκε με δημοψήφισμα του 2017, δίνοντας στον Ερντογάν τεράστιες εξουσίες, θα παραβίαζε τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για την επιλεξιμότητα για ένταξη στην ΕΕ.

Η Ροθ, επί μακρόν μέλος του κόμματος Συμμαχία 90/Οι Πράσινοι της Γερμανίας και μία από τις πιο ειλικρινείς πολιτικούς της Ευρώπης για την Τουρκία, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πλέον ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να δώσει τα χέρια με την κυβέρνηση Ερντογάν «σαν να μην συνέβη τίποτα» μετά τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και τη μεγάλης κλίμακας καταστολή που ακολούθησε.

Η Ροθ δήλωσε ότι μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τη σύλληψη του Ιμάμογλου στις 19 Μαρτίου, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο μιας νέας ώθησης για την επανεκκίνηση των σταματημένων ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Η Ροθ δήλωσε ότι η αντίδραση της κυβέρνησης Ερντογάν στις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν την κράτηση και τη μετέπειτα σύλληψη του Ιμάμογλου, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομικής καταστολής και της δικαστικής στοχοποίησης δημοσιογράφων, φοιτητών και στελεχών της αντιπολίτευσης, ανέτρεψε αυτές τις συζητήσεις.

«Μια χώρα στην οποία ένας δήμαρχος που εκλέχθηκε τρεις φορές φυλακίζεται με αυτόν τον τρόπο δεν θα έπρεπε να περάσει την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η Ροθ.

Η υπουργός δήλωσε ότι ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη με δική της πρωτοβουλία για να εκφράσει την αλληλεγγύη της στις φιλοδημοκρατικές δυνάμεις και δήλωσε απογοητευμένη που η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε τα αιτήματά της να επισκεφθεί τον Ιμάμογλου στη φυλακή. Είπε ότι δεν είχε λάβει ποτέ άδεια να επισκεφθεί άλλους κρατούμενους υψηλού προφίλ, όπως η Κούρδισσα πολιτικός Λέιλα Ζάνα ή ο πρώην συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αν και της επετράπη να παραστεί στη δίκη του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβάλα σύμφωνα με το Turkish Minute.

Η Ροθ υπενθύμισε τις εμπειρίες της κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί το 2013, όταν έπεσε θύμα επίθεσης της αστυνομίας με δακρυγόνα ενώ διέμενε σε κοντινό ξενοδοχείο. Είπε ότι η ανάμνηση έμεινε μαζί της και ήταν ένας από τους λόγους που συνέχισε να μιλάει. Επισήμανε επίσης τις αναφορές ότι οι Τούρκοι μποϊκοτάρουν επιχειρήσεις που θεωρούνται πιστές στην κυβέρνηση ως σημάδια δημιουργικής αντίστασης στην τρέχουσα καταστολή.

«Εδώ δεν είναι Ρωσία», είπε η Ροθ. «Ο τουρκικός λαός νοιάζεται βαθιά για τις εκλογές και το δικαίωμά του να επιλέγει».

Είπε ότι η σύλληψη του Ιμάμογλου μαζί με εκατοντάδες άλλους και η ακύρωση του πανεπιστημιακού του πτυχίου έδειξαν πόσο πολύ είχαν πολιτικοποιηθεί οι θεσμοί της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι τα τουρκικά δικαστήρια θα μπορούσαν να αποδείξουν την ανεξαρτησία τους μόνο με την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις περιπτώσεις των Καβάλα και Ντεμιρτάς, οι οποίοι παραμένουν στη φυλακή.

Αναφερόμενη στα πρόσφατα ανοίγματα μεταξύ του Ερντογάν και φιλοκουρδικών προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του φυλακισμένου ηγέτη του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), για διάλυση του PKK για μια νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία, η Ροθ δήλωσε επιφυλακτική. Προειδοποίησε ότι οι προσπάθειες του Ερντογάν μπορεί να αποσκοπούν στη διάσπαση της αντιπολίτευσης και στη μείωση της υποστήριξης προς το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το οποίο σήμερα απολαμβάνει σημαντική υποστήριξη από τους Κούρδους ψηφοφόρους.

«Αν επρόκειτο για μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία, οι πολιτικοί κρατούμενοι θα απελευθερώνονταν και οι εκλεγμένοι Κούρδοι δήμαρχοι θα επέστρεφαν στα καθήκοντά τους», είπε.

Η Ροθ, η οποία δήλωσε ότι έχει επισκεφθεί την Τουρκία πολλές φορές από το 1986, επέκρινε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι κλείνουν τα μάτια στον αυταρχισμό του Ερντογάν με αντάλλαγμα τη συνεργασία σε θέματα όπως το μεταναστευτικό. Σημείωσε συγκεκριμένα τη συμφωνία του 2016 για το προσφυγικό μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία οι Βρυξέλλες παρείχαν δισεκατομμύρια ευρώ με αντάλλαγμα η Άγκυρα να εμποδίσει τους πρόσφυγες να φτάσουν στην Ευρώπη.

«Οι αυταρχικές τάσεις έχουν αποδυναμώσει την Τουρκία», είπε. «Αυτό που έχει αποδυναμώσει την Τουρκία δεν είναι η Ευρώπη, αλλά οι ενέργειες και οι αποφάσεις της ίδιας της κυβέρνησής της».

Είπε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη διπλωματία των συναλλαγών έναντι των δημοκρατικών αξιών και ότι οι διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα τώρα σε όλη την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των παραδοσιακά φιλοκυβερνητικών περιοχών όπως η Τραπεζούντα και το Ρίζε, της δίνουν ελπίδα. Η Ροθ δήλωσε ότι ελπίζει οι Τούρκοι επιχειρηματίες να συνειδητοποιήσουν επίσης το μακροπρόθεσμο οικονομικό κόστος της φυλάκισης εκλεγμένων στελεχών της αντιπολίτευσης και της συνεχιζόμενης πολιτικής αστάθειας.

Ερωτηθείσα αν ο Ερντογάν μετανιώνει τώρα για την καταστολή, η Ροθ είπε ότι πιστεύει ότι υποτίμησε το επίπεδο των αντιδράσεων της κοινής γνώμης.

«Εάν οι διαδηλώσεις συνεχιστούν και η οικονομική κατάσταση παραμείνει εύθραυστη, τα περιθώρια ελιγμών του θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται», είπε.

Πηγή:  pagenews.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments