Τραμπ: Ο Σι πήγε στο Βιετνάμ για να βρει τρόπο «να μου την φέρει»

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Τραμπ: Ο Σι πήγε στο Βιετνάμ για να βρει τρόπο «να μου την φέρει»
Η περιοδεία του Σι Τζινπίνγκ στη νοτιοανατολική Ασία, αυτή την εβδομάδα, έχει σκοπό να βρει τρόπο να βλάψει τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο κινέζος πρόεδρος επισκέπτεται το Βιετνάμ, την Καμπότζη και τη Μαλαισία, χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τους δασμούς του αμερικανού προέδρου.
Τη Δευτέρα, ο Σι έφτασε στο Ανόι, όπου συνάντησε τον Το Λαμ, γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος και τον Λουόνγκ Κουόνγκ, πρόεδρο της χώρας. Ο Σι κάλεσε για ισχυρότερους εμπορικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες και υπέγραψε δεκάδες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των αλυσίδων εφοδιασμού. «Δεν κατηγορώ την Κίνα, δεν κατηγορώ το Βιετνάμ», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Αυτή είναι μια υπέροχη συνάντηση. Στην οποία προσπαθούν να βρουν “πώς θα την φέρουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής;”», συνέχισε.
Η κινεζική και η βιετναμέζικη αντιπροσωπεία συναντήθηκαν στα γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, στο Ανόι.
Οπως ανέφερε ο Guardian, το Βιετνάμ, μεγάλος βιομηχανικός κόμβος, είναι μία από τις χώρες στη νοτιοανατολική Ασία που πλήττονται περισσότερο από τους δασμούς του Τραμπ, οι οποίοι εκεί φτάνουν στο 46%. Οι ΗΠΑ είναι η κύρια αγορά για τις εξαγωγές του Βιετνάμ, που κυμαίνονται από υποδήματα και ενδύματα μέχρι ηλεκτρονικά είδη. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2025, το Ανόι εισήγαγε αγαθά αξίας περίπου 30 δισ. δολαρίων από το Πεκίνο, ενώ οι εξαγωγές του στην Ουάσινγκτον ανήλθαν σε 31,4 δισ. δολάρια.
Την Τρίτη, μία από τις υψηλόβαθμες αξιωματούχους της Κίνας που επιβλέπει το Χονγκ Κονγκ, επιτέθηκε στις ΗΠΑ για τον εμπορικό τους πόλεμο. Η Σία Μπαολόνγκ είπε ότι η διαμάχη αυτή είναι «ξεδιάντροπη» και έχει στόχο «να διαλύσει το Χονγκ Κονγκ», το οποίο υπόκειται σε δασμούς 145%, όπως η ηπειρωτική Κίνα, αλλά δεν έχει προχωρήσει σε αντίμετρα. Το ταξίδι του Σι στο Ανόι προσφέρει μια ευκαιρία να εδραιωθούν οι σχέσεις της Κίνας με έναν γείτονα που έχει λάβει δισεκατομμύρια δολάρια κινεζικών επενδύσεων τα τελευταία χρόνια, καθώς οι κινέζοι κατασκευαστές μετακινήθηκαν προς τα νότια για να αποφύγουν τους (χαμηλότερους) δασμούς που επιβλήθηκαν κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ.
Ο πρόεδρος της Κίνας είχε σχεδιάσει να ταξιδέψει στην περιοχή πριν από την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ. Ο Σι παρουσιάζει τη χώρα του ως σταθερό εμπορικό εταίρο, σε αντίθεση με τις χαοτικές ανατροπές από τις αποφάσεις του αμερικανού προέδρου. Κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Βιετνάμ, Φαμ Μινχ Τσιν, ο Σι είπε ότι οι δύο χώρες πρέπει να αντιταχθούν «στον μονομερή εκφοβισμό».
Ο Σι Τζινπίνγκ καταθέτει στεφάνι στο μαυσωλεί του Χο Τσι Μινχ, την Τρίτη – REUTERS/Athit Perawongmetha/Pool Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας και του Βιετνάμ ανέφεραν τη Δευτέρα ότι υπογράφηκαν 45 συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρομικών συνδέσεων. Υπό την πίεση της Ουάσινγκτον, το Βιετνάμ εντείνει τους ελέγχους σε ορισμένες εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα και ένας αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο Τραμπ και ο Το Λαμ συμφώνησαν να «εργαστούν για τη μείωση των αμοιβαίων δασμών». Το Βιετνάμ, και πολλές άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, προσπαθούν να διατηρήσουν μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, εν μέσω φόβων ότι οι Κινέζοι θα διοχετεύσουν στην περιοχή τα προϊόντα που δεν θα στείλουν στην άλλη όχθη του Ειρηνικού, λόγω των νέων δασμών. Η οικονομία του Βιετνάμ είναι βαθιά συνδεδεμένη με την Κίνα, λόγω της εισαγωγής προμηθειών, αλλά και με τις ΗΠΑ λόγω των εξαγωγών.
Εξάλλου, πολλές χώρες της ΝΑ Ασίας εκτιμούν τις ΗΠΑ ως αντίβαρο στην κινεζική δύναμη στην περιοχή. Ο Φαν Χουάν Ντουνγκ, ερευνητής στο Πρόγραμμα Σπουδών για το Βιετνάμ στο Ινστιτούτο Γιούσοφ Ισάκ (ISEAS) δήλωσε στον Guardian: «Εάν διατηρηθούν τα προηγούμενα πρότυπα, θα ήταν λογικό να αναμένουμε ότι το Βιετνάμ μπορεί να επιδιώξει να εξισορροπήσει αυτή τη σημαντική κινεζική δέσμευση προς το μέρος του, με ανάλογη διπλωματική προσέγγιση προς τις ΗΠΑ ή άλλους εταίρους τους επόμενους μήνες». Εκτός από την περιοδεία του στην Ασία, ο Σι Τζινπίνγκ έχει επίσης επιδιώξει περαιτέρω συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Από την άλλη, στη Λατινική Αμερική, οι ΗΠΑ πιέζουν τις κυβερνήσεις να μειώσουν τους οικονομικούς δεσμούς τους με την Κίνα. Ο Σκοτ Μπέσεντ, υπουργός Οικονομικών του Τραμπ, είπε ότι συνάντησε τον πρόεδρο της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι τη Δευτέρα, λέγοντας στο Bloomberg ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει τις χώρες της Λατινικής Αμερικής να αποτρέψουν αυτό που ονόμασε «αρπακτικές» συμφωνίες που έγιναν με την Κίνα για την παραίτηση των δικαιωμάτων εξόρυξης σε αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια.
Η πρεσβεία του Πεκίνου στην Αργεντινή κατηγόρησε τον Μπέσεντ για «κακόβουλη συκοφαντία και συκοφαντική δυσφήμιση» της Κίνας και είπε στις ΗΠΑ να σταματήσουν «να εμποδίζουν και σκόπιμα να σαμποτάρουν» τις αναπτυσσόμενες χώρες της περιοχής. Αναστέλλονται οι παραλαβές Boeing; Στο μεταξύ, το Πεκίνο ζήτησε από τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες να αναστείλουν τις παραλαβές αεροσκαφών από την αμερικανική εταιρεία Boeing, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Bloomberg. To Πεκίνο ζήτησε από τις κινεζικές αεροπορικές εταιρίες «να αναστείλουν οποιαδήποτε αγορά εξοπλισμού και εξαρτημάτων αεροσκαφών από αμερικανικές εταιρείες», επεσήμανε το Bloomberg, το οποίο επικαλέστηκε πρόσωπα που έχουν γνώση της υπόθεσης. Οι αμερικανικοί επιπλέον δασμοί υπερδιπλασιάζουν το κόστος των αεροσκαφών και των εξαρτημάτων που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και εισάγονται στην Κίνα και θα επιβάρυναν σημαντικά τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες θα δυσκολεύονταν να αντεπεξέλθουν στα νέα κόστη. Σύμφωνα με το Bloomberg, η κινεζική κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες που ενοικιάζουν αεροσκάφη Boeing και οι οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με πιο υψηλά κόστη.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας