Ποιες εκκρεμότητες επιλύει ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός

Πηγή Φωτογραφίας: Naval Forces Europe, Eisenhower Strike Group Exercises with Hellenic Navy > U.S. Naval Forces Europe and Africa
Η πράξη συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ) εκδόθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τα αρμόδια Υπουργεία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, και του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σταύρου Παπασταύρου:
«Αυτή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, καθώς για πρώτη φορά η χώρα μας καθορίζει τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου. Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) αποτελεί ένα ολοκληρωμένο χωροταξικό πλαίσιο και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη ανάπτυξη της γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας. Αποτυπώνει με σαφήνεια τις ανθρώπινες δραστηριότητες που μπορούν να διεξάγονται σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αναγκαία προστασία του περιβάλλοντος.»
Η προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε για την εκπόνηση της ΕΧΣΘΧ συνδύασε συχνά αντικρουόμενες κοινωνικές, οικονομικές, ενεργειακές και περιβαλλοντικές παραμέτρους, με στόχο την επίτευξη μιας σειράς αλληλένδετων στόχων. Αυτοί περιλαμβάνουν την κλιματική ανθεκτικότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ιδιαίτερα των ενάλιων αρχαιοτήτων, τη βελτίωση και προστασία των θαλάσσιων μεταφορών, την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της χώρας, την ιχθυοκαλλιέργεια και την ενίσχυση των διασυνοριακών έργων κοινού ενδιαφέροντος. Ο ΘΧΣ εξετάζει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ χερσαίων και θαλάσσιων δραστηριοτήτων και δίνει έμφαση στη διαβούλευση και τη συνδιαμόρφωση των προτεραιοτήτων ανά περιφέρεια, μέσω της δημιουργίας Θαλάσσιων Χωροταξικών Πλαισίων.
»Με τον ΘΧΣ και την ΕΧΣΘΧ, η Ελληνική Πολιτεία για πρώτη φορά οριοθετεί λεπτομερείς χρήσεις των θαλασσίων ζωνών της, υλοποιώντας την υποχρέωση που απορρέει από την Οδηγία 2014/89/ΕΕ και ασκώντας τα δικαιώματα που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο».
Η ελληνική υφαλοκρηπίδα και τα απώτατα δυνητικά όρια της
Η εκπαίδευση και η εξειδίκευση στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, καθώς και η αποτύπωση αυτού σε χάρτη, είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Για πρώτη φορά, αποτυπώνονται σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της Ε.Ε. τα απομακρυσμένα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δηλαδή η πλήρης επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
Ο Θαλάσσιος Χάρτης δεν συμπίπτει με την ΑΟΖ
Απαντώντας στο ερώτημα αν ο χάρτης απεικονίζει την ΑΟΖ της Ελλάδας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, δηλαδή στο Ιόνιο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, το Υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι «η διαδικασία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών διαφέρει από τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Ο τελευταίος αφορά την ανάλυση και οργάνωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις προαναφερόμενες θαλάσσιες περιοχές, με στόχο την επίτευξη οικολογικών, οικονομικών και κοινωνικών σκοπών».
Επιπλέον, τονίζει ότι «ο χάρτης που απεικονίζει τον ελληνικό θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό δεν αποτελεί οριοθέτηση ΑΟΖ».
Η κυβέρνηση προχωρά τώρα στην κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, με στόχο να επιλύσει εκκρεμότητες του παρελθόντος, για τις οποίες έχει καταδικαστεί από την ΕΕ λόγω καθυστερήσεων. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, η Ελλάδα «υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα με πρακτικό και ουσιαστικό τρόπο».
ΘΧΣ και πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι αναμένεται η αντίδραση της Τουρκίας στον ΘΧΣ, κάτι που έχει ήδη προαναγγελθεί από την Άγκυρα. Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος εγκαταλείπεται.
Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΞ, «η επίλυση εκκρεμοτήτων του παρελθόντος δεν αποκλείει την επιδίωξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Η διαφωνία μας δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε, και η συζήτηση δεν συνεπάγεται εκπτώσεις από τις θέσεις μας, κάτι που αποδεικνύεται στην πράξη. Η Ελλάδα επιθυμεί ένα θετικό κλίμα στις σχέσεις με την Τουρκία και από την αρχή έχει ταχθεί υπέρ της ελληνοτουρκικής συνεννόησης, στηριζόμενη στο Διεθνές Δίκαιο και την καλή γειτονία».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας