Γεωπολιτικά

Τεχεράνη: Στο Ομάν και όχι στη Ρώμη οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Τεχεράνη: Στο Ομάν και όχι στη Ρώμη οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Τεχεράνη: Στο Ομάν και όχι στη Ρώμη οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ

«Απαντώντας σε ερώτηση του IRNA το βράδυ της Δευτέρας, ο (εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Εσμαΐλ) Μπαγαεΐ είπε πως, έπειτα από διαβουλεύσεις, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ο πόλεμος γύρος των συνομιλιών στην ομανική πρωτεύουσα, τη Μουσκάτ, στις 19 Απριλίου», μετέδωσε το πρακτορείο.

Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα Τεχεράνη και Ουάσινγκτον θα διεξαχθεί το Σάββατο ξανά στο Ομάν -και όχι στη Ρώμη- ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Δεν έγινε γνωστό γιατί άλλαξε η τοποθεσία διεξαγωγής του δεύτερου γύρου των συνομιλιών, καθώς νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ολλανδίας και της Ιταλίας, Κάσπαρ Φέλτκαμπ και Αντόνιο Ταγιάνι αντίστοιχα, είχαν διαβεβαιώσει πως θα διεξαγόταν στη Ρώμη.

«Απαντώντας σε ερώτηση του IRNA το βράδυ της Δευτέρας, ο (εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Εσμαΐλ) Μπαγαεΐ είπε πως, έπειτα από διαβουλεύσεις, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ο πόλεμος γύρος των συνομιλιών στην ομανική πρωτεύουσα, τη Μουσκάτ, στις 19 Απριλίου», μετέδωσε το πρακτορείο.

Οπως έγινε και στον πρώτο γύρο των συνομιλιών, το περασμένο Σάββατο, οι δύο αντιπροσωπείες δεν θα έχουν απευθείας επαφές, αλλά μέσω του υπουργού Εξωτερικών του Ομάν. Γουίτκοφ: Ο εμπλουτισμός ουρανίου και οι δυνατότητες εξοπλισμού το βασικό ζήτημα Οποιαδήποτε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα εξαρτηθεί κυρίως από τον έλεγχο των επιπέδων εμπλουτισμού του ουρανίου και των δυνατοτήτων της Τεχεράνης να εξοπλισθεί με πυρηνικά όπλα, είπε τη Δευτέρα, ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ. «Το ζήτημα είναι κυρίως να ελεγχθούν το πρόγραμμα εμπλουτισμού» ουρανίου του Ιράν, καθώς και οι δυνατότητές του για πυρηνικό «εξοπλισμό», δήλωσε ο Γουίτκοφ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Fox News, λέγοντας ότι εκεί βρίσκεται «το σημείο-κλειδί» των διαπραγματεύσεων.

Συνομιλίες για το θέμα πραγματοποιήθηκαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στο Ομάν ανάμεσα στον εν λόγω διπλωμάτη και τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αρακτσί. «Η πρώτη συνάντηση ήταν θετική, εποικοδομητική, πειστική», εξέφρασε την ικανοποίησή του ο Γουίτκοφ. Ο ίδιος πρόσθεσε εντούτοις ότι η Τεχεράνη «δεν έχει ανάγκη να εμπλουτίσει (το ουράνιο) πάνω από 3,67%», το μέγιστο επίπεδο που προβλέπεται από την πολυμερή συμφωνία του 2015, από την οποία ο αμερικανός πρόεδρος αποσύρθηκε το 2018. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, βρίσκονται στο 60%, σε άλλες στο 20%», πρόσθεσε ο διπλωμάτης, υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο ποσοστό εμπλουτισμού υπερβαίνει αυτό που είναι απαραίτητο για ένα μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η συμφωνία του 2015 είχε στόχο να καταστήσει σχεδόν αδύνατο για το Ιράν να αναπτύξει μια ατομική βόμβα, επιτρέποντάς του ωστόσο παράλληλα να συνεχίσει το μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα του. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, το Ιράν διαθέτει περίπου 274,8 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου στο 60%. Το επίπεδο εμπλουτισμού που απαιτείται για πυρηνικά όπλα, είναι 90%. Οι αμερικανικοί έλεγχοι για το θέμα θα είναι «κρίσιμης σημασίας», επέμεινε ο Γουίτκοφ. «Αυτό περιλαμβάνει τους πυραύλους (…) και τους πυροκροτητές για (την έκρηξη) μιας βόμβας», διευκρίνισε. 

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments