Γιατί το Χάρβαρντ έγινε “ανάχωμα” στην πολιτική Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: The College Post, Harvard, World's Richest University, Sees Endowment Skyrocket to $53.2B
Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στελέχη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ προσπαθούσαν να αποκρυπτογραφήσουν τους κανόνες της κυβέρνησης Τραμπ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Οι κυβερνητικές απαιτήσεις ήταν αρχικά σαφείς και αφορούσαν μεταξύ άλλων την απαγόρευση χρήσης μασκών, που φορούν συνήθως οι διαδηλωτές. Αλλοι κανόνες έμοιαζαν, όμως, ασαφείς.
Αργά τη νύχτα της Παρασκευής η κυβέρνηση έστειλε διάταγμα πέντε σελίδων στο Χάρβαρντ, για την αναμόρφωση της λειτουργίας, των προσλήψεων προσωπικού, της εισαγωγής φοιτητών και της ζωής στο ίδρυμα. Το πανεπιστήμιο χρειάσθηκε λιγότερες από 72 ώρες για να αρνηθεί.
Η απόφαση του Χάρβαρντ είναι η πρώτη πράξη ανοιχτής αγνόησης διαταγών του προέδρου Τραμπ από εκπαιδευτικό ίδρυμα. Η άρνηση ακολούθησε εντατικές διαβουλεύσεις όλο το Σαββατοκύριακο, με τη σύγκλητο και το διδακτικό προσωπικό να αποφασίζουν ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης συνιστούν σοβαρή απειλή για την ανεξαρτησία και την αποστολή του ιδρύματος με ιστορία 388 ετών.
Το Χάρβαρντ απολαύει μοναδικής οικονομικής αυτονομίας και πολιτικού κύρους και είναι έτοιμο για αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον. Η ηγεσία του πανεπιστημίου παρακολούθησε το Κολούμπια να υποτάσσεται και την κυβέρνηση Τραμπ να συνεχίζει να εγείρει απαιτήσεις, ακόμη και μετά τη συνθηκολόγηση του πανεπιστημίου στη Νέα Υόρκη.
Το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει, καθώς η εναλλακτική έμοιαζε χειρότερη. «Καμία κυβέρνηση, ανεξαρτήτως κόμματος, δεν μπορεί να ορίζει τι διδάσκει ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, ποιον προσλαμβάνει και δέχεται και ποιες οδούς έρευνας και παιδείας θα ακολουθήσει», ανέφερε σε ανοικτή επιστολή του τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ιδρύματος, Αλαν Γκάρμπερ.
Σε αντίποινα της ανακοίνωσης του Γκάρμπερ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προχώρησε την Τρίτη σε «πάγωμα» 2,2 δισ. δολαρίων σε ομοσπονδιακά κεφάλαια. Αλλα 7 δισ. κινδυνεύουν να δεσμευθούν, συμπεριλαμβανομένων και κεφαλαίων που χρηματοδοτούν τα συνεργαζόμενα με το Χάρβαρντ νοσοκομεία.
Την ίδια ημέρα ο Τραμπ απείλησε να καταργήσει τη φορολογική απαλλαγή που έχει το πανεπιστήμιο ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Ακόμη και για το πλουσιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου, όπως το Χάρβαρντ, με κεφάλαιο 53 δισ. δολαρίων, ένα μακροπρόθεσμο «πάγωμα» της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης θα οδηγούσε σε περικοπές εργαστηρίων, εδρών, ακόμη και τάξεων. Παρ’ όλα αυτά η διοίκηση του ιδρύματος επέλεξε να πολεμήσει.
Το κυβερνητικό τελεσίγραφο της Παρασκευής περιέχει απαιτήσεις, όπως η υιοθέτηση συστήματος «βασισμένου στην αξία» για την επιλογή φοιτητών και διδακτικού προσωπικού, καθώς και κυβερνητικό έλεγχο στην εισαγωγή ξένων φοιτητών στο ίδρυμα.
Το Χάρβαρντ καλείται να υιοθετήσει «ποικιλία απόψεων» και να διακόψει αμέσως τη λειτουργία προγραμμάτων διαφορετικότητας, ισότητας και συμπερίληψης. Ανεξάρτητος φορέας θα επέβλεπε τη διαδικασία προκειμένου να εξετασθούν «προγράμματα τα οποία πυροδοτούν την αντισημιτική κακοποίηση ή εμφανίζουν ιδεολογικές εμμονές».
Ο Κένεθ Μάρκους, στέλεχος του Λευκού Οίκου στην πρώτη θητεία Τραμπ, λέει: «Οι προτάσεις της κυβέρνησης ξεπερνούν κατά πολύ τον αντισημιτισμό και αντικατοπτρίζουν την ευρύτερη πολιτισμική ανησυχία του συντηρητικού κινήματος για το τι πάει στραβά στην ανώτατη παιδεία».
Τους τελευταίους μήνες το Χάρβαρντ είχε υιοθετήσει τόσο προσεκτική στάση, που πολλοί φοιτητές και καθηγητές εξέφρασαν τον φόβο ότι το πανεπιστήμιο θα επέλεγε τακτική παρόμοια με αυτήν του Κολούμπια. Τον Μάρτιο το Κολούμπια αποδέχθηκε σειρά απαιτήσεων του Τραμπ προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε 400 εκατ. δολάρια ομοσπονδιακών χρηματοδοτήσεων. Τα κεφάλαια, όμως, δεν εκταμιεύθηκαν ακόμη και η κυβέρνηση εξετάζει τώρα τον διορισμό ανεξάρτητου δικαστικού για την επίβλεψη της τήρησης της συμφωνίας.
Το Χάρβαρντ είχε προετοιμασθεί για τέτοιο ενδεχόμενο επιβάλλοντας «πάγωμα» στις προσλήψεις τον Μάρτιο και αναζητώντας 1,2 δισ. δολάρια με την έκδοση ομολόγων.
Το οικονομικό διακύβευμα για το πανεπιστήμιο είναι τεράστιο, ενώ η τακτική της κυβέρνησης Τραμπ αναμένεται να αποτελέσει πρότυπο για ανάλογες επιθέσεις με στόχο άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Την Τρίτη το πρωί οι επιπτώσεις της διένεξης με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχαν ήδη γίνει εμφανείς. Η σχολή δημόσιας υγείας Τσαν του Χάρβαρντ επιβεβαίωσε ότι η ομάδα της δρος Σάρα Φόρτιουν, που μελετάει μεταδοτικές ασθένειες, έλαβε ειδοποίηση διακοπής της κρατικής χρηματοδότησής της ύψους 60 εκατ. δολαρίων.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας