Διεθνή

ΔΝΤ: Οι αμερικανικοί δασμοί δεν θα προκαλέσουν παγκόσμια ύφεση, αλλά θα αποδυναμώσουν την οικονομία

ΔΝΤ: Οι αμερικανικοί δασμοί δεν θα προκαλέσουν παγκόσμια ύφεση, αλλά θα αποδυναμώσουν την οικονομία

Πηγή Φωτογραφίας: 30 Mozambique, Arquivo de Kristalina Georgieva

Οι αυξανόμενοι δασμοί των ΗΠΑ θα αποδυναμώσουν την παγκόσμια οικονομία και θα ωθήσουν τον πληθωρισμό φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Οι απότομες αυξήσεις των δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ έχουν προκαλέσει αύξηση της παγκόσμιας αβεβαιότητας, δήλωσε την Πέμπτη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Οι εισαγωγικοί φόροι θα επιβραδύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά δεν θα προκαλέσουν παγκόσμια ύφεση, πρόσθεσε η ίδια.

Η ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας δοκιμάζεται “από την επανεκκίνηση του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος” που απειλεί να προκαλέσει αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε η Γκεοργκίεβα.

Αυτή η αναταραχή διαδραματίζεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές εδώ και εβδομάδες, ιδίως στη Wall Street, η οποία έχει βιώσει άγριες διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα και συχνά ακόμη και από ώρα σε ώρα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε επίσης ορισμένες ανησυχίες της κυβέρνησης Τραμπ. Κάλεσε τις χώρες να μειώσουν τους δασμούς τους και να μειώσουν άλλους εμπορικούς φραγμούς, μια διαδικασία που, όπως είπε, είχε σταματήσει την τελευταία δεκαετία, αφού είχε σημειώσει σταθερή πρόοδο για πολλά χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Οι στρεβλώσεις του εμπορίου – δασμολογικοί και μη δασμολογικοί φραγμοί – έχουν τροφοδοτήσει τις αρνητικές αντιλήψεις για ένα πολυμερές σύστημα που θεωρείται ότι απέτυχε να προσφέρει ίσους όρους ανταγωνισμού”, είπε. “Αυτό το αίσθημα αδικίας σε ορισμένα μέρη τροφοδοτεί την αφήγηση: εμείς παίζουμε με τους κανόνες, ενώ άλλοι παίζουν το σύστημα χωρίς ποινή”.

Η Γκεοργκίεβα πρόσθεσε ότι οι δασμοί προκαλούν αβεβαιότητα, η οποία μπορεί να κοστίσει ακριβά. Λόγω της πολυπλοκότητας των αλυσίδων εφοδιασμού, το κόστος ενός και μόνο προϊόντος μπορεί να επηρεαστεί από τους δασμούς σε δεκάδες χώρες, είπε.

Οι αυξημένοι εμπορικοί φραγμοί τείνουν επίσης να επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξη, και ενώ μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη εγχώρια παραγωγή, αυτό απαιτεί χρόνο για να εφαρμοστεί, πρόσθεσε.

Στις πιο πρόσφατες προβλέψεις του που εκδόθηκαν τον Ιανουάριο, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί ονομαστικά ταχύτερα και ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί, αν και προειδοποίησε ότι οι προοπτικές θολώνουν από τις πολιτικές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών περικοπών και των αυξημένων δασμών στις ξένες εισαγωγές.

Ο οργανισμός δανεισμού με έδρα την Ουάσινγκτον ανέφερε τότε ότι αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,3% φέτος και το επόμενο έτος, από 3,2% το 2024.

Ο παγκόσμιος πληθωρισμός, ο οποίος είχε εκτοξευθεί μετά την πανδημία COVID-19 που διατάραξε τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και προκάλεσε ελλείψεις και υψηλότερες τιμές, προβλεπόταν να μειωθεί από 5,7% το 2024 σε 4,2% φέτος και 3,5% το 2026.

Ωστόσο, σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιο που συνόδευε αυτές τις προβλέψεις, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ταμείου, Pierre-Olivier Gourinchas, έγραψε ότι οι πολιτικές που έχει υποσχεθεί να εισαγάγει ο Τραμπ “είναι πιθανό να ωθήσουν τον πληθωρισμό υψηλότερα βραχυπρόθεσμα”.

Αυτές οι προβλέψεις του Ιανουαρίου αναμένεται να αλλάξουν -ενδεχομένως σημαντικά- καθώς ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, ιδίως με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ, την Κίνα.

Ο Τραμπ έχει σταματήσει ή έχει υποχωρήσει σε πολλές από τις δασμολογικές απειλές του – οδηγώντας σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα στο χρηματιστήριο – αλλά βρίσκεται σε μια μάχη “τιτάνιος προς τιτάνιο” με την Κίνα και δεν έχει δείξει κανένα σημάδι υποχώρησης. Κάθε φορά που ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς στην Κίνα, το Πεκίνο ανταπέδωσε με δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές.

Το ΔΝΤ θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών του την Τρίτη.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments