Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός: Η σημασία του για την Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Breaking Defense, Greece counts down to $1.6 billion corvette competition decision
Ως ένα ακόμη βήμα προς την επίλυση παλαιών εκκρεμοτήτων σχετικά με την καταγραφή των δυνητικών ορίων της υφαλοκρηπίδας, δηλαδή της μέγιστης δυνατότητάς μας στις θαλάσσιες ζώνες, χαρακτηρίζεται ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, αν και αυτή η κίνηση μπορεί να ανοίξει ένα νέο μέτωπο με την Άγκυρα, η Ελλάδα, μέσω του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, οριοθετεί για πρώτη φορά λεπτομερείς χρήσεις των θαλασσίων ζωνών της. Με αυτόν τον τρόπο, εκπληρώνει την υποχρέωση που προκύπτει από την Οδηγία 2014/89/ΕΕ και ασκεί τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.
«Η Ελλάδα ψηλώνει και μεγαλώνει το διπλωματικό της αποτύπωμα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του. Όσον αφορά στις αντιδράσεις της Άγκυρας στην κυβέρνηση μιλούν για αναμενόμενη εξέλιξη.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, παράλληλα, αναφέρθηκε στη Χάγη, επισημαίνοντας ότι αν η Τουρκία παρουσιάσει τον δικό της χάρτη, τότε θα υπάρχουν δύο εκδοχές, και έτσι ανοίγει ο δρόμος του συνυποσχετικού για την επίλυση του ζητήματος των αποκλειστικών ζωνών.
«Η Ελλάδα διασφαλίζει τα συμφέροντά της στο πεδίο», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι αυτή η κίνηση διευρύνει το διπλωματικό αποτύπωμα της χώρας.
Η στάση της Ελλάδας στα ελληνοτουρκικά παραμένει σταθερή και δεν επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι κανείς δεν έχει λόγο στα θέματα καθορισμού και ότι δεν θα αποδεχτούμε, ούτε ανησυχούμε για ξένη παρέμβαση.
Εξηγώντας τη σημασία του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι αυτή η κίνηση οργανώνει για πρώτη φορά τον θαλάσσιο χώρο για τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες.
Η Ελλάδα θα οργανώσει τη δραστηριότητά της σε συγκεκριμένους τομείς, όπως οι περιβαλλοντικοί, τουριστικοί και οικονομικοί, στις θαλάσσιες περιοχές της.
Για πρώτη φορά, αποτυπώνονται τα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και οι ελληνικές θέσεις ενσωματώνονται πλέον και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Κάνοντας έναν πρόχειρο απολογισμό σχετικά με τα εθνικά μας θέματα και την ενίσχυση της χώρας, συνεργάτης του πρωθυπουργού υπενθύμισε ότι: «Στις 11 Απριλίου υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τις συντεταγμένες για τις έρευνες της Chevron. Χθες, στο ΚΥΣΕΑ, επιβεβαιώθηκε το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, ο Θόλος στο Αιγαίο». Συμπερασματικά, «με συστηματικό τρόπο διασφαλίζουμε τα ελληνικά συμφέροντα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αποτέλεσμα που παρουσιάστηκε χθες, καθώς και ο χάρτης και ο συνολικός σχεδιασμός, δεν προέκυψαν από τη μια μέρα στην άλλη. Μετά από αμέτρητες ώρες εργασίας, οι συνεργάτες των υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας κατέληξαν σε αυτό που παρουσιάστηκε χθες. Σύμφωνα με έμπειρους διεθνολόγους, το αποτέλεσμα περιλαμβάνει «κάθε λέξη του διεθνούς δικαίου», γεγονός που ίσως εξηγεί τον εκνευρισμό που προκάλεσε στην Άγκυρα.
Σημειώνεται ότι, το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού καθορίστηκε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της Ένωσης και με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, ιδίως, δε, με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνονται σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της ΕΕ τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (δηλαδή πλήρης επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες).
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας