Φον Ντερ Λάιεν: Η Δύση όπως την ξέραμε δεν υπάρχει πλέον

Πηγή Φωτογραφίας: European Parliament
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στο γερμανικό Zeit, δεχόμενη μόλις 8 ερωτήσεις, σε πολλές από τις οποίες απλά όφειλε να αναφέρει τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα επίμαχα ζητήματα. Όμως το πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο αποδεικνύεται τόσο πολύπλοκο που δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις.
Η επικεφαλής της Κομισιόν μίλησε για δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία έφερε «ιστορικές αλλαγές», το τέλος της Δύσης όπως την γνωρίζαμε, την σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ και την πολιτική προβλεψιμότητας και κανόνων που διέπουν την ευρωπαϊκή λογική.
Ερωτώμενη για τους δασμούς και τον πόλεμο στην Ουκρανία, δηλαδή τα ζητήματα τα οποία χειρίζεται ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποκρίθηκε πως αν την ρωτούσαν πριν από μερικά χρόνια αν μια τέτοια κατάσταση ήταν δυνατή, δεν θα το πίστευε ποτέ. Θεωρεί πως προτεραιότητα της ΕΕ είναι ο συντονισμός των 27 κρατών-μελών και να δώσει καθοδήγηση.
Συνέχισε λέγοντας πως πρέπει να έχει ή να αναπτύξει ένα σχέδιο για κάθε κρίση, ρεαλιστικά και πολύ γρήγορα, για να διατηρηθούν οι prosdok;iew των ευρωπαίων πολιτών, αλλά και των ξένων για την Ευρώπη.
Η πρόεδρος της Κομισιόν απαρίθμησε τις αλλαγές που ζει η ΕΕ, τις οποίες χαρακτήρισε «ιστορικές». «Η ΕΕ αναπτύχθηκε κυρίως με το βλέμμα προς τα μέσα», είπε, «δημιουργήσαμε ανοιχτά εσωτερικά σύνορα, ενιαία αγορά, ενιαίο νόμισμα και ελεύθερη κυκλοφορία. Ανέφερε πως οι ευρωπαίοι υπέθεσαν ότι «η οικονομική και η πολιτική ελευθερία θα συνέκλιναν και ότι αυτό θα ένωνε τους ανθρώπους».
Μίλησε για την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και «το τέλος της ιστορίας». Παρατήρησε πως «τώρα η ιστορία επέστρεψε, το ίδιο και η γεωπολιτική». Παρατήρησε πως η παγκόσμια τάξη μετατρέπεται σε παγκόσμια αταξία, που «πυροδοτείται από τον αγώνα ισχύος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ», αλλά «και από τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες του Πούτιν».
Μίλησε για την Ευρωπαϊκή Ένωση της εξωστρέφειας που θα είναι έτοιμη να βγει στον «κόσμο και να διαδραματίσει έναν πολύ ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων που έρχεται».
Απαντώντας στο ερώτημα αν η ΕΕ είναι η μόνη που υπερασπίζεται τις δυτικές αξίες, ανέφερε με ειλικρίνεια ότι «η Δύση όπως την ξέραμε δεν υπάρχει πλέον». Αναγνώρισε εννοιολογικά την «πολυπολικότητα» αναφέροντας πως «τα δίκτυα φιλίας μας εκτείνονται σε όλο τον κόσμο, όπως μπορείτε να δείτε στη συζήτηση για τους δασμούς».
Κατονόμασε ως «θετική παρενέργεια» το γεγονός πως έχει «αμέτρητες συνομιλίες με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων» που «θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας για τη νέα τάξη πραγμάτων». Όπως είναι από την Ισλανδία έως τη Νέα Ζηλανδία, από τον Καναδά έως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως και για την Ινδία, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη, το Μεξικό και τη Νότια Αμερική.
Ανέφερε πως όλοι προσεγγίζουν την Ευρώπη ως εταίρο και όχι μόνο για οικονομικούς δεσμούς. Αναφέρει πως μέρος της προσέγγισης αφορά την «καθιέρωση κοινών κανόνων και για την προβλεψιμότητα» λέγοντας πως αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό της Ευρώπης μαζί με την αξιοπιστία, που «αρχίζει και πάλι να θεωρείται κάτι πολύ πολύτιμο».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας