Ήταν η πρώτη φορά που ο Τραμπ εξέφρασε δημόσια εμπιστοσύνη για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη, τις οποίες έχει συχνά απαξιώσει και κατηγορήσει ότι κατέστρεψε τις ΗΠΑ στο εμπόριο και δεν τραβούσε το βάρος τους στην άμυνα. Μέχρι στιγμής, έχει δώσει προτεραιότητα στις συνομιλίες με την Ιαπωνία, την Κορέα και άλλα έθνη Ινδο-Ειρηνικού με την ελπίδα να αυξηθεί η πίεση στην Κίνα .
Ο Τραμπ υπόσχεται μια εμπορική συμφωνία με την Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ο Τραμπ υπόσχεται μια εμπορική συμφωνία με την Ευρώπη
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασαν και οι δύο αισιοδοξία κατά τη διάρκεια συνάντησης στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη για μια ενδεχόμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.
«Θα υπάρξει μια εμπορική συμφωνία, 100 τοις εκατό», υποσχέθηκε ο Τραμπ. “Φυσικά θα υπάρξει μια εμπορική συμφωνία. Θέλουν πολύ να την κάνουν και θα κάνουμε μια εμπορική συμφωνία, το περιμένω πλήρως, αλλά θα είναι μια δίκαιη συμφωνία.”
Η Μελόνι, η πρώτη ευρωπαία ηγέτης που επισκέφτηκε τον Λευκό Οίκο από τότε που ο Τραμπ επέβαλε και στη συνέχεια διέκοψε ένα σαρωτικό δασμολογικό καθεστώς κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε ότι δεν μπορούσε να διαπραγματευτεί εξ ονόματος ολόκληρου του μπλοκ των 27 μελών, αλλά πρότεινε ότι οι ειλικρινείς συνομιλίες θα άνοιξαν το δρόμο για μια τελική συμφωνία. Τα ευρωπαϊκά προϊόντα εξακολουθούν να υπόκεινται στον παγκόσμιο δασμό 10% του Τραμπ σε σχεδόν οτιδήποτε εισάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να κάνουμε μια συμφωνία», είπε η Μελόνι μπροστά σε δημοσιογράφους κατά την έναρξη μιας μεσημεριανής συνάντησης. «Είμαι εδώ για να βοηθήσω σε αυτό».
Ενώ η Μελόνι και ο Τραμπ παρουσίασαν τη φιλία τους δύο φορές στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, κανένας από τους δύο δεν είπε δημόσια ότι ήταν κοντά σε συμφωνία.
Η Ιταλίδα ηγέτης, η οποία προέρχεται από την ακροδεξιά της χώρας της, αλλά έχει συνεργαστεί στενά με εταίρους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της, κάλεσε τον Τραμπ να επισκεφθεί την Ιταλία στο μέλλον.
Ο Τραμπ επαίνεσε αφειδώς τη Μελόνι, αποκαλώντας την «μια σπουδαία πρωθυπουργό» και «μία από τους πραγματικούς ηγέτες του κόσμου».
Αν και η Μελόνι συντονίστηκε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πριν από την επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον, ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ ήταν νευρικοί για την επίσκεψή της που θέτει σε κίνδυνο ένα ενιαίο μέτωπο έναντι των ΗΠΑ στο εμπόριο . Και η αίσθησή τους ότι ο Τραμπ θα πλαισίωνε την επίσκεψη ως απόδειξη ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες, όπως το έθεσε πριν από μια εβδομάδα, «φιλούν τον κώλο του» ως απάντηση στις απειλές για τους δασμούς, αποδείχθηκε βάσιμη.
«Κάθε έθνος θέλει να συναντηθεί!» καυχήθηκε στο TruthSocial πριν από την άφιξη της Μελόνι. “Η Ιταλία σήμερα!”
Ωστόσο, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που έμεινε ανωνυμία όταν ενημέρωσε τους δημοσιογράφους νωρίτερα, κατέστησε σαφές ότι η επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού είχε προγραμματιστεί «πολύ πριν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί», έρχεται σε αντίθεση με το πλαίσιο της συνάντησης από τον ίδιο τον Τραμπ ως απάντηση στο παιχνίδι με τους δασμούς.
Καθώς ο βασικός χρόνος για την παγίωση των εμπορικών συμφωνιών πριν τελειώσει η 90ήμερη παύση των δασμών του Τραμπ τον Ιούλιο, ο πρόεδρος εξέφρασε την ευρεία πεποίθηση ότι οι συμφωνίες θα υλοποιηθούν εν καιρώ. «Δεν βιαζόμαστε», είπε, αρνούμενος να πει ποιες συμφωνίες έδινε προτεραιότητα.
«Όλοι είναι στη λίστα προτεραιοτήτων μου», είπε.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Scott Bessent δήλωσε αργότερα ότι οι ΗΠΑ δίνουν προτεραιότητα στις συνομιλίες με τις «μεγάλες 15» οικονομίες, προτάσσοντας συνομιλίες με την Ιαπωνία και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις συνομιλίες με τη Νότια Κορέα που προγραμματίζονται για την επόμενη εβδομάδα. “Πιστεύω ότι η Ινδία μιλά επίσης, [και] αυτό κινείται πολύ γρήγορα”, είπε ο Bessent.
Η Ινδία ήταν από τις πρώτες χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε εμπορικές συνομιλίες για να αποφύγουν τους αμοιβαίους δασμούς του Τραμπ και σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζει να εξαλείψει τους δασμούς στις εισαγωγές αιθανίου και υγραερίου των ΗΠΑ ως μέρος μιας συμφωνίας που διαπραγματεύεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Τραμπ υποβάθμισε τις ανησυχίες σχετικά με την εισβολή της Κίνας στην Ευρώπη και την Ασία ως μέσο για να αμβλύνει τον αντίκτυπο των δασμών του 145% στο Πεκίνο. «Κανείς δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί, κανείς», είπε ο Τραμπ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτός και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ θα συμμετάσχουν τελικά σε συνομιλίες.
«Ω, θα κάνουμε μια συμφωνία», είπε. «Θα κάνουμε μια πολύ καλή συμφωνία με την Κίνα».
Κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης εμφάνισης ενώπιον του Τύπου στο Οβάλ Γραφείο, η Μελόνι περιέγραψε πολλούς τομείς συμφωνίας με τον Τραμπ – την υποστήριξή της στις προσπάθειές του να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αντίθεση στα προγράμματα DEI, καταστολή της μετανάστευσης και γενική εστίαση στον πολιτισμό και τον δυτικό πολιτισμό – ενώ εξέφρασε την προθυμία να ενισχύσει τη σχέση ΗΠΑ-Ιταλίας αυξάνοντας τις εξαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου.
«Ακόμα κι αν έχουμε κάποια προβλήματα μεταξύ των δύο ακτών του Ατλαντικού, νομίζω ότι είναι καιρός να προσπαθήσουμε να καθίσουμε και να βρούμε λύσεις», είπε. «Αλλά ο στόχος για μένα είναι να κάνω τη Δύση ξανά μεγάλη και νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε μαζί».
Η Μελόνι υποστήριξε ακόμη και τον Τραμπ, αποστρέφοντας μια ερώτηση Ιταλού δημοσιογράφου που ρώτησε αν συμφωνεί με το ότι ο πρόεδρος κατηγορεί τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Ιταλία επιτέλους έφτασε στο σημείο αναφοράς του ΝΑΤΟ να δαπανά 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.
Απέρριψε έναν άλλον σχετικά με την απαξίωση της Ευρώπης σε γενικές γραμμές ως «παράσιτου» που ζει έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Το έχεις πει ποτέ αυτό;» ρώτησε τον πρόεδρο. «Δεν το είπε ποτέ αυτό».
Ωστόσο, πέρα από τα φιλικά τους κοροϊδάκια και την αισιοδοξία τους για την επίτευξη προόδου στο εμπόριο, ούτε ο Μελόνι ούτε ο Τραμπ ανέφεραν ότι σημειώθηκε κάποια ουσιαστική πρόοδος κατά τις συναντήσεις τους την Πέμπτη.
Και ο πρόεδρος, ενώ καυχιόταν για την επιχειρηματική του οξυδέρκεια και έπληττε τον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ενώ καθόταν στο πλευρό του Μελόνι, υποστήριξε ότι σχεδίαζε να εκφοβίσει τον δρόμο του μέσω των εμπορικών συνομιλιών, αν χρειαστεί, με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.
“Όλοι θέλουν να κάνουν μια συμφωνία και αν δεν θέλουν να κάνουν μια συμφωνία, θα κάνουμε απλώς τη συμφωνία για αυτούς. Θα πούμε ότι αυτό είναι”, είπε ο Τραμπ. «Είμαστε αυτοί που καθορίζουν πραγματικά τη συμφωνία και αυτό θα κάνουμε».
Πηγή: politico.eu
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας