Στα 6,8 δισ. δολάρια μειώθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Τουρκίας

Πηγή Φωτογραφίας: Al Monitor, Turkish lira tumbles ahead of key decision on rate cuts, wages
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Τουρκίας μειώθηκε στα 261,5 δισ. λίρες (6,78 δισ. δολάρια) τον Μάρτιο, σημειώνοντας μείωση 13% από τα 301,1 δισ. λίρες (8,4 δισ. δολάρια) που είχαν αναφερθεί τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν την Τρίτη.
Όπως αναφέρει το al monitor, παρά τη βελτίωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, το έλλειμμα εξακολουθούσε να είναι κατά 25,1% υψηλότερο από ό,τι τον Μάρτιο του 2024, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας.
Τα έσοδα του προϋπολογισμού ανήλθαν σε 766,26 δισεκατομμύρια λίρες (20,6 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ οι δαπάνες έφτασαν το 1,02 τρισεκατομμύρια λίρες (27,6 δισεκατομμύρια δολάρια).
Τα στοιχεία έρχονται καθώς η Τουρκία συνεχίζει να παλεύει με την οικονομική αστάθεια και τις έντονες διακυμάνσεις του νομίσματος. Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή για την απελευθέρωση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος συνελήφθη χωρίς ανάκριση στις 19 Μαρτίου και στη συνέχεια συνελήφθη. Η κράτηση του Ιμάμογλου – του κύριου πολιτικού αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – θεωρήθηκε ευρέως ως πολιτικά υποκινούμενη, προκαλώντας εκτεταμένες διαδηλώσεις, χιλιάδες συλλήψεις και ανησυχία στην αγορά.
Στις 19 Μαρτίου, η τουρκική λίρα κατέρρευσε κατά 12% έναντι του δολαρίου, από 36 σε 44, αναγκάζοντας την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να αποδεσμεύσει αποθεματικά ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να σταθεροποιήσει το νόμισμα. Το πρωί της Τρίτης, ώρα Ανατολικής Ευρώπης, η λίρα διαπραγματευόταν στα 38,10 ανά δολάριο.
Η Τουρκία περνάει μια ευρύτερη οικονομική κρίση από το 2018 και η κυβέρνησή της κατέγραψε έλλειμμα ρεκόρ για το περασμένο έτος ύψους 2,11 τρισεκατομμυρίων λιρών (τότε 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Πριν ο Ερντογάν κερδίσει την επανεκλογή του τον Μάιο του 2023, η οικονομική του πολιτική ήταν αντίθετη με την οικονομική ορθοδοξία, διατηρώντας τα επιτόκια πεισματικά χαμηλά παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού. Η πολιτική άλλαξε όταν ο πρώην τραπεζίτης της Wall Street Μεχμέτ Σιμσέκ επιλέχθηκε ως τσάρος των οικονομικών του Ερντογάν μετά τις εκλογές αυτές. Ο υπουργός και η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα αύξησαν τα επιτόκια αρκετές φορές για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, πηγαίνοντας από το 8,5% στο 50% μέχρι τον Μάρτιο του 2024. Σήμερα βρίσκονται στο 42,5%.
Ο τουρκικός πληθωρισμός κορυφώθηκε τον Μάιο του 2024 στο 75,45%, αλλά έκτοτε έχει μειωθεί στο 38,1% από τον Μάρτιο του 2025.
Την Τρίτη, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας κατέγραψε απώλειες 700,4 δισ. λιρών (18,4 δισ. δολάρια) το 2024, χαμηλότερες από τα 818,2 δισ. δολάρια (τότε 25 δισ. δολάρια) που έχασε ο δανειστής το 2023. Η ζημία εκείνου του έτους οφειλόταν κυρίως σε ένα αμφιλεγόμενο σύστημα καταθέσεων με προστασία από το συνάλλαγμα, το οποίο οδήγησε την κεντρική τράπεζα να μετακυλήσει το κέρδος στο Δημόσιο το 2023 και τώρα το 2024. Το πρόγραμμα είχε ως στόχο να περιορίσει τη δολαριοποίηση και να στηρίξει την αξία της λίρας, η οποία βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση λόγω της υπερβολικής εξάρτησης της Τουρκίας από τις εισαγωγές και του ραγδαία αυξανόμενου πληθωρισμού.
Η κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει τη γενική της συνέλευση στις 30 Απριλίου στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα για να συζητήσει τα αποτελέσματα του 2024.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας